Norgesglasset 14.12.06

Den siste fyrmester gikk av vakt - Biometriske kjenntegn - Norge er hjelpelaust utan satelittane - Mangel på snø skaper trafikkulykker - Marianne Meløy kåserer: Julebruset - Svarte juletrær - Bør imamene forkynne på norsk? - Brillefint i u-land - Hvor lenge eier du en katt?

Den siste fyrmester gikk av vakt

Torsdag den 14. desember 2006, er 350 år med norsk fyrhistorie slutt. Klokka 09.00 ble det siste fyret langs norskekysten avfolka, - nemlig Bøkfjord fyr ved innseilinga til Kirkenes.

Valter Sæjpejærvi har hatt sin siste arbeidsdag som fyrvokter ved Bøkfjord fyr. 4500 fyr og fyrlykter lyser langs kysten vår, men ingen av dem har fyrvokter lengre. Reporter: Ragnhild Sleire Øyen og Arild Opheim.

Biometriske kjenntegn

Teknologirådet vil ha diskusjon om bruk av fingeravtrykk og andre såkaltte biometriske kjenntegn til å identifisere oss. Fingeravtrykk, ansiktstrekk, ganglag, øyets netthinne er alle unike kjennetegn på hver og en av oss. Nå skal fingeravtrykket ditt inn i passet, men dette er bare begynnelsen for bruken av biometriske kjennetegn, mener sekretariatsleder Tore Tennøe i Teknologirådet. Ved reporter Sjur Sætre.

Norge er hjelpelaust utan satelittane

Sidan Sputnik for snart 50 år sidan vart skoten opp som den fyrste satelitten, har mennesket gjort seg heilt avhengige av den kostbare elektronikken i verdsrommet. Satelittane gjer at mobiltelefonar, internett og minibankar fungerer som dei skal, samstundes som dei gjer meteorologane i stand til å forutsjå været. På grunn av dei store havområda er Norge truleg det landet i verda som er mest avhengig av satelittane, for utan satelittar, - ingen kommunikasjon på havet...

Mangel på snø skaper trafikkulykker

Det er grått og trist og lite som minner og julestemning i gatene. Ingen hvite veier, ingen store snøkanter å ta hensyn til, ingenting som lyser opp veiene i det ellers så mørke landet vårt. Og mens snøen er sen med å melde sin ankomst, stiger ulykkesstatistikken.

- Vi må passe på oss selv og både fotgjenger og bilist må være oppmerksomme, forteller leder for trafikkseksjonen ved Politiet i Trondheim til reporter Ellen Omland.

Kåseri

Ingvild Wedaa Tennfjord
Foto: Linda Næsfeldt

Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer: "Julebruset".

Svarte juletrær

Alt er ikke som det skal være i juletrebransjen. Trær for så mye som 100 millioner kroner omsettes svart, ifølge rykter. Ryktene er så sterke at juletrenæringa nå sender brev til Skattedirektoratet med bønn om hjelp. Foreningen ber direktoratet gå juletrenæringen etter i sømmene.

Bør imamene forkynne på norsk?

"Snakk norsk!" Det er oppfordringen fra Frps innvandringspolitiske talsmann til norske imamer i dagens utgave av Aftenposten. Per-Willy Amundsen i FrP vil fjerne statsstøtten til trossamfunn som ikke bruker språk folket forstår. Men hvilke språk forstår folket? Amundsen forklarer hva han ser for seg og hvilke språk som skal være godtatt. Basim Ghozlan i Det islamske forbund mener FrPs forslag er lite konstruktivt, men tror norsk vil ta over som hovedspråk i moskeene. Reporter er Astrid Engen.

Brillefint i u-land

Unge, kenyanske gutter med tante Olgas gamle hornbriller eller en eritreisk mor med brillene til Derrick. Dette er i hvert fall en liten del av bildet etter at briller vi ikke lenger vil ha er sendt til svaksynte i ulike u-land. Krogh Optikk og Frelsesarmeen samarbeider om å samle inn og sende briller til bl. a. Eritrea.

Men det er ikke alltid øynene får nøyaktig de brillene de behøver.

- Hvis en person trenger briller med styrken +3 - og får +2, så er det bedre enn ingenting, sier daglig leder ved Krogh Optikk i Trondheim, Kristian Larsen.

Men de yngste er mest opptatt av å ha moteriktige par. Reporter er Ane Nydal.

Hvor lenge eier du en katt?

Dersom husdyret ditt en dag forsvinner-fortsetter du å eie det da? Dette spørsmålet dukket opp hos Dyrebeskyttelsen da en tidligere eier til en katt som var blitt omplassert dukket opp og ville ha den tilbake. I dag finnes det ingen regler for hvor lenge eiendomsretten på et husdyr varer etter at dyret har forsvunnet. Nå ønsker Dyrebeskyttelsen seg et regelverk som bestemmer hvor lang tid det skal gå før dyret med sikkerhet får en ny eier, slik at de unngår konflikten mellom tidligere eier og ny eier. Reporter: Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Hør: Norgesglasset 14.12.06

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

  • Ny teatersjef på Rosendal

    Briten Alexander Roberts (33) blir ny teatersjef på Rosendal Teater (tidligere Avant Garden). Roberts har bygget opp Reykjavik Dance Festival og er nå klar for Trondheim.

  • Tre CNN-journalister løslatt

    I USA er tre journalister løslatt etter å ha blitt pågrepet under en live-sending, mens de rapporterte opptøyene i Minneapolis. Det melder CNN. Myndighetene i delstaten sier de beklager.