NRK Meny
Normal

Norgesglasset 17.07.08

Co2-fangst - Vikingetida - Meir enn mjød og hærtog - Dagen i dag 17. Juli - Historien om Gustav Vigeland - Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer - 90 år uten tsar - NRK 75 år - Håret avslører deg, del 2 - Oppvekst uten vernehjelm

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 17.07.08

Co2-fangst

Mongstad

Mongstad skal få et fangstanlegg for Co2.

Foto: Kyllingmark, Chris / SCANPIX

Den miljøfarlige gassen Co2 skal fanges slik at den ikke forsvinner opp i atmosfæren, men hvor skal vi gjøre av gassen i stedet?

Vikingetida - Meir enn mjød og hærtog

I vårt mentale bilete av vikingeskipa er dei gjerne fulle av mjødddrikkande skjeggete menn ville plyndre kloster og røve vakre kvinner. Men dei aller fleste som kryssa Nordsjøen hadde fredelege hensikter. Skipa frakta ofte varer som skulle seljast på framande strender.

Ei slik last kom aldri fram. Fleire hundre år etter at varene havna på havets botn ligg dei igjen der dei blei produserte - i Hyllestad i Ytre Sogn...

Dagen i dag

17. Juli

I 1984 ble Norges første prøverørsbarn født i Trondheim. Det ble regnet som en medisinsk sensasjon at legene klarte dette bare 6 år etter verdens første prøverørsbarn. Mona Tetlie er i dag 24 år og selv mor uten prøverørsmetoden.

Historien om Gustav Vigeland

Fjerde epidsode om Gustav Vigeland handler om den store fontenestriden. For fontena som Gustav fekk gjennomslag for i episoden i går, den veks seg stadig større i Gustavs fantasi - og atelier.

Kåseri

Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer: ”Blodig alvor”

90 år uten tsar

Det er 90 år siden den russiske tsarfamilien ble henrettet i Jekatarinaburg. Kong Haakons fetter var den siste keiser av Russland, men hvordan hadde det sett ut om dagens Russland hadde blitt styrt av en mektig tsar?

NRK 75 år

Rundtomkring

Høsten 1951, ble lyttere flest svært begeistret da programmet "Rundtomkring" kom på lufta. "Rundtomkring" ble fast lørdagsunderholdning for hele familien i flere år.

Norgesglassets reporter Kjetil Lillesæter har dykket ned i radioarkivet for å gjenopplive "Rundtomkring" med programleder Leif Rustad, og vi får høre klipp fra sendingene fra Store Studio. Det var lytterkonkurranser og intervjuer med hverdagsmennesker som hadde originale påfunn, bl.a. en gutt som kunne spille Musevisa på hvalnøttskall og en annen som spilte fiolin på en tørrfisk.

Håret avslører deg, del 2

Håret ditt kan fortelle mye om deg, og også om fortiden din. Hvis et hår blir nappet ut av hodet ditt, er det fullt mulig å gjennomføre en DNA-analyse, og følge slekten din helt tilbake til menneskehetens opprinnelse. Og i fremtiden er det godt mulig at en slik test også kan si om du har gener som gjør at du lettere får god kondis, eller om du er tilbøyelig til å være glemsk.

Oppvekst uten vernehjelm

Det skjer mykje færre ulykker med barn i dag enn på 1950- og 1960-talet. Tyder det at barna blir passa for mykje på og at barndomen er kjedeleg? Nokre meiner det. Her er vår kommentator Tron Soot-Ryen.

Norgesglasset NRK P1