NRK Meny
Normal

Norgesglasset 15.11.07

Hvitere tannhelse - Kirkemøtet i Øyer - Vår daglige Beatles: "Old Brown Shoe" - Vanlig med to slektsnavn - Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer - Selvoppfyllende profetier - Yrkeshemmede i arbeidslivet - Nettverk mot familievold - Klesprisene stuper

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 15.11.07

Hvitere tannhelse

En halvtime i tannlegestolen kan gi deg høyere sosial status. Pene smil får nemlig stadig høyere verdi i samfunnet.

Norske tenner er blant de friskeste i verden,det sier professor i samfunnsodontologi, Anna Åstrøm. Men pussig nok får dette oss til å bruke mer og mer penger på nettopp tennene våre. Reporter er Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Kirkemøtet i Øyer

Kampen om å gi homofile rett til vigsla stillinge i kirka vår raser på kirkemøtet, forhåndsavstemminga viser ja, og Norgesglasset kommer med en direkterapport.

Vår daglige Beatles:

"Old Brown Shoe"

Dårlig samvittigheit kan være et stikkord for dagens episode av "Vår daglige Beatles".

Vanlig med to slektsnavn

Hva skal barnet hete? Mylderet av fornavn, mellomnavn og etternavn som vi liker å smykke oss med er i stadig forandring.

Kåseri

Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer: "Massene rocks"

Selvoppfyllende profetier

Når noen sier noe til deg om fremtida. Hva gjør det med deg? Blir du påvirket? Ta julehandlinga for eksempel. Nå spås det tidenes juleomsetning av næringa selv. Ifølge prognoser kommer vi til å bruke enda flere penger enn vi noensinne har gjort på jula som nå ligger foran oss. Det forteller informasjonssjef i Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon, Jan Hammerstad. Reporter er Thor Henry Bjor.

Yrkeshemmede i arbeidslivet

Det har blitt lettere for yrkeshemmede å få jobb. Det viser tall fra NAV. Utviklingen skyldes lav arbeidsledighet og stor etterspørsel etter arbeidskraft skriver Dagens Næringsliv.

- Allikevel gjør fordommer og myter at mange arbeidsgivere kvier seg for å ansette funksjonshemmede, kommenterer Jarl Ovesen, generalsekretær i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon

Nettverk mot familievold

Guro Gimse Estenstad

Iren Sørfjordmo og Guro Gimse Estenstad

Foto: Ragnhild Sleire Øyen / NRK

Tenk deg en familie der far slår mor. Han blir fengsla for det - og hva så? Rett tilbake i gammelt spor etter ferdig sonet straff?

Til nå har formell straff av gjerningsmannen vært den viktigste reaksjonen fra det offentlige. Prosjektet Familievold, Forsoning og Tilrettelegging prøver nå ut tverrfaglig samarbeid mellom konfliktråd, politi, krisesenter, sinnemestringsbehandlere og flere etater for å hindre at volden gjentar seg. Også det sosiale nettverket rundt familien blir trukket inn i samarbeidet.

-Jo flere som vet, og jo flere øyne som ser, jo vanskeligere blir det å mishandle på nytt, mener leder for konfliktrådet i Sør-Trøndelag, Iren Sørfjordmo.

Klesprisene stuper

Klær koster det samme i Norge nå som det gjorde på begynnelsen av 80 tallet. Kraftig redusert toll og billigprodusert tøy i Østen har mye av skylden. Prisene på klær var i følge Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon på topp på midten av nitttallet. Fra da og frem til i dag er prisene redusert med nesten femti prosent.

Men så det store spørsmålet; hva gjør dette vårt forhold til klær?Reporter Sjur Sætre dro på kjøpesenter med forsker Eivind Stø fra Statens Institutt for forbruksforskning.

Norgesglasset NRK P1

Hør: Norgesglasset 15.11.07

Kulturstrøm

  • Romanfiguren Elling med dikt-debut

    Ingvar Ambjørnsen og Tom Stalsberg er aktuelle med samlingen «Leilighetsdikt for hjemløse», melder Cappelen Damm. Diktene er lagt i munnen på de to romanpersonene Elling og Alfons Jørgensen. Bøkene om Elling danner utgangspunkt for flere filmer, samt teaterstykker som settes opp i mange land.