NRK Meny
Normal

Norgesglasset 17.04.07

Nordmann til plystre-VM - Datatilsynets personvernrapport - Vår daglige Beatles: "You've Got to Hide Your Love Away" - HC Hanssen kåserer - Bjørnemøte - På politisk valgliste mot sin vilje - Forslag til uniform - Norsk barneblad 120 år - Humor-pest på jobben

Hør: Norgesglasset 17.04.07

Nordmann til plystre-VM

Hør Norgesglassets kjenning i plystret versjon. Anderledes, men vakkert ble det da Tormod Borgen Rogne fra Barkåker i Vestfold plystret åpningen av Norgesglasset i dag. Dette var bare en liten oppvarmingsøvelse før han i morgen setter kursen til Nord-Carolina i USA for å delta i plystreVM. Som eneste skadinav skal han i konkurranse med 160 deltakere fra hele verden. Borgen Rogne har høye ambisjoner. -Jeg vil ha en plass i finalen, og på en god dag er jeg god nok til å vinne, sier han. Hvordan det går håper vi å komme tilbake til i Norgesglasset i neste uke.

Datatilsynets personvernrapport

Vi legger igjen store mengder informasjon om oss selv hver eneste dag, og ofte vet vi ikke om det selv. Offentlige og private lagrer hvor vi har vært, hva vi har kjøpt og hva som feiler oss. Dataene blir lagret, kanskje til evig tid. I dag har Datatilsynet lagt frem sin versjon om rikets tilstand, Personvernrapporten for 2007. - Aldri før har så mange visst så mye om oss, sier seniorrådgiver Gunnel Helmers. Hun frykter misbruk av informasjonen om oss. Ved reporter Sjur Sætre.

Vår daglige Beatles:

"You've Got to Hide Your Love Away"

The Beatles manager Brian Epstein var homofil, og det å være homofil i Storbritannia på 1960-tallet var straffbart. Epstein var i tillegg forelsket i John Lennon, som var homofob. Derfor skrev John "You've Got to Hide Your Love Away".

Kåseri

HC Hanssen kåserer: "Livet med midtskill"

Bjørnemøte

Nordmenn vet for lite om bjørnens atferd og hvordan man skal oppføre seg om man møter bamsefar i skogen eller luskende rundt hytta. I Norge finnes det flere bjørner enn tidligere antatt. Nye tall viser at det bor rundt 71 bjørner i de 5 norsligste fylkene her i landet. Scott Brainerd, rovviltforsker ved Norsk institutt for naturforskning, mener folk i Norge trenger folkeopplysning når det gjelder bjørn. Og i samarbeid med svenske Bioforsk skal han nå lære engstelige nordmenn i de bjørnerike fylkene å leve med bamsefar.

På politisk valgliste mot sin vilje

Berit Teig i Svolvær er på Demokratenes valgliste mot sin vilje. Valgreglene er slik og det er ok, sier leder Amund Garfors, men det mener ikke forsker Frank Aarebrot, som ønsker regelendring, slik at folk får bestemme sjøl. Reporter: Bjørn Vang.

Norsk barneblad 120 år

Nana Rise-Lynum
Foto: Vibeke Schjem / NRK

Norsk barneblad er eit av dei eldste barneblada i verden. Haldis Moren Vesaas skreiv i Norsk barneblad allerede som som 10-åring, og kunsteren Per Kleiva vann ein tegnekonkurranse i bladet som tenåring, i 1947. I år fyller bladet 120 år. Vibeke Schjem møtte redaktør Nana Rise-Lynum.

Humor-pest på jobben

Hodejegerbyråer legger vekt på humoristisk sans når de velger ut folk. Hvorfor skal man diskrimineres bare fordi man ikke liker dumme vitser, spør kåsør Tron Soot-Ryen.

Hør: Norgesglasset 17.04.07

Norgesglasset NRK P1