Norgesglasset 14.05.08

Forholdet lege-pasient - Nabokrangler del 3 - Dagen i dag 14. Mai - Mystiske kors i Röjden - Kåseri - Ungdommer som helsearbeidere - Busshistorien - Sauedrivhus - Postkort fra livet

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 14.05.08

Forholdet lege-pasient

Det er svært stor forskjell på hvor ofte allmennleger sender pasientene videre til spesialist. Noen sender ti ganger så mange pasienter videre enn andre. Nå viser forskning fra Benedicte Carlsen ved Universietet i Bergen at hvor ofte en pasient sendes videre avhenger av hvor godt legen og pasienten kommer overens. Intervjuer er Tron Soot-Ryen.

Nabokrangler del 3

Noen advokater utnytter ordningen med fri rettshjelp i folks husforsikringer og tar saker de vet de kommer til å tape bare for å få pengene. Det mener kommunikasjonssjef Stein Håkonsen i Finansnæringens hovedorganisasjon. Mange nabokrangler om for eksempel trær og busker ender i retten, og Håkonsen ber folk tenke seg om før de tar kontakt med advokat i slike saker. Leder Anders Ryssdal i Advokatforeningen sier han ikke kan se bort fra at noen advokater utnytter rettshjelpsrodningen, men mener generelt at folk skal stole på advokater. Ved reporter Sjur Sætre.

Dagen i dag

14. Mai

Staten Israel feiret 60 års jubileum i 2008. Den jødiske kalenderen skyver datoen for opprettelsen noen dager fram i forhold til vår kalender. Men det var dagen i dag 14. mai at Israels kom med sin uavhengigshetserklæring. Reporter er Kjetil Lillesæther.

Mystiske kors i Röjden

En av Finnskogens største turistattraksjoner, Korset i Röjden har siden 1800 tallet forbløffet de besøkende. Det ligger der som et mystisk landskapsområde som tilsynelatende aldri gror igjen. I dette området er det nå dukket opp et titalls andre mystiske symboler i tilknytning til Korset, og hit strømmer folk for å bli helbredet.

En 78 åring som bor i nærheten viste gjerne reporter Kristian Bråtebekken symbolene, men nekter å si navn på stedet eller seg selv, av frykt for nye busslaster med folk på skrinne skogsveger innover i området.

Kåseri

Ingeborg Moræus Hanssen kåserer.

Ungdommer som helsearbeidere

Jeg måtte stelle en som døde og det gikk veldig inn på meg, forteller Julie, elev ved helsefag på Brundalen videregående skole i Sør Trøndelag.

Ungdommer som må møte døden litt raskere enn antatt, kan bli en realitet innenfor helse -og omsorgssektoren. Mangelen på ansatte fører til prekær mangel på sommervikarer. Og ungdom ned i 16 års alderen kan bli ansatt flere steder. - Jeg er skeptisk til om 16-17 åringer har de forutsetningene som skal til, sier leder i Seniorsaken, Tore Henning Larsen. Julie hadde en sterk opplevelse første gang hun var ute i praksis. Men hun fikk prate om opplevelsen med en av veilederne på jobben. Og føler i ettertid at det hele gikk greit. Reporter: Julie Worsøe-Walla

Busshistorien

I år er det 100 år siden den aller første bussruta begynte å gå i Norge. I løpet av de 100 årene har bussen utviklet seg fra å være en hesteskremmer til å konkurrere med jernbanen. Forfatter Gaute Losnegård har skrevet boka Norsk Rutebilhistorie, og sammen med forfatteren skal Norgesglasset de neste dagene gi deg hele historien fra 1908 og fram til i dag. Reporter er Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Sauedrivhus

Om våren er det mange som lever svært trangt, og når nøden er stor, er det tid for å klekke ut de alternative løsningene. I Vik i Sogn der blir årets lam dyrket i drivhus.

Postkort fra livet

Hormonene blomstrer om våren. Naboenes hormoner altså ifølge dagens Postkort fra livet. Avsender for dette postkortet er Åshild Fitje fra Oslo og det var Ann Jones som leste.

Norgesglasset NRK P1

Hør: Norgesglasset 14.05.08

Kulturstrøm

 • Skal spille Quisling i TV-serie

  Anders Baasmo Christiansen er aktuell i tittelrollen i den nye storsatsingen «Quisling» som skal gi seerne innblikk i den tapende siden under andre verdenskrig. Det melder Rushprint , som også avslører at den nordiske satsingen har vært under utvikling en stund. – For min del vil jobben handle om hvilke sider av Quisling man må ta tak i, for å forstå hvorfor det gikk så galt, sier skuespilleren i et intervju i Dagbladet. «Quisling» lages av selskapet Viafilm og Bjørn Ekeberg er manusforfatter. (NTB).

  Anders Baasmo Christiansen
  Foto: Tore Meek / NTB scanpix
 • Fikk prestisjefylt litteraturpris

  Nordirske Anna Burns er vinner av årets Man Booker International Prize i London. Burns fikk prisen for sin fiksjonsroman «Milkman», som ble tildelt tirsdag kveld. Prisen er en av de mest prestisjefylte internasjonale bokprisene i verden.

  Anna Burns
  Foto: Frank Augstein / AP