Hopp til innhold

Norgesglasset 16.05.07

Tidsslukeren Internett - 1905 del 3: Folkeavstemming, forhandlinger - Vår daglige Beatles: "What Goes On" - Stortrommepanikk i Tromsø dagen før 17. mai - Søvn og depresjon - Småviltjakta danker ut militærøvelse - Slutt på moroa del 3: Melankoli - De rike blir rikere - Barn ringer politi og blir avvist

Hør: Norgesglasset 16.05.07

Tidsslukeren internett

Trendforsker Marius Jensen ved Opinion sier at det er mye surfing på nettaviser, nedlasting av filmsnutter og ikke minst Facebook - et område hvor man kan finne venner og gamle skolekamerater, som stjeler tid i arbeidstiden. Mediet er relativt ungt, men har allerede gjort et stort innhugg i tiden vår. Bredbånd har gjort nettet mer tilgjengelig. Interaktiviteten, det at vi ikke bare leser og ser ting på nettet, åpner for dialog. Nettet er ikke bare forbeholdt eksperter, men også åpnet for millioner av amatører til å dele tanker og idéer. Reporter er Vibeke Schjem

 

1905 del 3: Folkeavstemming, forhandlinger

Svenskene protesterte høylytt mot 7. juni-vedtaket som oppløste unionen mellom Norge og Sverige, og gav seg ikke uten forhandlinger. I forhandlingenes mest dramatiske dager var det tidvis fare for krig. For å gå med på unionsoppløsningen krevde svenskene folkeavstemning i Norge. 13. august 1905 møtte 85% av alle menn med stemmerett (kvinner hadde ikke stemmerett) frem for å svare ja eller nei på spørsmålet om de ville ha en unionsoppløsning. Flertallet for oppløsningen var overveldende. 368 208 stemte ja og bare 184 personer stemte mot.

 

Vår daglige Beatles

"What Goes On"

Ringo Starr blei kreditert som låtskriver for første gang i 1965, på albumet "Rubber Soul". Han var óg vokalist på låta som fekk tittelen "What Goes On".

  

Stortrommepanikk i Tromsø dagen før 17. mai

Både stortrommeslager og dirigent har meldt forfall, melder leder Hilde Paulsen i Borgtun generasjonskorps i Tromsø. Nå ber hun den som kan hjelpe om å komme til Tromsø for å slå på tromma i morgen! Reporter: Bjørn Vang.

 

Søvn og depresjon

Et våkedøgn kan gjøre deprimerte pasienter midlertidig friskere. Depresjon er en alvorlig og vond lidelse. Mange pasienter har det svært tungt, særlig i starten av behandlingen fordi det tar tid før vanlig standardbehandling begynner å virke. Nå har forskere funnet en metode som for mange pasienter fungerer – i alle fall midlertidig bra. Dersom pasienten holder seg våken et døgn opplever mange at de blir mer oppstemt og har det bedre i perioden før annen behandling begynner å virke. Psykolog Håvard Kallestad ved Avdeling for forsking og utvikling ved St. Olavs Hospital i Trondheim mener dette er en billig og ufarlig behandling for mange, men fraråder deprimerte uten kontakt med helsevesenet å drive egenbehandling. Depresjon og søvnløshet kan utløse psykoser og andre uønskede tilstander, så ingen bør gjøre dette uten kyndig tilsyn sier han.

 

Småviltjakta danker ut militærøvelse

Småviltjakta velter planene for NATO-øvelse i Åmot i Østerdalen. I februar ba norske myndigheter Østerdal Garnison legge til rette for en NATO-øvelse i Regionfelt Østlandet i uke 36 og uke 37, men uke 37 er fredet i Åmot. Da starter nemlig småviltjakta. Kommunen og Forsvaret har tidligere blitt enige om at disse ukene skal være frie for militær flystøy og skyting. Det ble kraftige reaksjoner i Åmot da planene ble kjent om flyøvelse i en av de fredete ukene. Nå dropper Forsvaret å øve i den aktuelle uka i Østerdalen. I stedet kan NATO-øvelsen bli fremskyndet eller komprimert til en uke, sier stabssjef oberstløytnant Nils Arne Skaret i Østerdal Garnison.

  

Slutt på moroa del 3: Melankoli

Vi har fått færre festritualer og mer tungsinn blant befolkningen. Kan det være en sammenheng, spør forfatter Barbara Ehrenreich i boka "Dancing in the streets". Sosialpsykolog Arnulf Kolstad tror hun har et poeng, mens litteraturhistoriker Knut Ove Eliassen advarer mot å overdrive den positive betydingen av kollektive fester. Reporter: Ann Jones.

 

De rike blir rikere

Mens den fattigste tidelen av befolkningen bare økte sin innekt med 1 prosent på ett år, økte inntekten for den rikeste tidelen med hele 30 prosent. Tron Soot-Ryen kommenterer hvorfor de rike blir stadig rikere.

 

Barn ringer politi og blir avvist

Mange tusen barn i Norge lever med vold i hjemmet. Ingen vet riktig hvor mange barn det gjelder, men i Danmark viser registreringene at det dreier seg om 30 000 barn. I Norge jobber forskere nå for å finne ut hvor stort problemet er her. Det eneste sikre tallet er at 2000 barn årlig flykter hjemmefra og til et av landets krisesentre. Barneombudets ekspertgruppe på familievold består av barn som har levd med vold hjemme. I dag har de unge ekspertene hatt møte med politidirektør Ingelin Killengreen. Barneombudet mener det er viktig at barna ikke blir avvist når de tar kontakt med politiet. Ved reporter Sjur Sætre.

 

Hør: Norgesglasset 16.05.07

 

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.