NRK Meny
Normal

Norgesglasset 15.01.07

Venner ansetter venner - Klimadugnad for bilister - Vår daglige Beatles: "Baby It's You" - Smaken av Norge: Sei med nøttesmør - Marianne Meløy kåserer - Bunkersolje, - den verste av dei alle - Klimatips til dusjere - Nordmenn og data - Dommedagsklokka skal stilles

Hør: Norgesglasset 15.01.07

Venner ansetter venner

Du visste det vel fra før, men nå er det bevist. En god søknad og en imponerende CV er ikke nødvendigvis nok når man skal søke jobb. Når norske sjefer skal ansette nye folk, foretrekker de nemlig heller folk de kjenner godt fra før. En undersøkelse gjort av Infact viser at nesten syv av ti ledere velger å ansette en medarbeider de kjenner godt, skriver Dagbladet i dag. Reporter: Arild Opheim.

Klimatips for bilister

Hvor mye monner det egentlig når enkeltmennesker prøver å ta hensyn til miljøet i det daglige? I Norgesglassets klimadugnad har Grønn Hverdag laget regnestykker med utgangspunkt i programmets lyttertall, dvs. rundt 800.000 mennesker. Hvis alle som hørerpå Norgesglasset lot være å bruke bil på turer under 3 kilometer, ville vi spare like mye farlig utslipp som fra 40.000 sydenreiser med fly!

Vår daglige Beatles:

Baby It's You 

Please Please Me
Foto: EMI / Apple Corps

The Beatles var fire gutter, men spilte mange sanger som opprinnelig var utgitt av jenter. "Baby It's You" ble komponert av Burt Bacharach, med tekst av Mack David og Barney Williams. Låta bel først utgitt av The Shirelles, produsert av Phil Spector, i 1961. The Beatles ga ut låta på sitt debut-album, Please Please Me, i 1963.  

Smaken av Norge:

Sei med nøttesmør

Det er tid for en ny runde mat under overskriften Smaken av Norge. Det er som vanlig radiokkokk Inge Johnsen og Tron Soot-Ryen som lager mat, og denne gangen skal det handle om fisk.

Kåseri

Skuespiller Marianne Meløy
Foto: Per Kristian Johansen / NRK

Marianne Meløy kåserer: "Døden".

Bunkersolje, - den verste av dei alle

Natt til laurdag rann 370 tonn bunkersolje frå den forliste båten 'Server' ut i sjøen ved Fedje, nord i Hordaland. Bunkersolje er vanleg som drivstoff for båtar, og det blir sagt at ingen annan oljetype er verre for miljøet enn denne. Faktisk er den så frykta at tankreiarane sjølve vil ha eit forbod. Reporter: Gøril Grov Sørdal.

Klimatips til dusjere

I Norgesglassets klimadugnad tar vi for oss kjente miljøtips og regner ut hva det vil bety for klimaet hvis alle lytterne våre gjennomførte tiltaket. Grønn hverdag står for utregningene. Dersom de 800.000 som hører på Norgesglasset daglig brukte sparedusj, ville de til sammen spare nok strøm til å forsyne hele Bodø kommune med elektrisitet!

Nordmenn og data

Hver tiende nordmann er datanerd og bruker datamaskinen på en svært avansert måte. Men selv om de aller fleste av oss har datamaskin selv, eller tilgang til datamaskin er det overaskende mange som ikke bruker PCen i det hele tatt eller som bruker den lite. SINTEF er Norges representant i et større EU prosjekt som kartlegger PC bruk hos europeere mellom 16 og 74 år. Til nå er Norge, Østerike og Tyskland undersøkt og vi nordmenn skiller oss ut. Forsker Petter Bae Brandtzæg sier vi er i ferd med å få et teknologisk klasseskille her i landet fordi så mange ikke bruker PC en. Ved reporter Sjur Sætre.

Dommedagsklokka skal stilles

I følge dommedagsklokka er vi i dag kun sju minutter unna et kjernefysisk ragnarok i verden. Nå har vitenskapsmenn bestemt at klokka skal stilles, og i følge Steinar Høibråten som er forsker ved FFI, vil viseren nærme seg midnatt med et minutt eller to. Klokka er laget som et symbol på hvordan atomtrusselen mot verden er, og er laget med bombingen av Hiroshima og Nagasaki friskt i minne. Men hvor lenge er egentlig et minutt på dommedagsklokka, og hvor lenge har vi igjen å leve før verdens dommedag? Reporter er Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Hør: Norgesglasset 15.01.07

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

  • Sjeldent intervju med Ferrante

    I et sjeldent intervju forklarer forfatteren bak navnet Elena Ferrante tankene bak sitt forfatterskap og om den medievirkeligheten vi befinner oss i. Les hele intervjuet hos LA Times. Ferrante er mest kjent for sine fire bøker utgitt i Italia 2011–14, der en aldrende Elena Greco kronologisk beskriver sin oppvekst i Napoli med venninnen Lila.