NRK Meny
Normal

Norgesglasset 15.02.08

Barnekreftdagen - Brudekjolens historie - Dagen i dag 15. Februar - Dataspråk -

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Barnekreftdagen

I dag markerar Støtteforeningen for kreftsyke barn den internasjonale barnekreftdagen. Vi har møtt atten år gamle Ingrid Skancke, og foreldrene hennar Gunn Marit og Per. Ingrid fekk hjernesvulst då ho var åtte år, og opplevde at tapet av venner kan vere like tungt som sjølve sykdommen. Reporter er Ingrid Stolpestad.

Brudekjolens historie

Diana i brudekjole

En av verdens mer kjente brudekjoler, som tilhørte prinsesse Diana.

Foto: AP

Helt opp til 1913 hadde flere kvinner sorte brudekjoler. Rett og slett fordi det var mer praktisk å kunne anvende den i både gode og onde dager. I tillegg gjorde andre verdenskrig at enkelte så verdien av brukte fallskjermer. Gratis hvitt stoff kunne komme godt med i en brudekjole. Fagkonsulent og drakthistoriker ved Kunstindustrimuseet i Trondheim, Karin Sinding, forteller oss om brudekjolens historie. De som hadde mye penger kjøpte gjerne store, staselige kjoler som var vanskelig å bevege seg i. Dette viste ikke bare at man hadde råd til eksklusive stoffer, men også at man ikke trengte å være annet enn en "pyntedukke" her i livet. Reporter: Julie Worsøe-Walla

Dagen i dag

15. Februar

Tidlegare i veka høyrde vi frå den storslåtte åpninga av OL på Lillehammer. No skal me attende til då Norge arrangerte OL fyrste gong - i Oslo i 1952. Dagen i dag var det åpningssermoni på Bislett.

Dataspråk

WoW

Er du en n00b eller RoXXor?

Foto: Tomas Berger / NRK

Eit nytt, internasjonalt språk er på veg inn i vår dagligtale, og du kan vere med og forme det. Ei forkorting eller eit feiltast på tastaturet kan bli til eit nytt uttrykk. Einaste regelen som gjeld er at nokon andre enn deg skjønner kva du ønsker å formidle. Reporter er Anne Line Abotnes.

Norgesglasset NRK P1