Normal

Norgesglasset 16.01.08

Overlever dødsdom - Tyskerbarn - Vandrende dyrehage - Eventyrkongen Asbjørnsen - Kåseri - Staten betaler for kjøttreklame - Bompenger til kollektivtransport - Pergament til gjenbruk - Foreldrekåseri

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 16.01.08

Overlever dødsdom

Leksikon
Foto: Erik Bull / NRK

Kan det tradisjonelle papirleksikonet overleve når man søke opp all slags informasjon på internett? Noen hevder at papirleksikonets død er nært forestående, mens andre er mer optimistiske.

Tyskerbarn

"Ein treng ikke tilgje alt ein i ettertid kan forstå." Dette er konklusjonen Gerd Fleischer har gjort når ho ser attende på ein hard og nådelaus oppvekst. Gerd Fleischer er eit av over 8000 barn som hadde ein tysk soldat som far etter krigen.

Vandrende dyrehage

Kjøper du et kjæledyr får du mye ekstra for pengene. Hundene våre er vandrende dyrehager, fulle av snyltere. Reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo og zoolog Einar Strømnes gjør en reise gjennom en hund.

Eventyrkongen Asbjørnsen

Peter Christen Asbjørnsen samlet inn erotiske eventyr, men turte aldri å gi dem ut. Hør noen av fortellingene her i Norgesglasset.

Skrekkfilm

Ein ny norsk skrekkfilm har hatt premiere og fått mykje omtale. Vår kåsør Tron Soot-Ryen undrer på kva som har skjedd.

Staten betaler for kjøttreklame

Det hevder Ingebrigt Overby i Norske sjømatprodusenters landsforening og Are Kvistad i Fiskeri- og havbruksnæringas landsforening. Merete Kristiansen i Eksportutvalget for fisk sier det er opp til politikerne å bevilge penger til markedsføring av sjømat innenlands, mens Helle Hekseberg ved Opplysningskontoret for kjøtt mener det er sjømatnæringas ansvar. Reporter: Bjørn Vang.

Bompenger til kollektivtransport

Snart kan pengane du betalar når du køyrer gjennom bomringen bli brukt til tiltak for å gjere kollektivtilbudet bedre og rimlegare for deg og meg.

Transport og kommunikasjonskomiteen på Stortinget la i går fram si innstillig om endring i vegloven. Når den blir vedteke i Stortinget i morgon vil det bli mogleg å bruke bompengar til å drifte kollektivtrafikken. Gledeleg nyheit, seier Fylkessekretær Morten Ingebrigtsen i Naturvernforbundet i Sør-Trøndelag.

Pergament til gjenbruk

Hvordan kan det egentlig ha seg at det som nå synes som vandalisme, i ettertid kan ha berget, i alle fall biter av nasjonens eldgamle skrifter, kongesagaer og lovverk? Takket være en nysjerrig Henrik Wergeland som fattet interesse for hjemsendte regskapsbøker etter dansketiden, kan vi fortsatt finne fliker av sagatidens sirlige notater. Bli med til Riksarkivet og hør hele historien nå sammen med 1.arkivar Gunnar Pettersen og reporter Thor Henry Bjor.

Foreldrekåseri

De fleste vil beholde barnet i seg. Journalist Dang Trinh ser annerledes på det. Han har et ønske om å bli voksen. Men med vietnamesiske foreldre kan det være litt vanskelig.

Norgesglasset NRK P1

Hør: Norgesglasset 16.01.08

Kulturstrøm

  • 37.500 kroner for piratkopier

    En kvinne som kjøpte falske Louis Vuitton-vesker må betale 37.500 kroner. Hun ble ikke trodd i retten på at varene var til døtrene. Hittil i år har norske tollere destruert piratkopierte varer for over 11 millioner kroner.

  • Kan få en halv million til kunst

    De fire kunstnerne Gunvor Nervold Antonsen, Børre Sæthre, Torbjørn Rødland og Eline Mugaas er nominert til Lorck Schive Kunstpris 2019. Prisen er på en halv million kroner, og skal bidra til debatt og interesse rundt samtidskunsten. Alle de fire har nå fått 150.000 hver til å produsere et verk, og vinnerverket kåres neste høst. Prisutstillingen blir å se på Trondheim kunstmuseum høsten 2019.

    Gunvor Nervold Antonsen (t.v.), Børre Sæthre, Torbjørn Rødland og Eline Mugaas
    Foto: TKM/ Christina U. Andersen