Norgesglasset 16.07.07

UFO-mysteriet i Hessdalen - Smaken av Norge på tur: Marinert kalkun - Medisin i det grøne: Einer og furu - Marianne Meløy kåserer - Mordersneglen - Samisk oppvåkning - Hundespråk - Utrydda dyr: Mammuten

Hør: Norgesglasset 16.07.07

UFO-mysteriet i Hessdalen

Mystiske lys i Hessdalen

Mystiske lys i Hessdalen.

Foto: NRK

Det har vært observert merkelige lysfenomen i Hessdalen i Sør-Trøndelag i nærmere 30 år. Nå kan noe av løsningen på gåten være funnet. Forskere har funnet ut hva slags stoffer lyset består av, og nå starter jobben med å finne ut hvor lyset får "drivstoffet" sitt fra. - Energien i lysfenomenet kan gi oss en mulig ny energikilde, sier prosjektleder i Project Hessdalen, Erling Strand. En rapport om resultatene vil bli lagt frem på en konferanse i Society for Scientific Exploration (SSE) på Røros i høst.

Smaken av Norge på tur:

Marinert kalkun

Ove Vinge på Solvang gård på Ørlandet har 9000 kalkuner. Inge Johnsen og Tron Soot-Ryen rigger til feltkjøkkenet og lager urtemarinert kalkunbryst slik de pleier å lage det på gården.

Medisin i det grøne:

Einer og furu

Gammal kunnskap om viktige medisinplantar er ikkje lenger noke alle sitter inne med. I dag skriv legen ut ein resept når vi blir sjuke, og vi får medisinen over disk på apoteket. Men plantane som gjorde nytta for forfedrene våre står der fortsatt, rett utanfor husveggane våre. Einer har vore brukt som medisin i tusenvis av år, og einerlågen vart brukt til reingjering på setra, på kjøkkenet og til håret. Botanikar Per Salvesen og farmasøyt Svein Haavik intervjues av reporter Gøril Grov Sørdal.

Kåseri

Marianne Meløy kåserer: "Feriesutring" (Reprise fra 01.08.05).

Mordersneglen

Hvert år innvaderer tusenvis av Iberiaskogsnegler, også kalt mordersnegler, norske hager. Sneglen befrukter seg selv og legger opptil 400 egg hver sesong. Helen Mykstad Singh i Bioforsk tror 2007 blir et rekordår og at grunnen til de voldsomme mengdene med snegler er det fuktige sommerværet og den milde vinteren. Mordersneglen kommer opprinnelig fra Spania og Portugal.

Samisk oppvåkning

Vi våknet ikke opp og fant vår samiske identitet før vi ble voksen, forteller festivalsjef Kamilla Bratland fra Kåfjord og deltaker Gro Einarsen fra Steigen i Nordland. Reporter: Bjørn Vang.

Hundeprat

- For hunden er turen alfa og omega, forteller reporter Camilla Tjønn Thingvoll. Hun tok med seg sin firbeinte venn, goldenretrieveren Jako, for å møte adferdsterapeut Turid Buvik i parken.

Utrydda dyr:

Mammuten

Trodde du det var istiden som sørget for å utrydde mammuten? Da tar du faktisk grundig feil, i hvert fall mener zoolog Petter Bøckman at du gjør det. - Mammuten er jo som skapt for istiden, det var derimot vi mennesker som sørget for å utrydde den hårete elefanten. Petter Bøckman blir intervjuet av reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Hør: Norgesglasset 16.07.07

Norgesglasset NRK P1

 

 

 

Kulturstrøm