NRK Meny
Normal

Norgesglasset 16.03.07

Falske helsearbeidere - Kan vi stoppe regnet i Sverige? - Vår daglige Beatles: "She's a Woman" - Dagens Beatles-fan - Birken-debutant i dårlig form

Hør: Norgesglasset 16.03.07

Falske helsearbeidere

For at en person skal få lov til å begynne å jobbe i helsevesenet, enten som lege, sykepleier eller psykolog, må det søkes om en egen autorisasjon for å bli godkjent. Nå opplever autorisasjonskontoret at stadig flere prøver å få godkjenning med forfalskede dokumenter. Betyr dette at det vandrar falske helsearbeiderar i gangane til norske sjukehus? Reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo spør direktør Per Haugum i SAFH om hvorfor falske papirer er en økende tendens.

Kan vi kontrollere været?

I alle tider har menneskene prøvd å kontrollere været. Både dans, bønn og raketter har vært rettet mot himmelen i håp om mer eller mindre regn. Nyere teknologi gjør at vi kan få regnet til å dette ned over vårt område. Dermed kan vi i teorien tømme regnskyene før de treffer Sverige. Men vil det føre til tørke i nabolandet. Rådgiver Ole Nielsen ved Meteorologisk institutt gir deg en oversikt over muligheter og begrensninger i forsøk på å kontrollere været. Reporter er Astrid Engen.

Vår daglige Beatles:

"She's a Woman"

I "She's A Woman" kommer The Beatles for første gang med hentydninger til narkotika. "She's a Woman" ble utgitt som B-side på singelen "I Feel Fine", deres siste singel i 1964.

Dagens Beatles-fan

Eleanor Rigby-statuen i Liverpool.
Foto: Per Kristian Johansen / NRK

Vi er på jakt etter Norges største Beatles-fan, og prøver å lokke han eller henne fram med en tur til Liverpool. Det har meldt seg en og annen, så vi kan presentere daglige kandidater til tittelen Norges største Beatles-fan. Og dagens kandidat heter Eleanor Rigby.

Birken-debutant i dårlig form

Espen Andreas Borgersen 20 år fra Hokksund debuterer i Birkebeinerrennet lørdag 17.mars. Han tar veldig lett på utfordringen og sier han skal klare å gjennomføre uten problemer selv om han ikke har hatt ski på beina på 5 år. Sist gang var under skidagen på ungdomskolen. Han veier litt over 100 kg og er ikke spesielt godt trent. Han har uttalt ved en tidligere anledning at "Når gamlinger på over 80 år klarer å slepe seg over fjellet, så skulle søren meg han klare det også. Borgersen studerer Sport and invent management ved Høgskolen i Hedmark . Det er medstudenter som har gått sammen i et spleiselag for å melde ham på til rennet.

- Han var litt kjepphøy. Derfor ville vi vise at det kreves en god del trening for å klare dette, sier Tor-Aanen Kallekleiv. Han har blitt Borgersens personlige trener. Sammen har de kjørt litt styrketrening og litt teknikktrening på ski. Han tror Borgersen klarer å gå på ren viljestyrke, sjøl om han går på ski som en påsketurist.

Han har en heiagjeng på ca 20 stk på Skramstadsætra, som alle er overbevist om at han ikke vil klare å komme lenger enn dit.

- Dette skal jeg klare avslutter Borgersen.

Hør: Norgesglasset 16.03.07

Norgesglasset NRK P1