NRK Meny
Normal

Norgesglasset 15.05.07

Tar mannens navn - 1905 del 2: Svenskenes reaksjon på 7. juni - Vår daglige Beatles: "Michelle" - Skal jobbe som forbildet Sala - Sang fra en totakter - HC Hanssen kåserer - To skoler - Ærlighet varer lengst i Danmark? - Slutt på moroa – Hypokondri: Ein ekte sjukdom - Hvorfor så mye pollenallergi?

Hør: Norgesglasset 15.05.07

Tar mannens navn

"Og lover du, i gode og onde dager, ikke bare å elske og ære din mann, men også bære hans navn?". Dette spørsmålet stilles selvfølgelig ikke når en gifter seg. Men – det viser seg at svaret ofte er ja! Så mange som fire av fem kvinner tar mannens etternavn når de gifter seg.

 

1905 del 2: Svenskenes reaksjon på 7. juni

Hvordan reagerte svenskene på at Christian Michelsens regjering oppløste unionen mellom Norge og Sverige i en nøye uttenkt bisetning til en bisetning? Og hvordan reagerte Kong Oscar på å bli avsatt av det norske Storting? Ifølge Stortingets berømte beslutning av 7. juni var unionen oppløst gjennom et ensidig norsk vedtak. Arkitektene bak vedtaket var Christian Michelsen og hans regjering. Beslutningen ble i Sverige og i Europa oppfattet som revolusjonær, men Stortinget ga en rettslig begrunnelse for sin avgjørelse. Kjernen i det rettslige resonnementet var at kongemakten var trådt ut av funksjon.

 

Vår daglige Beatles

"Michelle"

"Michelle" er en av populærmusikkens vakreste ballader, og også en av de mest tolka. Men sangen starta egentlig sitt liv som en parodi på en frankofil student.

 

Skal jobbe som forbildet Sala

Leder i Justiskomiteen, Anne Marit Bjørnflaten, beundret Sala Palmer, kona til Fantomet, da hun var lita, og som kjent jobbet Sala for FN. Nå får Bjørnflaten oppfylt sin barndomsdrøm om å jobbe i FN.

 

Kåseri

HC Hanssen kåserer: ” Sang fra en totakter”.

 

To skoler

- Dersom et barn stadig må veksle mellom to skoler, ødelegger det både læringen og selvbildet, sier psykolog Lisbeth Brudal til reporter Arild Opheim. Dagbladet forteller i dag at enkelte fraskilte foreldre med delt samværsrett også velger delt skoleløsning for barna sine.

 

Ærlighet varer lengst i Danmark?

Ærlighet varer lengst, seier ordtaket. Men er det alltid slik? I nabolandet vårt Danmark pågår det no ein interesseant debatt om nettopp det. Ein danske har hjulpe ein annan mann til å bli mangemillionær. Rett og slett fordi hjelparen valgte å vere ærleg. Men det lønte seg ikkje, hjelparen fekk berre tusen kroner som takk for innsatsen. Kanskje ærlighet ikkje varer lengst allikevel?

 

Slutt på moroa - del 2

- Vi har mistet evnen til å more oss, påstår forfatter Barbara Ehrenreich i boka "Dancing in the streets". Hun viser til at mange kollektive festritualer har forsvunnet i løpet av de siste århundrene. - Det var både religion og økt selvopptatthet som tok knekken på festene, forteller kulturhistoriker Arne Bugge Amundsen. Reporter: Ann Jones.

 

Hypokondri - ein ekte sjukdom

50 000 nordmenn er så redde for si eiga helse at dei er hypokonderar. Dei har det veldig vondt, legane finn ingenting gale med dei, og pasientane endar ofte i psykiatrien der dei heller ikkje får hjelpa dei treng.

Hypokonderane har lenge havna mellom to stolar, men i dag er haldningane i ferd med å endre seg. Ved landets einaste Hypokonderklinikk i Bergen hjelper dei ca 100 pasientar kvart år. Overlege Ingvard Wilhelmsen seier den største utfordringa er å vise forståing for at hypokonderane faktisk har dei symptoma dei seier dei har, samstundes som ein må få pasienten til å innsjå at dei tolkar symptoma feil.

 

Hvorfor så mye pollenallergi?

Hver fjerde nordmann har pollenallergi, noe som er en dobling siden 1970-tallet. Det store spørsmålet er hvorfor vi har mer allergi nå, og forskere over hele verden, blant annet i Trondheim forsøker å finne svaret. Hallvard Ramfjord er Norges fremste pollenforsker og sammen med reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo går han gjennom norsk pollenhistorie på jakt etter årsakene.

 

Hør: Norgesglasset 15.05.07

 

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

 • Den vanskelege skrivinga

  Han brukte éi veke på førsteutkastet. Så brukte han fem år på å skrive det om til ein roman. Høyr forfattar Jan Kristoffer Dale i Sommer i P2.

  - De kalte oss for «griser», «feite svin» og «fleskeberg». De kalte oss for mye mer. Nå spør folk meg om jeg kan fortelle. I Sommer i P2 forteller forfatter Jan Kristoffer Dale om opplevelsene i oppveksten som har formet ham, om forfattere som har inspirert ham - og om sin egen skriving.
 • Borats «Who is America» provoserer

  Sacha Baron Cohen – også kjent som Borat – er tilbake med satireshowet «Who is America». Flere republikanske politikere føler seg snytt etter å ha blitt intervjuet av komikeren i en fiktiv rolle, om hvorvidt barn skal ha rett til å bære våpen. En av dem er Joe Wilson, som sitter i Kongressen for staten South Carolina. Han må stå for å ha uttalt følgende: – En treårig kan ikke forsvare seg selv mot et angrep ved å kaste et Hello Kitty-penal mot angriperen. Grunnlovens fedre satte ingen aldersgrense på loven. Se saken på Danmark Radios nettsider.

  Who is America satireshowet til Sacha Baron Cohen
  Foto: HBO
 • Vokalisten forlét Kvelertak

  Erlend Hjelvik sluttar i Kvelertak. På Facebook-sida til bandet skriv vokalisten at måla og motivasjonen til bandet har bevega seg i ulike retningar. Fansen reagerer i hopetal i kommentarfeltet under posten. Kvelertak vil halde fram utan Hjelvik, og dei fire annonserte festivaldatoane til bandet i sommar blir gjennomført med gjestevokalistar, melder VG.

  Kvelertak på Slottsfjell 2013
  Foto: Kim Erlandsen / NRK P3