Hopp til innhold

Norgesglasset 17.05.07

Mange myter om parlamentarismen i Norge- Bybrann i Trondheim - Lennon-McCartney: Det første møtet - Stortromme i Tromsø - 1905 del 4: Den nye nasjonen - Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer - Suvenirer i bunad - Sjuåringer analyserer nasjonalsangen - 17. mai gjennom australske briller

Mange myter om parlamentarismen i Norge

- På skulen lærte vi at parlamentarismen blei innført i Norge i 1884. Men det er berre tull seier Trond Nordby professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Innføringa av parlamentarismen er ein lang historisk prossess som har pågått over fleire generasjonar. Og først i februar i år blei parlamentarismen skriven inn i grunnlova. Det heile byrja imidlertid med året 1814.

Bybrann i Trondheim

Bryggebrann i Trondheim

Nok en bybrann i Trondheim.

Foto: Morten Karlsen / NRK

Nok en bybrann i Trondheim. Det brenner i Trondheim og det det på selveste 17. mai. Dette er den 6 bannen på 5 år og nok engang er det historiske verneverdige bygninger som går tapt. For de som er litt kjent i Trondheim dreier det seg om tre bryggehus i Fjordgata ikke langt fra Trondheim sitt fisketorg, Ravnkloa. Brannvesenet fikk melding om brannen omlag kl 01:03 natt til 17. mai. Ved 08:30 tiden hadde brannfolkene kontroll over brannen, og utover formiddagen var det det midterste av de tre husene at brannen fortsatt var aktiv.

Lennon-McCartney: Det første møtet

At John Lennon og Paul McCartney traff hverandre regnes av svært mange som det viktigste møtet i rocken og popens historie. 50 år etter forteller Ove Gundersen hvordan det hadde seg at de to traff hverandre og innledet det som skulle endre hele populærmusikken.

Stortromme i Tromsø

Et slag for stortromma ente godt. I Norgesglasset i går kunne du høre et rop om hjelp. Stortrommeslageren i Borgtun genarasjonskorps meldte forfall. Krise for et musikkorps med andre ord, for korps uten stortromme er vanskelig å høre for seg. Etter innslag i Norgesglasset i går meldte seg seg folk fra fjern og nær for å hjelpe korpset ut av knipa. Og i går kveld dressa de opp 16 år gamle Julian Mathiesen som sporty tok på seg oppdraget og gjennom dagen har gjort en strålende jobb for korpset forteller Hilde Paulsen leder i Borgtun generasjonskorps.

1905 del 4:

Den nye nasjonen

I november 1905 var det klart at Norge skulle få ny konge, men det var ikke selvsagt for alle at landet skulle fortsette som monarki etter at Stortinget hadde avsatt svenskekongen.

Kåseri

Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer: "Gratulerer med dagen!"

Suvenirer i bunad

Suvenirdukker kledd i bunad, har ikke alltid sett ut slik som plastdukkene du finner i dag. For over 100 år siden ble disse turist-dukkene nemlig kledd i håndsydde bunader, med ekte sølv og skreddersydde skinnsko. I Levanger har Solveig Otlo jaktet på disse bunadskledde suvenirene i over 20 år, og nå skal hun skrive bok om tradisjonen.

Sjuåringer analyserer nasjonalsangen

"Landet er furet og værbitt fordi fuglene spiser av det, og saganatta som senker seg ei magisk sag som tar drømmene våre" Det mener sjuåringen Sebastian Emmanuel, og han støttes av medelevene Magnus Ravnå og Monica Angell ved Saltvern skole i Bodø. Reporter: Bjørn Vang.

17. mai gjennom australske briller

Korpsmusikk, salutt, sekkeløp og barnetog er heilt naturlege ting for ein nordmann som vil feire nasjonaldagen sin. Men korleis blir alt dette oppfatta av ein utlending?

Stephen Creedy, journalist i Australia si største avis, 'The Australian', har reist halve jorda rundt for å observere det norske folket og den norske kulturen. Reporter Gøril Grov Sørdal blei med Creedy for å ta ein kikk på nasjonaldagen vår gjennom hans auge.

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.