NRK Meny
Normal

Norgesglasset 15.02.07

Ulykken rammer også økonomisk - Budsjett gir oversikt - Vår daglige Beatles: "I Want to Hold Your Hand" - Bikkjeluksus - Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer - 15-åring debuterer som speaker under Rally-VM - Kartleser i Rally Norway - Forsinket post

Ulykken rammer også økonomisk

Han var på vei til jobben, da han ble påkjørt av en bil i et vegkryss midt i Kristiansand sentrum. Espen Backstrøm har i ettertid slitt med mer enn bare et dårlig bein.

- Etter omtrent et år merket jeg at økonomien ble dårligere, årsinntekten krympet med 40 prosent, og det ble vanskelig å få finansiert dagliglivet.

Rådgiver i Landsforeningen for trafikkskadde, Hans Jacob Moe, sier at dette ofte er et vanlig problem som mange møter etter en ulykke. Men det er noen måter en kan unngå det økonomiske problemet på, og Moe har en konkret sjekkliste som han deler med programleder Ann Jones.

Budsjett gir oversikt

Bare en av fire fører budsjett og de med lavest inntekt er minst ivrige.

- Budsjett gir bedre råd, sier forbrukerøkonom Ellen Dokk Holm i Postbanken.

"Alle bekker små gjør en stor å" , og er en bevisst på hva en bruker penger på kan det godt ende i drømmeferien, sier Holm. Sett av penger til de store utgiftene som kommer til ulike tider hvert år, og julegavene bør ikke komme som julekvelden på kjerringa.

Vår daglige Beatles:

"I Want to Hold Your Hand"

"I Want to Hold Your Hand" med The Beatles var den historiske singlen som gjorde gruppen til verdensstjerner, og ble The Beatles mestselgende singel i verden. Låta ble skrevet av John Lennon og Paul McCartney rundt et piano i kjellerstua til Jane Asher (Paul McCartneys kjæreste) i London.

Bikkjeluksus

Nærmere 2,5 milliarder kroner bruker vi nordmenn på kjæledyrene våre årlig. Det er ikke langt unna beløpet som ble bevilget til en ny nasjonal opera i Bjørvika. Og om noen mente det var for råflott med marmor på operaen, er det tydeligvis mange som ikke synes det er for overdådig å kjøpe diamanthalsbånd til bikkja si. Nå bruker vi en halv milliard kroner mer på våre flerbente venner enn vi gjorde for bare fem år siden. Reporter: Arild Opheim.

Kåseri

Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer: "Eurosong og toget som gikk".

15-åring debuterer som speaker under Rally-VM

Simen Hagen 15 år
Foto: Stein S. Eide / NRK

Skoleeleven er glødende rallyinteressert og har vært med faren sin Anders i speakerbua siden han var en neve stor. Faren har kommentert over 300 billøp siden 1984. Under Rally-Vm nå skal de to være speakere sammen. -Pappa står for undeholdningen , mens jeg skal holde publikum orientert om hvordan løpene går. Rally Norway starter i morgen og avsluttes i Hamar søndag.

VM i rally har vært arrangert hvert kalenderår siden 1973, og mesterskapet går over 16 runder, arrangert som selvstendige rally. Rally Norway er én av disse rundene. Det er første gang Norge arrangerer Vm-runde.

Kartleser i Rally Norway

Kartleser Trond Inge Østby
Foto: Stein S. Eide / NRK

 

Trond Inge Østby (24 ) år fra Heradsbygda i Elverum er kartleser i Rally Vm. Han begynte som kartleser allerede som 16 åring. De siste fire åra har han kjørt med Anders Grøndal. Trond Inge sier det å være kartleser er mye jobb. Det krever full konsentrasjon og du må ha oversikt over alt som skjer til en hver tid. Kommer du for sent med opplysninger om hvor skarp neste sving er, er du i grøfta før du vet ordet av det. Kartleseren lever et liv i skyggen av føreren som får mye oppmerksomhet. Likevel ønsker han ikke å bli fører. Det passer ikke min personlighet, sier han.

Sjøl om han kan bli bilsjuk når han sitter på i en vanlig personbil, blir han merkelig nok aldri kvalm i en rallybil. Sjøl om han må se ned i notene sine mens bilen farer framover i over 200 km t på smale skogsbilveier.

Farlige sjåfører får kjøre

Sjåfører som kan være en fare i trafikken, blir skjult av helsepersonell. Helsepersonell som leger, psykologer og optikere velger å la være å melde om personer som kan være farlige i trafikken på grunn av dårlig helse, men ligger ikke ansvaret også hos den som faktisk kjører bilen? Reporter er Helen Hillevi Ruud.

Forsinket post

Julekortene hopet seg opp hos Posten, lenge etter jul. I følge VG har mengder av post hopet seg opp i postens systemer. Hvorfor kommer ikke posten frem i tide? Reporter Thor Henry Bjor, programleder Ann Jones og informasjonssjef i Posten, Robert Morberg.

Norgesglasset NRK P1

 

Flere kulturnyheter