NRK Meny
Normal

Norgesglasset 16.04.08

Hva er scientologi? - Orremannen frå Skjåk - Dagen i dag 16. April - Laksefiske forbys - Fobi og fascinasjon på insektslab'en - Late nordmenn - Håp for leddgiktspasienter - Skattetelefonen irriterer folket - Postkort fra livet

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 16.04.08

Hva er scientologi?

Romvesen, kjendiser, og psykoterapi er kjennetegn på den religiøse bevegelsen scientologi, men hva er egentlig scientologi? Pål Plassen intervjuer religionshistoriker Asbjørn Dyrendal fra NTNU.

Orremannen frå Skjåk

Tiur
Foto: Kjartan Trana / NRK

Dagens drama frå dyreriket er henta frå Skjåk i Oppland, nærmare bestemt Lundadalen. Ein fredeleg tur inn mot hytta endte i ein utradisjonell slåsskamp for Stein Lundemo, med kona Torill som forskremt vitne. Reporter Pål Plassen.

Dagen i dag

16. April

Han var mest kjent som landstrykar, og for den innsatsen vart han adla av dronning Elisabeth II. Anne Line Abotnes fortel historia om Charlie Chaplin, som vart født 16. april i 1889.

Laksefiske forbys

Villaksstammen er i fare. - Det er krise! Nå må vi ikke fiske opp den siste villaksen vi har igjen. Det sier Raoul Birach seksjonssjef i Direktoratet for naturforvalning til Aftenposten. Det er vedtatt at laksefisket i elvene i år blir strengere enn noensinne og snart blir det også avklart hvor strengt det blir for sjølaksefiskerne. I følge Raoul Birach i kan det hende at Direktoratet stanser alt laksefiske både i sjø og i elver for å verne laksen. Ved reporter Sjur Sætre og programleder Pål Plassen.

Fobi og fascinasjon på insektslab'en

Larvar, edderkoppar og kakkerlakkar er døme på kravlande småkryp dei fleste av oss tykkjer er ekle. Nokon er til og med direkte redde for dei. Kvifor er det slik? Er det ein instinktiv skepsis, eller er det noko me lærer av foreldra våre? I desse dagar får born oppleve nærkontakt med mange typar insekt på Bergen museum, - ein god anledning til å undersøkje kven som er redde, - og kvifor. Reporter er Gøril Grov Sørdal.

Late nordmenn

Er du ein av dei, som har latt deg overbevise av oppslag i aviser og innslag på tv, om at du befinn deg i Europas lataste land? Anne Line Abotnes las i dagtidlig overskrifta "Nordmenn blant Europas lateste" i avisa Vårt Land -og ho har brukt formiddagen på å finne ut om dette virkelig stemmer.

Håp for leddgiktspasienter

Før var det sånn at hvis du fikk diagnosen leddgikt så ble du henvist til en framtid med sammensunket kropp, forkrøplede ledd. Men de siste årene har det skjedd en revolusjon i behandlingen av disse pasientene. Gerd- Jenny Aanerud er en av dem som nå har et helt annet liv foran seg. Reporter Ellen Wesche Guttormsen har møtt henne og Till Uhlig, som er seksjonsoverlege ved revmatologisk avdeling ved Diakonhjemmet Sykehus.

Skattetelefonen irriterer folket

Skatteetatens 800-nummer irriterer folk, det er for lenge å vente, mener Ruth Eggesvik og andre som møtte på skattekontoret i Bodø for å få hjelp med selvangivelsen. Et felles nr er et framskritt, hevder underdirektør Jon Kvalø i Skatt Nord og direktør Øyvind Strømme i Skattedirektoratet. Rep: Bjørn Vang.

Postkort fra livet

Det er 1941 og dagens Postkort fra livet-skribent Jan Rygh er 10 år og har fryktelig lyst på et ekte kjøtt-måltid. Men hvordan få tak i det når det er krig og alt er kraftig rasjonert?

Norgesglasset NRK P1

Hør: Norgesglasset 16.04.08

Kulturstrøm

  • Seltzer på Paradise Hotel

    – Kall meg gjerne kulturpessimist, men i det kjendisfokuserte Norge anno 2018 er det kanskje blitt mange, spesielt blant de yngre, som gjerne kunne tenke seg å sjekke inn på et sånt hotell? Jeg bare spør, det er min jobb som blogger, skriver Thomas Seltzer som prøver å finne svar etter å ha tilbragt tid på hotellet i Mexico.

  • Brev fra Wagner selges i Israel

    Et brev fra den tyske komponisten Richard Wagner skal auksjoneres bort i Jerusalem. I brevet advarer Wagner mot jødisk påvirkning av kunsten. Han var kjent for sine antisemittiske overbevisninger, og var Adolf Hitlers favorittkomponist. Oppsetninger av Wagners musikk er ikke forbudt ved lov i Israel, men ingen orkestre velger hans verker. Det forventes ny Israelsk debatt om Wagner i forbindelse med brevsalget, skriver israelske medier.

    Brev fra Wagner på auksjonshus i Jerusalem
    Foto: MENAHEM KAHANA / AFP/NTB/Scanpix