Norgesglasset 15.11.06

Skyldfølelse hos KOLS-pasienter - Hysterisk sikkerhetskontroll - Ung kvinne ny lensmann i Kautokeino - Umodne sjåfører - Per Inge Torkelsen kåserer - Lastebilnæringa på felgen - Underskriftskampanje for julebrus - Håndverkerklager - Betaler for golfundervisning

Skyldfølelse hos KOLS-pasienter

Kolspasienter har ofte skyldfølelelse og mange lar være å fortelle at de har sykdommen. Det sier spesialpsykolog Turid Nygaard Dager ved Glittreklinikken. Et sykehus som drives av Landsforeningen for hjerte og lungesyke. Trolig lider rundt 200 000 mennesker i Norge av Kols, Kronisk oppstruktiv lungesykdom. De fleste har fått sykdommen av røyking. I dag under åpningen av Kolslinjen, en hjelpetelefon der alle kan spørre om Kols, fortalte Turid Nygaard Dager om sin undersøkelse blant kolssyke. Ved programleder Arild Opheim.

Hysterisk sikkerhetskontroll

Sikkerhetskontrollen på Gardermoen
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

- Sikkerhetskontrollen på norske flyplassar nærmar seg hysteri, meiner Jacob Børresen. Han er seniorrådgjevar ved Norsk Institutt for strategiske studier. Bakgrunnen er at sikkerhetskontrollen blei kraftig innskjerpa mandag i førre veke. Skal du ha med deg toalettsaker må dei være forsegla i ein liten pose, som reisande må du ta ut PC'en frå veska di, ta av deg skoa osv på veg gjennom sikkerhetskontrollen. -Det paradoksale er at vi føler oss meir usikre for terror, medan målet med desse kontrollane er at vi skal være trygge. Ved å skjerpe sikkerhetsrutinene prøver politikarar å vise handlekraft. I tillegg har sikkerhetsindustrien blitt big business, meiner Jacob Børresen. Høyr han i samtale med programleiar Arild Opheim, medan kåsør Finn Dag Steiro blir mektig irritert når han skal kontrollerast før flyavgang.

Ung kvinne ny lensmann i Kautokeino

Anette Smuk Buljo (29) vil samarbeide med kommune, skole og mannsforeninga Dievvdot for å hindre nye overgrep mot jenter i bygda. Smuk Buljo mener overgrep mot unge jenter på små steder er vanlig, og ikke verre i Kautokeino enn ellers. Hun hilses velkommen av Anton Dahl, varaordfører og medlem i mannsforeninga. Reporter: Bjørn Vang.

16-åringer og bilkjøring del 3:

Umodne sjåfører

Mange 18-åringer er så umodne at det hadde vært bedre for trafikksikkerheten om de ventet med å ta sertifikat, det mener rådgiver Per Gunnar Veltun i Vegdirektoratet.

Men i Norge er det sånn at 16-åringer kan øvelesskjøre hvis de har tatt det som kalles trafikalt grunnkurs. Norgesglassets serie om øveleskjøring fortsetter. 16-åringene Jon Spieler og Sigurd Sætre Storjord har øveleseskjørt i flere måneder. Reporter Sjur Sætre er far til Sigurd. Han har tatt med seg Jons mor, Randi Spieler, og de to gutta til kjøreskolelærer Martin Arntsen.

Kåseri

Per Inge Torkelsen
Foto: Cornelius Poppe, Poppe, Cornelius

Per Inge Torkelsen kåserer: "Grønne fingre".

Lastebilnæringa på felgen

Ved årsskiftet vil vi mangle ca 3000 lastebilsjåfører i Norge. – Næringa har et ufortjent dårlig rykte, mener Kjell Haugland. Han sitter i et utvalg Norges Lastebileier Forbund har satt ned for å løse rekrutteringskrisa. – Vi trenger flere skoleplasser i videregåendeskole, en annen løsning kan være å importere sjåfører fra Øst-Europa, sier Haugland til reporter Øyvind Wik.

Underskriftskampanje for julebrus

Då Lene Fløysand frå Lindås utanfor Bergen fekk vite at Lerum sin julebrus ikkje skal produserast meir, såg ho for seg at jula ville bli øydelagt. Den er den absolutte favoritten hennar, og julemiddagen blir ikkje den same utan. Mandag starta ho sporenstreks opp ein underskriftskampanje på nettet, og då klokka runda 12 i dag var det komt inn over 2000 underskrifter. Engasjementet har fått Lerum fabrikker i Sogndal til å gjere alt dei kan for å klare å produsere julebrus tidsnok til at flaskene når butikkhyllene før jul.

Håndverkerklager

Stadig flere huseiere klager på håndtverkertjenester. I fjor mottok Forbrukerrådet dobbelt så mange slike henvendelser som året før. Men om få måneder får vi en egen klagenemnd for håndtverkstjenester, forteller Roger Helde i Forbrukerrådet til programleder Arild Opheim.

Betaler for golfundervisning

Kan golf være redningen for kvinner som ikke trives eller kommer seg nok ut i frisk luft? Ja, mener Nordland fylkeskommune, som nå vil bruke 70.000 kroner på å lære kvinner å spille golf. Denne noe utradisjonelle kostnaden skal bidra til å få kvinner til å trives i landsdelen, og får flere ut i arbeidslivet. Men ikke alle jubler over forslaget, enkelte mener dette er et hån mot kvinnen og at det er fordummende. Reporter Arild Opheim og Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Hør: Norgesglasset 15.11.06

Norgesglasset NRK P1

 

 

Kulturstrøm

  • Vedtar kvensk versjon av norske ord

    Språktinget skal vedta kvensk versjon av mange norske ord som er kommet til i nyere tid. Leder av Kvensk språkting, Egil Sundelin sier det er viktig å ha en dialog mellom eldre kvenske språkbrukere og fagfolk som skal lage kvenske ord.

  • Regjeringskritisk journalist drepen

    Ein journalist som var sterkt kritisk til styresmaktene i Honduras, har blitt skoten og drepen. 87 journalistar har blitt drepne i landet dei siste 20 åra. Luis Almendares blei skoten av to menn på ein motorsykkel på veg til ein butikk i Comayagua.