Hopp til innhold

Norgesglasset 16.11.06

Hypokondere treffes på Internett - 5000 rein forsvinner årlig - Kjøreopplæring for 16-åringer del 4: Stor ting - Beredskapshjem for hunder - Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer - Kjærlighetens bakgater del 13: Den tredje parten - Hva er normalt? - Velsignet homsepar - Skiftet politisk ståsted

Helseinformasjon på internett

Går du til legen dersom du har vondt i hodet eller smerter i et kne? Stadig flere nordmenn bruker nå internett for å sjekke symptomer og sin egen helsetilstand. En ny undersøkelse viser at over en tredel av befolkningen i Norge mener at internett er blitt en viktig kanal for helseinformasjon.

- Det er en risiko når man diskuterer på nettet og personer uten medisinsk bakgrunn stiller en diagnose, det forteller allmennpraktiserende lege Christian Anker til reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo. Han er selv webredaktør for et slikt helsenettsted, men mener disse må brukes i jakten på tilleggsinformasjon, ikke for å stille en diagnose.

5000 rein forsvinner årlig

Reinsdyr på vidda
Foto: Arne A. Tønset / Scanpix

Reindriftssamer får millionerstatning uten å måtte dokumentere tapte rein. Svindel, hevder Norges Miljøvernforbunds mann i Nord-Norge, Ørjan Holm. Jeg stoler på at mine kolleger oppgir korrekte tapstall, svarer leder for reindriftssamene i Nordland, Torstein Appfjell, selv om samene hevder de har tapt hele femtusen av totalt femtentusen rein i Nordland fylke. Reporter: Bjørn Vang.

Kjøreopplæring for 16-åringer del 4:

Lappen - en stor ting

Det er en misforståelse å tro at du kan kjøre selv om du klarer lappen, sier trafikkpedagog Svein Råen i NAF, Norges Automobilforbund. Han sammenlikner med idrettsfolk som hele tiden trener for å bli bedre. Vi har snakket mye om dette med 16-åringer som øvelseskjører med bil i Norgesglasset denne uken. Målet for den unge er selvfølgelig sertifikatet. Det er en stor ting. Reporter Sjur Sætre dro til Risløkka trafikkstasjon i Oslo en formiddag.

Hundeomplassering

Flere og flere hunder får nye hjem. For når vi opplever samlivsbrudd, allergi eller velger flytte til en annen by, følger ofte ikke den firbente med på lasset. Marte Oksavik i Charlottes Omplassering forteller til programleder Ann Jones at de omplasserer så mange som 4-5 hunder i uka, og tallet har bare økt i år.

Kåseri

Ingvild Wedaa Tennfjord
Foto: Linda Næsfeldt

Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer: "Tango magi".

Kjærlighetens bakgater del 13:

Den tredje parten

- Undersøkelser viser at ca. 60-70 % av oss har en eller annen gang forsøkt seg på en som allerede er etablert i et forhold, sier psykolog og familieterapeut Frode Thuen. Partnernapping kaller han det i boken han har skrevet om utroskap.

De fleste partnernappere er menn, men kvinner kommer lettere i et avhengighetsforhold til den etablerte mannen de står i med. Og mens vi sjelden hører om menn som foretrekker etablerte kvinner, ser en del kvinner faktisk ut til å ha en spesiell forkjærlighet for etablerte menn, de blir elskerinner igjen og igjen.

Hva er normalt?

Det som er normalt i dag var unormalt for ikke lenge siden. Hva har egentlig skjedd? – Begrepet normalt har kanskje blitt mer romslig, men det har samtidig blitt vanskeligere å være normal, sier professor Thomas Hylland Eriksen. En av forfatterne bak boka Normalitet. Reporter Øyvind Wik har funnet ut at han slettes ikke er normal, selv med dagens målestokk.

Velsignet homsepar

De siste 3 årene har 10 homofile par fått inngå partnerskap i kirka. Det vil si at en dommerfullmektig forestår vielsen, mens en prest velsigner paret etterpå. Tidligere dommerfullmektig Johan Berg er en av de som har brukt kirkebygget for å forestå et homofilt partnerskap. Han har viet 4 par i forskjellige kirker i Oslo. Paulus kirke og tidligere menighetrådsleder Oddrum Remvik sa ja da et homofilt par spurte om de kunne bruke kirkebygget under inngåelse av partnerskap. Reporter Ellen Omland.

Skiftet politisk ståsted

Han var SVs wonderboy og satt på Stortinget i to perioder. Nå tar han et oppgjør med sitt gamle parti. Paul Chaffey er direktør i NHO og i en artikkel i Samtiden forteller han om sin politiske reise bort fra fra SV. Men hvordan er det å skifte standpunkt på denne måten? Koster det mye? Paul Chaffey løper fra studio til studio i dag innimellom jobben som administrerende direktør i NHO organisasjonen Abelia. Reporter Sjur Sætre møtte ham mellom slagene tidligere i dag.

Hør: Norgesglasset 16.11.06

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober