NRK Meny
Normal

Norgesglasset 14.11.06

Er stripping kunst? - Julenatt på kjøpesenter - Gjør klare avtaler med 16 åringen før øveleskjøringa! - Smaken av Norge: Solbærsorbet - HC Hanssen kåserer - Møkkete kjøkken - Kriminelle kan endre adressa di! - Blir himmelen tom for fuglar? - Vennepar og skilsmisser

Er stripping kunst?

Stripping
Foto: Rune Kjær Valberg / NRK

Det må Borgarting Lagmannsrett ta stilling til i en rettsak mellom en strippeklubb og Staten om det skal være moms på stripping eller ikke. Stripperen Julianna Skartland har i høst strippet i stykket Manndomsprøven på Oslo Nye Teater. Da er det munst og momsfritt, men på strippeklubb må man betale moms av inngangsbilletten.

Julenatt på kjøpesenter

I år er julaften på en søndag, dermed får ingen butikker lov til å holde åpent når julefreden endelig senker seg. Men nettopp fordi shoppingmulighetene er så dårlige på selve julekvelden, ønsker nå enkelte butikker å hjelpe dem som enda ikke har gjort unna julehandelen, ved å holde åpent fram til midnatt på lilleulaften.Men dette får organisasjonen Handel og Kontor til å se rødt.

- Vi mener butikkene bør holde seg til normale åpningstider, også i jula, forteller nestleder Stein Kristiansen til reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo. Men hva skal vi gjøre med glemte julegaver og manglende surkål, dersom butikkene stenger tidlig?

Kjøreopplæring for 16-åringer del 2:

Gjør klare avtaler med 16-åringen før øveleskjøring!

Gjør klare avtaler med 16-åringen før dere begynner å øveleskjøre! Det sier trafikkpedagog Svein Råen i NAF, Norges Automobilforbund. - De må skjønne at de ikke skal begynne å diskutere hvis du kommanderer dem til å stoppe.Norgesglassets serie om 16-åringer som øvelseskjører med foreldre fortsetter. Reporter Sjur Sætre driver selv øvelseskjøring med sin sønn.

Smaken av Norge:

Solbærsorbet

I går laget de myk og saftig sjokoladekake, og i dag er radiokokk Inge Johnsen og Tron Soot-Ryen tilbake med tilbehør til kaka. Solbærkrem er utsøkt til sjokoladekake.

Kåseri

HC Hanssen kåserer: "Tellerskritt i lomma".

Møkkete kjøkken

Mattililsynet overasket over manglende restaurantrenhold. Rent bord aksjonen som nettopp er avsluttet avslørte møkkete kjøkken over hele landet. Nesten 3000 steder ble kontrollert, og 150 steder var så møkkete at de ble stengt eller fikk stengingsvarsel. Rent bord var varslet og kampanjekoordinator Geir Smolan hos Mattilsynet synes det er rart at restaurantene valgte å la være å vaske før kontrollene. Mens mesterkokk Harald Osa mener Matttilsynet unødig setter restauranter i gapestokken! Ved reporter Sjur Sætre.

Kriminelle kan endre adressa di!

Kriminelle kan endre adressa di utan at du veit om det. Alt den kriminelle treng å vite er fødselsnummeret ditt, namn og adresse. Deretter kan adresseendringa gjerast over internett eller ringjast inn til Posten. Slike identitetstjuveri skjer stadig oftare. - Det er altfor lett å melde adresseendring til Posten. Det kan få dramatiske konsekvensar for deg som privatperson. Kriminelle kan bestille kredittkort, varer og tenester i ditt namn når adressa blir endra utan at du veit om det, seier informasjonssjef Ove Skaara i Datatilsynet.

Blir himmelen tom for fuglar?

Byr framtida på ein tom, kjedeleg himmel utan fuglar? Om me ikkje klarar å snu klimaendringane kan tre av fire fugleartar døy ut. Det fortel Verdas Naturfond WWF på FN sitt klimatoppmøte i Nairobi i dag. Dei har gått gjennom forskningsrapportar frå heile verda, og konkluderer med at svært mange fugleartar ikkje vil overleve eit klima som endrar seg så raskt som vårt gjer no. Også her i Norge går mange fugleartar attende, medan nokre nye, varmekjære artar kjem til. Samstundes seier Verdas Naturfond at det ikkje er for seint, at me kan snu utviklinga om viljen er der.

Vennepar og skilsmisser

Hva gør man som venn når et vennepar velger å bryte forholdet? Kan man beholde vennskapet til begge to, eller er man tvunget til å ta side? Øystein Iversen er familieterapaut ved Familievernkontoret i Trondheim og han forteller at det kan være vanskelig for felles venner å vite hva man skal gjøre, for sårheten man opplever når et forhold går i stykker kan gjerne involvere felles venner. Reporter Ellen Omland

Hør: Norgesglasset 14.11.06.

Norgesglasset NRK P1