NRK Meny
Normal

Norgesglasset 16.01.07

Fritiden som miljøproblem - Klimatips til reiseglade - Vår daglige Beatles: "Do You Want To Know A Secret" - Smaken av Norge: Torsk, lever og rogn - HC Hanssen kåserer - Veiing av skolebarn - Klimatips om standby-strøm - Sex, tenåringsjenter og voksne menn - Gode historier hever statusen din

Hør: Norgesglasset 16.01.07

Fritiden som miljøproblem

Hvor mye av det samlede energiforbruket i norske husholdninger skyldes fritidsaktiviteter? Helt ny forskning viser at fritiden vår preges av aktiviteter som er belastende på miljøet. Forsker Carlo Aall fra Vestlandsforskning som har kartlagt fritidsforbruket, forteller at energiforbruket som er knyttet til fritid øker mer enn det øvrige forbruket i landet. her er det snakk om feriereiser, hjemmeunderholdning, og kanskje litt overraskende; friluftsliv. Carlo Aal forteller at det er enkle måter en vanlig nordmann kan få ned fritidsforbruket sitt på, det viktigste er å bli klar over at også fritiden står for en stor miljøbelastning. Reporter: Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Klimatips for reiseglade

Lyst til å spare klimaet for to Mongstadanlegg? Reis mindre med fly, oppfordrer Tone Granås fra miljøorganisasjonen Grønn Hverdag. De har regnet ut at hvis alle 800.000 som hører på Norgesglasset kuttet ut en sydentur i året, ville det nesten tilsvare utslippene fra to gasskraftanlegg på Mongstad. Reporter: Ann Jones.

Vår daglige Beatles:

"Do You Want To Know A Secret"

The Beatles
Foto: SCANPIX - arkivfoto - fotograf ukjent / SCANPIX

 

Tre kvinner og en tegnefilm var til inspirasjon for John Lennon da han laget "Do you want to know a secret". Den ene kvinnen var kona Cynthia, den andre var moren Julia, men hvem var den tredje? Hør historien bak "Do you want to know a secret".

Smaken av Norge:

Torsk, lever og rogn

Torsk, lever og rogn
Foto: Åge Hojem

I skreisesongen må man bare smake på torsken. Da er den på sitt beste. Inge koker lever, rogn og fisk hver for seg. Rognen trenger lengst tid. Torsken må ikke trekke for lenge, og leveren serveres i kraft nærmest som en saus. Om du ikke liker lever, er eggsmør et godt alternativ.

Kåseri

HC Hanssen kåserer: "Kvinner er kvinner verst".

Veiing av barn

Veiing og måling av skolebarn kan være på vei inn igjen i skolen. Norske skolebarn har ikke blitt veid og målt siden 1998, men Sosial og helsedirektoratet vurderer dette som et virkemiddel for å bekjempe fedme blant barna våre. Fire av ti barn vil i følge Verdens helseorganisasjon- WHO- være overvektige i løpet av få år. Ernæringsprofessor Kaare Norum vil ha veiing og måling inn igjen så fort som mulig. Ved reporter Sjur Sætre.

Klimatips om standby-strøm

Vi sløser bort uhorvelige mengder strøm ved å la elektriske apparater som TV, video og stereoanlegg stå i standby-funksjon. Hvis alle Norgesglassets lyttere skrudde helt av, ville de spare strøm nok til å forsyne hele Drammen kommune med elektrisitet. Det forteller Tone Granås fra miljøorganisasjonen Grønn Hverdag. Reporter: Ann Jones.

Sex, tenåringsjenter og voksne menn

Folk som vet om sexovergrep er redd for å melde fra, hevder lege Berthold Grunfeld. - De vil unngå bråk, derfor gir de blaffen.

Marit Haugen ved Norsk senter for bygdeforskning mener uvesenet er like ille i byen som på bygda, mens Barneombud Reidar Hjermann krever nasjonal alarmtelefon etter islandsk modell. Reporter: Bjørn Vang.

Gode historier hever statusen din

- Å kunne fortelje gode historier hevar statusen din blant arbeidskolleger, meiner Herdis Moldøen. Ho kallar seg samtaleforskar, og har studert korleis gode historier på pauseromet påverkar arbeidsmiljøet ved sinkverket i Odda.- Sjefar slepp lettast til med å fortelje historier på ein arbeidsplass. Og vi ler av sjefane sine historier, sjølv om dei nødvendigvis ikkje er så gode, meiner Ellen Andenæs ved Institutt for språk og kommunikasjon ved NTNU i Trondheim. Reporter: Kjetil Lillesæter.

Hør: Norgesglasset 16.01.07

Norgesglasset NRK P1