NRK Meny
Normal

Norgesglasset 14.09.07

Unge politikere - Personopplysninger stjeles på nett - Vår daglige Beatles: "Your Mother Should Know" - Influensvaksine

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 14.09.07

Unge politikere

Årets yngste lokalpolitiker heter Ina Rangønes Libak. Hun er 17 år og ble valgt rett inn i kommunestyret på Averøy. I år er det svært mange unge lokalpolitikere ved kommunestyrene og fylkestingene, det viser tall fra de ulike partiene.

Men hvordan vil dette påvirke den lokale politikken? Diskriminerings- og likestillingsombud Beate Gangås mener kommunestyrene nå vil bli mer korrekt representert. Reporter er Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Personopplysninger stjeles på nett

Personopplysningene til 140 000 nordmenn er blitt tappet fra internett i sommer. Personopplysningene er stjålet fra databasene til fem forskjellige teleoperatører. - Vi ser alvorlig på saken. Disse personopplysningene kan brukes til å stjele identiteten fra folk, for eksempel tappe en bankkontor for penger, sier avdelingsdirektør Leif Aanensen i Datatilsynet. Intervjuer er Ann Jones.

Vår daglige Beatles:

"Your Mother Should Know"

En av sangene til The Beatles ble til i et teselskap hjemme hos Paul McCartney. Til stede var tante Jin og onkel Harry.

Influensvaksine

Influensa

Influensa og senga hører sammen på høsten.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Høst er kos, ullsokker og pledd, - men også snørr, forkjølelse og influensa. Selv om influensasesongen ikke innledes før i slutten av november, er det snart på tide å ta influensavaksinen, mener Folkehelseinstituttet. Den kan redde livet ditt!

Bjørn Iversen er overlege ved Folkehelseinstituttet, og de mener influensa vaksinen kan redde over seks hundre liv. Iversen forteller at det er Folkehelseinstituttet og biostatistikere ved Universitetet i Oslo som har kommet fram til at det er, i gjennomsnitt tretten hundre mennesker som dør av influensa i løpet av en sesong.

Men han understreker at de ikke er ute etter å skremme folk unødig, men at Folkehelseinstituttet ønske å nå risikogruppene. Og de er: Voksne og barn med alvorlige luftveissykdommer - kroniske hjerte/karsykdommer - sykdommer som gir nedsatt infeksjonsresistens - diabetes. Beboere og ansatte ved alders- og sykehjem og personer som er 65 år eller eldre.

Norgesglasset NRK P1

Hør: Norgesglasset 14.09.07