NRK Meny
Normal

Norgesglasset 17.10.06

Strid om vikingskipene - Flaut med høreapparat - Unge Venstre vil tillatte flerkoneri i Norge - Minoritetsungdom blir ikke sett av lærerne - HC Hanssen kåserer - En butikktyvfanger forteller - Slottsplass til besvær - Matallergi er angst - Nei til kreative brudepar

Strid om vikingskipene

Vikingeskipene som er utstilt på museet på Bygdøy må flyttes til Bjørvika. Det mener styret for museet. Reporter: Tron Soot-Ryen.

Flaut med høreapparat

Bare en av ti som hører dårlig bruker høreapparat. Det viser en fersk undersøkelse. Hvorfor i all verden er det slik? Arild Opheim snakker med audiograf Agnes Skjelbreid Andersen.

Unge Venstre vil tillatte flerkoneri i Norge

Unge Venstre går inn for polygami i Norge. Det vedtok landsmøtet i helga. Dermed åpner ungdomspartiet for flerkoneri. - Vi mener at folk må få bestemme selv hvilken samlivsform de ønsker. Men enhver som går inn i et slikt forhold må gjøre det frivillig, sier sentralstyremedlem Boye Bjerkholt i Unge Venstre. - Å foreslå polygami i Norge er tull og tøys, mener professor Kari Vernes i Bergen. Hun har studert polygami i det afrikanske landet Ghana.

Minoritetsungdom blir ikke sett av norske lærere

Det viser tre rapporter. "Budskapet fra de unge er ikke bra" sier Ingjerd Hansen i Organisasjonen mot offentlig diskriminering. "Mange unge roper om hjelp" sier Khanh Bui ved Antirasistisk senter i Oslo, og prosjekttleder Inger Aguilar forteller om rasisme i klasserommet, både fra norske elever og fra lærere. Reporter: Bjørn Vang.

Kåseri

HC Hanssen kåserer: "Fyringsolje blues"

En butikktyvfanger forteller

Roar Myhrer
Foto: Sjur Sætre / NRK

Han stappet trefrosne indrefileeter ned i buksa og gikk gjennom kassa på Meny på Rising i Skien. Sikkert ganske pinlig for den unge mannen at han ble tatt. Indrefileetene skulle selges, skriver Telemarksavisa. Handels og servicenæringens hovedorganisasjon tror butikktyver stjeler varer for rundt 2 milliarder kroner fra norske butikker årlig, de aller fleste tyvene blir ikke tatt. Roar Myhrer kaller seg med rette butikktyvfanger. Reporter Sjur Sætre har møtt ham i formiddag!

Slottsplass til besvær

Neste år fyller både kongen og dronningen 70 år og noen har alledrede tenkt ut en mulig gaveide, fra folket. Brostein på slottplassen. Vekk med den støvete grusen og inn med stein. Hurra. Men, tenker du kanskje. Dette er da vært foreslått før. Og hvordan gikk det da? Det ble bråk. Så støyende var debatten at kongen tilslutt gikk ut og takket nei. Likevel dukker forslaget opp igjen - 10 år senere.

Matallergi er angst

Maten får skulda, men ofte er det psykiske lidingar som gjer at magen slår krøll på seg. Ei ny undersøking utført ved Universitetet i Bergen har avdekka at over halvparten av pasientane som trur dei har matintoleranse slett ikkje er allergiske mot mat. Dei lir rett og slett av angst eller depresjon, og det er desse lidingane som set seg i magen. Og når me veit at oppimot 15% av alle nordmenn har alvorlege mageplager, får truleg tusenvis av nordmenn ikkje den behandlinga dei treng for å bli friske.

Nei til kreative brudepar

Er en telefonkiosk et egnet sted å gifte seg? Nei, mener biskopen i Agder og Telemark, Olav Skjevesland. Han er lei av at folk skal være så kreative når de inngår ekteskapet, og vil nå ha parene inn i kirken igjen.

- Når man drar med seg presten opp på fjellet, eller på en fotballstadioen, eller enda til under vann, så synes jeg bryllupet minner mer om et stunt enn noe annet. Skjevesland mener at vielsen ikke må bryte med selve handlingens karakter, og forteller til reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo at et bryllup skal være høytidelig og stilrent.

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

 • Populær 50 år etter sin død

  Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

  Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
 • Fotball-VM ble radiosuksess

  Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

  – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).

 • Mange feil i «World of Warcraft»

  Den nye versjonen av «World of Warcraft» som blei lansert denne veka var langt frå feilfri, melder VG. Fleire programfeil fører til at spelarar slit med å kome seg forbi fiendane; dei er rett og slett for gode til å slåst. Selskapet bak, Blizzard, forsikrar om at dei fiksar fleire hundre programvarefeil per dag.

  Gutt spiller World of Warcraft
  Foto: NIGEL TREBLIN / AFP