NRK Meny
Normal

Norgesglasset 16.06.08

Kjøpers marked - Mannemopp og kvinnebil - Dagen i dag 16. Juni - One-hit Wonder - Marianne Meløy kåserer - 30-soner og flere trafikkulykker -Norge Kyoto-versting - Postkort fra Kjell

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 16.06.08

Kjøpers marked

"Prut på prisen på brukte båter", sier red.sjef Frode Pedersen i bladet BÅTLIV, for nå er det kjøpers marked. "I bruktbilbransjen er det de store bilene som faller mest i pris, og tendensen er den samme her", sier Geir Kristoffersen i EUROTAXGLASS; det er kjøpers marked. "For brukte boliger er prisfallet tydelig", sier professor Ola H. Grytten ved NHH i Bergen, men boligprisene skal ned tjue prosent til, spår Grytten.

Rep: Bjørn Vang.

Mannemopp og kvinnebil

Den tekniske manneoppen, barnevogna med støtdemper, og stekeovnen som raskest når 200 grader. Når mannen krysser over på det som vi ser på som tradisjonelle kvinneområder, utvikles utstyret deretter. Men er utviklingen den samme for kvinnene? Pål Plassen intervjuer Nina Bjørnstad ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo.

Dagen i dag

16. Juni

Den 16. juni 1903 seilte Gjøa og Roald Amundsen fra Oslo for å finne Nordvestpassasjen, som man hadde prøvd å finne i 400 år. I tillegg til reporter Anne Line Abotnes, blir historien fortalt av direktør ved Fram-museet Geir Kløver og du får høre arkivopptak fra 1936 med Helmer Hanssen, som var med på turen.

One-hit Wonder:

"Love grows"

Denne sommeren skal Atle Nielsen og Bård Ose presentere 20 artister som hører hjemme i kategorien "One-hit wonders". De starter med en av favorittene fra 1970 - "Love Grows" med gruppen Edison Lighthouse.

Kåseri

Marianne Meløy kåserer: ”Søppel med signatur”.

30-soner og flere trafikkulykker

Etter flere år med nedgang i dødsulykker på veiene, har det i år omkommet 103 personer på norske veier. - Folk tar flere sjanser, sier Kari Sandberg, direktør ved Trygg Trafikk.

Norge Kyoto-versting

Fire tyske hus bruker samme mengde strøm som ett norsk. Norge ligger elendig an i forhold til å imøtekomme Kyoto-avtalens krav til CO2-utslipp, mens Tyskland og Sverige klarer å kutte kraftig. Hvar er det de gjør som ikke vi klarer?

Postkort fra Kjell

Vi er for flinke til å tråkke i stykker våre vakre kjærlighetsminner fra ungdomstiden. Det mener forfatter av ett av våre innsendte postkort fra livet. Til den fyrste, fra sommeren 1959. Arild Opheim leser teksten og reporter Thor Henry Bjor snakker med innsenderen, 70 år gamle Kjell Hetlelid.

Norgeslasset NRK P1