NRK Meny
Normal

Norgesglasset 14.08.07

Gnistrande tider - Smaken av Norge på tur - Kven er me, del 2 - Utrydda dyr 13: Quagga - HC Hanssen kåserer - Pumasko av reinskinn - Manglende flomberedskap - Campingliv på 30-tallet - Rushtidsavgift

Hør: Norgesglasset 14.08.07

Gnistrande tider

Torever og lyn er vanleg å oppleve om sommaren. Administrerande direktør i Norsk Brannvernforening, Dagfinn Kalheim ber folk dra ut stikkontakten på fjernsyn og datamaskin før ferieturen. Eit lynnedslag kan inneholde fleire hundre millionar volt, og kan gjere stor skade på elektrisk utstyr. Faren treng ikkje vere over etter toreveret, det er fare for brann om sikringar og lyspærer er ustabile. Ta kontakt med ein elektrikar om dette er tilfelle. 160 000 lynnedslag traff bakken i 2006 her til lands, 19 av desse resulterte i husbrann. Austlandet og sørlandet er mest utsatt for lynnedslag.

 

Smaken av Norge på tur

Stekt gravlaks

Gravlaks spises vanligvis med sennepssaus, mens på gården Frøset Østre der de fanger sin egen villaks med kilnot bruker, de å steke den lett. Radiokokk Ine Johnsen og Tron Soot-Ryen lager retten sammen med Kirsten Frøseth.

 

Kven er me? Del 2

Kva betyr velferdsstaten Norge for dei som har smakt noko anna? Og kva har ein god velferdsstat gjort nordmenn til? Ein iranar, ein polakk og ein kongolesar fortel oss kva dei ser. Reporter er Lise-May Spissøy.

 

Utrydda dyr:

Quagga

Er seletøy viktigere enn en sebra? Ja, mente innflyttere i Afrika og laget seletøy av hele Quagga-sebra bestanden. Disse dyrene så ut som en blanding mellom hest og esel, men var egentlig en sebra. I serien om utrydda dyr, forteller Petter Bøckman i dag om hvordan vi utryddet Quagga-sebranen, til fordel for seletøy. Reporter er Agnete Daae-Qvale Holmemo.

 

Kåseri:

Halvard C. Hanssen kåserer: "Sur frukt"

 

Pumasko av reinskinn

Vi gjør dette for å støtte samesaken, sier designer Peter Jansson i Sneakers i Stockholm, og sametingspolitiker Susanne Amalie Andersen mener det er kult. Lærer i douddji, samisk håndverk ved Høgskolen i Kautokeino Gunvor Guttorm er mer betenkt. Reporter: Bjørn Vang.

 

Manglende flomberedskap

Store deler av Østlandet har flommet over i sommer og klimaforskerne spår flere flommer.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, DSB, mener kommunene gjør for lite for å forebygge skader ved flom og ras.- De er flinke til å handle når ulykken er ute, men for lite konkrete i arealplanene i forhold til hvor det kan oppstå ras og flomskader. Programleder Tron Soot-Ryen snakker med underdirektør Nils Ivar Larsen i DSB.

 

Campingliv på 30-tallet

Tidligere i Norgesglasset har du fått høre konservator Dag Andreassen ved Teknisk museum fortelle at telting ble populært blant nordmenn på 20-tallet. Men når kom campingvogna?

Enkelte regner campingvogna tilbake til selveste Cleopartra. Hun skal nemlig ha reist rundt med en enakslet mobil sovevogn allerede i år null. Men her i Norge var det først på trettitallet at noen få krøp ut av teltet og inn i noe som skulle være mer komfortabelt. Reporter: Ragnhild Sleire Øyen.

 

Rushtidsavgift

Regjeringens ønske om å innføre rushtidavgift på opptil 40 kroner i Bergen og Trondheim har skapt kraftig debatt. Mange mener at avgiften vil ekskludere folk med dårlig økonomi og for barnefamilier i oppstartsfasen. Mens avgifter skal løse miljøspørsmålene her i landet, har kjøreforbud en dag i uka medført til at trafikken har blitt redusert med 20 prosent i flere storbyer i blant annet Latin Amerika. Jan Usterud Hanssen i Transportøkonomisk Institutt mener vi bør se lenger en til Sverige for å finne de beste løsningene.

 

Hør: Norgesglasset 14.08.07

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

  • Norsk 1. plass i pressefrihet

    Norge er det landet i verden hvor pressefriheten står sterkest, ifølge Reporters Without Borders årlige pressefrihetsundersøkelse. USA faller to plasser på listen, fra 43. til 45. plass, under ledelsen av Donald Trump, som blant annet har kalt journalister «fiender av folket». Nederst på lista ligger Nord-Korea. Les rapporten her.

    Laster Twitter-innhold
  • Sjå Sigrid på Jimmy Fallon

    Sigrid Solbakk Raabe frå Ålesund spelte for nærmare tre millionar amerikanarar då ho opptredde på Jimmy Fallons «The Tonight Show» i USA i natt. Sjå videoen her.