Norgesglasset 15.05.08

Barnearbeid i Norge - Fann 40 000 kroner - Dagen i dag 15. Mai - Matmerking - Ingvild wedaa Tennfjord kåserer - Nasjonen som religion - Busshistorien: Landets første bussrute - Kravstore unge arbeidstakere - Postkort fra livet

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 15.05.08

Barnearbeid i Norge

Barnearbeid blir fremstilt som utnytting og overgrep mot barn. Men bildet er mer nyansert, hevder Ellen Schrumpf. Hun er professor ved Norsk senter for barneforskning og utdyper sin påstand i Norgesglasset i samtale med programleder Camilla Tjønn Thingvoll.

Fann 40 000 kroner

Tenk deg å miste 40 000 kroner - 40 000 i kontantar er plutseleg borte borte vekk.

Kjenner du panikken brer seg? Geir Johansen frå Lofoten opplevde nettopp det i desember i fjor - men i går kveld fekk nordlendingen ein beskjed som fekk han til å smile breiare enn han har gjort på lenge, kan vi lese i Lofot Tidende. Geir Johnsen og han som fann pengane, Arne Kristian Iversen intervjua av Camilla Tjønn Thingvoll.

Dagen i dag

15. Mai

Dagen i dag var døpt N-dagen av det amerikanskje kjemikonsernet Du Pont i 1940. Da ble etter mange års forskning de første nylonstrømpene lagt ut for salg. De ble en kjempesuksess. Tron Soot-Ryen har sett på historien om verdens første helsyntetiske strømper.

Matmerking

Inger Rosenfeld fra ysteriet Den Blinde Ku har hatt matmerket "Spesialitet" på osten sin i flere år. Nå har hun meldt seg ut fra stiftelsen fordi hun mener det er for dyrt. - Det er klart at når bare 14% av befolkningen har kjennskap til merket, så blir kostnadene større enn fordelen ved å ha merket på varen, sier Rosenfeld. Hun mistenker også at stiftelsen ønsker å ha flest mulig produkter under merket, mest for å tjene penger. - Dette er feil, forteller administrerende direktør i KSL Matmerk, Gabriella Dånmark. Hun sier at hvert enkelt produkt blir nøye vurdert før de får godkjent bruket av merket. Les mer om matmerket "Spesialitet" på kslmatmerk.no. Reporter: Julie Worsøe-Walla

Kåseri

Ingvild wedaa Tennfjord kåserer: ”Russen kommer”

Nasjonen som religion

17.mai er ei innkluderande feiring av dei beste verdiane i Norge, men resten av året er me prega av ei middelmådig pizza Grandiosa tankegang. Det meiner nasjonalisme-forskar Arne Thorsen som har skrevet om nasjonen som religion. Reporter: Anne Line Abotnes.

Busshistorien:

Landets første bussrute

Hva var det som gjorde at 1908 ble gjennombruddet for bussen i Norge? Ny teknikk, bedre biler og mindre skepsis gjorde at norges første bussrute begynte å gå i Molde. Forfatter av boka Norsk Rutebilhistorie, Gaute Losnegård, forteller historien sammen med reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Kravstore unge arbeidstakere

En undersøkelse gjort av UNIVERSUM viser at unge teknologer, økonomer og it-folk stiller store krav til arbeidsgiver, det forteller Kenneth Akselsen i Universum. Han mener årskaken er at de har kommet lett til det meste i livet. Anne Herseth, direktør i Manpower kaller dem barnehagegenerasjonen, og mener de representerer ei utfordring for arbeidsgiverne. Rep: Bjørn Vang.

Postkort fra livet

Dagens postkort fra livet heter ”Kan du ikke snakke?” og blir lest av Julie Worsøe-Walla.

Norgesglasset NRK P1

Hør: Norgesglasset 15.05.08

Kulturstrøm

  • Nominert til Grammy

    Musikkprodusent Morten Lindberg er nominert til Grammy for albumet «Lux» med Trondheimsolistene og Nidarosdomens jentekor. Plata ble spilt inn i Nidarosdomen. Lindberg er også nominert til prisen som årets klassiske produsent. Dette betyr at han tilsammen er nominert til Grammy 28 ganger.

  • Nedbemanning i Nationen

    Under et allmøte i Nationen onsdag ble de ansatte informert om at avisen må kutte kostnader og at det går mot nedbemanning ved sluttpakker. Det bekrefter sjefredaktør Irene Halvorsen til Medier24.