NRK Meny
Normal

Norgesglasset 15.12.06

Elg i studio - Hjemmebrenning i forbudstida - Heltenes konge - Romfarten starta miljøbevegelsen

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Elg i studio

Nylig fikk vi her i Norgesglasset et splitter nytt radiostudio. Hurra, tenkte vi, og funderte på hvordan vi kunne pynte opp. Pynte med noe som var typisk norsk. Vi ville ha et hode på veggen, et skikkelig elghode og søkte råd hos Margrete Holt i Det fikser P1.

Elg i studio
Foto: Per Kristian Johansen / NRK

Hjelp fikk vi fra ekteparet John og Ragnhild Ramstad, som nå har gitt oss et elghode. En stor takk til ekteparet Ramstad fra alle oss i Norgesglasset!

Hjemmebrenning i forbudstida

Hvor kreative ble egentlig nordmenn da det i 1916 ble forbudt med hjemmebrent? I år er det 80 år siden brennevinsforbudet ble opphevet, og selv om vi i dag har vinmonopol så spiller hjemmbrent fortsatt en viktig rolle i norsk kulturhistorie. Gotmar Rustad forteller om hvordan man løste problemet med tomme brennevinsflasker under forbudstiden, kreativiteten var nemlig svært stor.

- For de aller fleste var dette en sport og en hobby, og selv om det var forbudt så ble det brent både i bøtter og spann. Reporter er Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Heltenes konge

Lårene til en krokodille, stemmen til en elefant og huden til en blekksprut - hva er dette for et vesen? Vi skaper kongen av superhelter ved hjelp av de beste egenskapene fra dyreriket. Men kan en supermann med flueføtter og ugleører trekke damer, slik en helt med respekt for seg selv alltid gjør? Ingen er perfekt - vår mann må nok ofre det sosiale livet til fordel for superkreftene. Reporter er Ane Nydal.

Romfarten starta miljøbevegelsen

Ville Kyotoavtalen eksistert om russarane ikkje hadde sendt opp den fyrste satelitten i 1957? Seniorrådgjevar ved Norsk Romsenter, Pål Brekke, seier dei fyrste bileta av jorda frå verdsrommet ga mennesket eit nytt perspektiv på sin eigen planet. Me såg at den var liten og sårbar. Me kan takke satelittane og romfarten for at miljøbevegelsen.

Hør: Norgesglasset 15.12.06

Norgesglasset NRK P1

 

 

Kulturstrøm

 • Lager «Buffy the Vampire Slayer»

  20th Century Fox Television skal lage en ny versjon av 90-tallsklassikeren «Buffy the Vampire Slayer», skriver Variety. Serien skal produseres av Joss Whedon, som også holdt i den originale serien. Serien handler om Buffy Summers (Sarah Michelle Gellar) som får et kall om å bekjempe vampyrer og etterhvert en hel mengde andre monstre. «Buffy, vampyrenes skrekk», som den het på norsk, gikk fra 1996 til 2003 og ble vist på TVNorge.

  Buffy The Vampire Slayer
  Foto: Handout © c.20thC.Fox/Everett/REX
 • Gard Nilssen ny Artist in Residence

  Gard Nilssen blir Artist in Residence i 2019, dette melder Moldejazz i en pressemelding. Nilssen omtales som en trommeslager med hjerte for jazz og improvisert musikk. Trommisen har sin bakgrunn fra jazzlinja på NTNU. Han har tidligere gjestet Moldejazz en rekke ganger med ulike band.

  Gard Nilssen
  Foto: Moldejazz