NRK Meny
Normal

Norgesglasset 14.05.07

Staten sensurerer gårdsnavn - 1905 del 1: Christian Michelsens genistrek - Vår daglige Beatles: "The Word" - Innvikla familiar, - ein gammal tradisjon - Marianne Meløy kåserer - Fiskebåten Western skutt i senk av norske militære - Slutt på moroa del 1: Selvet - Uførepensjonsreformen - Forfatter vil hjelpe andre å ta førerkort

Hør: Norgesglasset 14.05.07

Staten sensurerer gårdsnavn

Har du en gård som heter Hoel, Wiig, eller Homb, er sjangsen stor for at du får staten på nakken. Statens Kartverk, som fastsetter alle stedsnavn i Norge, jobber med å renske ut alle unødvendige bokstaver i navnet.

- Alle navn skal skrives som de uttales, sier Anne Svanevik fra Kartverket, men hun møter motstand fra gårdeiere som ikke vil kvitte seg med de ekstra bokstavene.

1905 del 1:

Christian Michelsens genistrek

Hvordan greide Norge, nærmest med et pennestrøk, å oppløse unionen uten at Sverige gav samtykke til det? Les den utrolige historien om hvordan Christian Michelsen med sin regjering "kuppet" Norge fra Sverige.

Vår daglige Beatles:

"The Word"

Ordet var godt, og ordet var kjærlighet. Allerede to år før "All you need is love", gjorde The Beatles ordet "love" til sitt varemerke.

Innvikla familiar, - ein gammal tradisjon

Mine born, dine born og våre born, - familiane i dag kan vere veldig kompliserte. Slik var det ikkje i gamle dagar, tenkjer du kanskje? Jau, det var akkurat slik det var. Professor i historie ved Universitetet i Bergen, Ståle Dyrvik, seier den stabile familien med born, mor, far og fire besteforeldre berre eksisterte frå mellomkrigstida fram mot 1970-talet. Men medan det i dag er samlivsbrot som får skulda, var det tidlegare døden, og den låge levealderen som låg bak dei kompliserte familiemønstra.

Kåseri

Marianne Meløy kåserer: "Mor".

Fiskebåten Western skutt i senk av norske militære

To uforklarlige hull i vraket kan tyde på det, mener professor i metallurgi ved universitetet i Trondheim, Ola Jensrud. Skipsekspeditør Laurits Eliassen på Myken tror ikke mysteriet blir oppklart, mens leder for Havarikommisjonen ikke kan love at de vil heve vrakdeler for å finne svar. Reporter: Bjørn Vang.

Slutt på moroa del 1:

Selvet

- Hvordan lærte vi å slutte å ha det gøy, spør forfatter Barbara Ehrenreich i boka "Dancing in the Streets". Hun mener europeerne i løpet av de siste 400 årene har mistet noe av evnen og mulighetene til å more seg. En av forklaringene kan være økt selvopptatthet, mener sosialpsykolog Arnulf Kolstad. Reporter: Ann Jones.

Uførepensjonsreformen

Fire av fem nordmenn vet ikke hva de vil få utbetalt fra Folketrygden, hvis de blir uførepensjonister. Det viser en undersøkelse utført for Vital Forsikring. - Dersom en yrkesaktiv tjener 300 000 kroner i året, blir inntekta halvert som uførepensjonist, sier Wenche Seljesæther i Vital Forsikring. Dersom arbeidsgiveren din har en egen pensjonsavtale får du 66 prosent av grunnlønna i uførepensjon.

Forfatter vil hjelpe andre å ta førerkort

Forfatter Britt Karin Larsen fra Elverum tok mot til seg og kjøpte seg bil og tok førerkort som 60-åring. Gleden over å klare det, var så stor at hun vil dele den med andre. Nå kommer boka "Den humpete veien til førerkortet". -Hvis jeg kan bidra til at bare ett eneste menneske tar mot til seg, da har denne boka hatt sin misjon, sier hun . Sjøl brukte hun 14 måneder og 40. 000 kroner på å ta førerkort for bil. Førerkortet har gitt Britt Karin Larsen en frihet hun ikke hadde før. Hun bor på bygda , mange kilometer unna nærmeste sentrum. Mange eldre kvinner på bygdene blir totalt avhengige av andre for å komme noen steder, hvis mannen de har sittet på med i alle år plutselig skulle bli sjuk eller dø. Derfor oppfordrer hun alle til kvinner til å ta førerkortet. - Når en som er så vimsete som meg klarer det, kan hvem som helst, sier hun.

Verd si vekt i gull:

Syltetøy

Syltetøy er kvardagspålegg i dag. - Tidlegare var det så ekslusivt at det berre fanst på dei mest fornemme borda, fortel forfattar Henry Notaker til reportar Gøril Grov Sørdal.

Hør: Norgesglasset 14.05.07

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

 • Anmeldelse: Lykke Li (5)

  «Ikke kom her og fortell meg at du forventet dette fra Lykke Li.» P3s anmelder er begeistra! Les anmeldelsen her.

  Lykke Li
  Foto: Kim Erlandsen / NRK
 • Bare Egil og Tea på Nesaksla

  Torsdag 2. august blir det igjen konsert på toppen av Nesaksla i Åndalsnes 715 m.o.h. når Raumarock gjentar suksessen med fjellkonsert under årets festival. I år blir det to artister på toppen av fjellet når Bare Egil, alias Egil Hegerberg, og Tea Megaard skal spille hver sin konsert.

  Video T:462s2Bare Egil
  Foto: Nyhetsspiller