Norgesglasset 17.09.07

Privatetterforskere - Smaken av Norge på tur: Storfiskball fra Roan - Vår daglige Beatles: "The Fool on the Hill" - Valper i fengsel - Marianne Meløy kåserer - Sexkjøp inn i skolen - Vellykket kampanje mot fyllekjøring - Sangen om den røde rubin - Kunsten å stole på noen

 

Hør: Norgesglasset 17.09.07

Privatetterforskere

Markedet for private etterforskere vokser, skriver Dagens Næringsliv. Imidlertid stiller ingen krav til verken kvalifikasjoner eller vandel, derfor finner vi også kriminelle i denne bransjen. Nå vurderer EU en godkjenningsordning for private etterforskere i Europa, forteller Kjetil Eide, leder i Norsk Forening for Etterforsking og Sikkerhet. Reporter: Tron Soot-Ryen.

Smaken av Norge på tur:

Storfiskball fra Roan

Fiskemottaket og produksjonsbedriften Krifofisk i Roan er kjent for spesielt god fiskemat. Derfor drar radiokokk Inge Johnsen og reporter Tron Soot-Ryen dit for å se hvordan det skal gjøres. En av spesialitetene er storfiskball, som er en stor fiskebolle.

Vår daglige Beatles:

"The Fool on the Hill"

En høstdag i 1967 leste Paul McCartney en artikkel om en italiensk eremitt som hadde bodd ti år i en grotte. Dette ga ham inspirasjon til å skrive balladen "The Fool on the Hill".

Valper i fengsel

Bruvoll fengsel i Nord-Odal går nye veier for å gi de innsatte en meningsfull beskjeftigelse. Som landets første åpner fengselet porten for et kull med valper, og de innsatte får ansvaret for å gi hundene en god oppvekst. Prosjektet er et unikt samarbeid mellom fengselet og Forsvarets Hundeskole. Reporter: Vera Wold.

Kåseri

Marianne Meløy kåserer: "Jakten på kjærligheten"

Sexkjøp inn i skolen

Sexkjøp og menneskehandel skal inn i undervisningen på de videregående skolene i Oslo.

Ting er ikke alltid det de ser ut til å være og kunnskap gir gode valg sier barne og familieminster Karita Bekkemellem. I dag sparket hun i gang Regjeringens ungdomssatsing i den pågående kampanjen mot sexkjøp og menneskehandel. Ved reporter Sjur Sætre.

Vellykket kampanje mot fyllekjøring

Slett ikke alle holdningskampanjer er bortkastet. SINTEF har sett på resultatene av kampanjen "Si fra", som skal gjøre ungdom mer oppmerksomme på farene i trafikken. Forsker Dagfinn Moe forteller til programleder Tron Soot-Ryen at unge som har vært involvert i kampanjen har blitt mer bevisst på farlige situasjoner og fått større mot til å tørre å si fra om en venn kjører for fort eller med promillle.

Sangen om den røde rubin

16. september 1957 startet rettssaken mot Agnar Mykle og forleggeren hans i Oslo Byrett. De sto tiltalt etter staffelovens utuktsparagraf på grunn av romanen Sangen om den røde rubin, der Mykle beskriver sex svært åpenhjertig og detaljert for sin tid. I 1957 var forfatter og litteraturkritiker Erling Gjelsvik bare 8 år, men han husker godt hvordan Sangen om den røde rubin skaket opp Bergen, ikke minst fordi mange av romankarakterene var lette å finne igjen i virkeligheten.

Mykle og forlaget ble frikjent, men restopplaget av boka ble inndratt. Etter ankesak i 1958 opphevet Høyesterett hele inndragelsen.

Kunsten å stole på noen

Kva er det viktigaste med eit forskningsprosjekt? Svara ein får, eller spørsmåla som dukkar opp undervegs? Dette måtte klasse 6a ved Minde Skole i Bergen ta stilling til i dag. Dei siste to vekene har sjetteklassingane vore travelt opptekne med forskningsprosjektet "Kunsten å stole på noen". Borna intervjua medelevar om tillit, svara dei samla inn blei analyserte av forskar Svein Tvedt Johansen, som i dag presenterte resultata i klassen.

Undersøkjinga viser at born stolar mest på bestevener og foreldre, og minst på kjendisar og politikarar. Men dette prosjektet handlar om meir enn tillit, - den viktigaste lærdomen for borna er kanskje heller å setje spørsmålsteikn ved svara dei får.

Reporter Gøril Grov Sørdal møtte Svein Tvedt Johansen og sjetteklassingane ved Minde Skole.

Hør: Norgesglasset 17.09.07

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

 • Stjerneskuddet Isah slet

  – Det kunne gå opp til fire dager hvor jeg ikke spiste fordi jeg ikke hadde råd, forteller Kaleb Isaac Ghebreiesus, kjent under artistnavnet Isah, til P3.

  Isah
  Foto: Tom Øverlie / NRK
 • Har alltid elsket musikal

  Marion Ravn har vært popartist siden hun var barn. Men nå står hun på en helt annen scene. Iført slitne klær fra 70-tallet høster hun strålende anmeldelser for sin rolle som russiske Svetlana i musikalen «Chess». Dette har hun drømt om siden hun skrev dagbok, forteller hun til Programleder Mona B. Riise i Kulturstripa.

  Marion Ravn