Hopp til innhold

Norgesglasset 17.11.06

Når er man gammel nok til å gå på eldresenteret? - Kjærlighetens bakgater del 14: Imiter skyldfølelse! - Skjelett får vern - Korleis slå opp med ein ven?

Når er man gammel nok til å gå på eldresenteret?

Vi skal til et eldresenter der flere av brukerene er yngre enn hva vi vanligvis forbinder med det å være bruker av et eldresenter. Bli med til en Grünerløkka eldresenter i Oslo. Her finnes et ukentlig møtested for innvandrerkvinner i alle aldre. Vi møter blant andre Robina Kauser (36), Surraiya Akhter (61) og leder Meenakshi Johar. Reporter er Thor Henry Bjor.

Kjærlighetens bakgater del 14:

Imiter skyldfølelse!

- Det er ikke alltid mulig å redde et parforhold som har vært utsatt for utroskap, selv om viljen er til stede, sier psykolog og samlivsterapeut Frode Thuen. Han har skrevet bok om utroskap.

- Hvis man ser at det er noe å bygge videre på, hvis det er kjærlighet og følelse av fellesskap, og man tror man kan gjenetablere tilliten er forholdet verdt å kjempe for, mener Thuen.

Som utro part må en både innrømme skyld og skam. Man må ta ansvar for det som har skjedd og innrømme at det var galt. Dersom man ikke føler skyld, oppfordrer Thuen den utro parten til likevel å gi inntrykk av å føle skyld.

- Hvis man sier at man ikke føler skyld er man kanskje ærlig, men det er ikke det som fremmer prosessen med å legge utroskapen bak seg, sier Thuen og fremhever at det beste utgangspunktet for å jobbe med forholdet selvsagt er å føle oppriktig skyld.

Skjelett får vern

Hvem eier skjelett som arkeologer finner, og hva kan de brukes til? Etisk utvalg skal se på dette i framtida. Reporter Arild Opheim snakker med Anne Hilde Nagell, leder for Den nasjonale forskningsetiske komite for samfunnsvitenskap. Opheim forteller også om en tur til Kutna Hora i Tsjekkia, der han besøkte et kapell som var utsmykket med rundt 40.000 skjelett.

Skjelettkapellet i Kutna Hora
Foto: Per Kristian Johansen / NRK

Korleis slå opp med ein ven?

Nokre gonger går eit vennskap over av seg sjølv. De ser kvarandre sjeldan, og de har mindre og mindre å prate om. Men kva gjer du når du vil avslutte eit vennskap? Kva om venninna eller kompisen sårar deg, eller du rett og slett ikkje likar han eller ho lenger? Kan ein slå opp med ein ven som ein gjer med ein kjærast?

Den vanlegaste metoden er ganske enkelt å skyve den andre sakte men sikkert ut i kulda, i alle fall om ein skal tru dei Norgesglaset har snakka med.

Hør: Norgesglasset 17.11.06

Norgesglasset NRK P1

 

 

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)