NRK Meny
Normal

Norgesglasset 14.03.07

Unge prøver å ta sitt liv etter akutthjelp - Knusing av T-banevogn - Vår daglige Beatles: "I'll Be Back" - Norges største Beatles-tilhenger - Ser du bedre etter en operasjon? - Fantomtegning del 1 - Skikjendiser i kø til NM i skiskyting - Penganes historie del 6: Frå kontantar til kort

Hør: Norgesglasset 14.03.07

Unge prøver å ta sitt liv etter akutthjelp

Unge prøver å ta sitt liv etter akutthjelp. Det forteller Tove Skarbø ved Nordlandssykehuset i Bodø. 29 av 100 unge prøvde å ta sitt liv etter at de fikk akutt psykiatrisk hjelp, og Skarbø er overrasket. Hun mener behandlerne må bli flinkere til å stille direkte spørsmål. Reporter: Bjørn Vang.

Knusing av T-banevogn

T-banevogna 1045 blir knust
Foto: Bjørn Rydmark, Oslo sporveier

T-banevogn nummer "1045" var en av de aller første vognene som Oslo Sporveier satte inn på sine nye underjordiske skinner i 1966. Knapt 41 år, vel 8 millioner pasasjerer, og omtrent 4 millioner kilomter, har vogna rukket å få med seg. Men i dag er det slutt; vogn "1045" skal bli hugd opp og gravlagt, til fordel for splitter nye og moderne vogner. Direktør for T-banen, Øystein Svendsen, mimrer sammen med programleder Ann Jones.

Vår daglige Beatles:

"I'll Be Back"

Faren til John Lenon, Fred Lennon, stakk til sjøs da John var spedbarn. Et kort møte mellom far og sønn etter nesten 20 års adskillelse, danner bakgrunnen for låta "I'll Be Back".

Norges største Beatles-tilhenger

Hvem er Norges største Beatles-tilhenger? Det vil vi finne ut her i Norgesglasset. En av kandidatene kommer fra Asker og har vært lidenskapelig opptatt av Beatles siden 1963. Terje Solbakken har nå vært med på å anlegge en Beatlespark i hjemkommunen sin.

Ser du bedre etter en operasjon?

Øyelaser
Foto: Astrid Engen / NRK

Stadig flere nordmenn velger å laseroperere øynene sine, kunne vi lese i dagens utgave av Aftenposten. Mange betaler mellom 10 000 og 25 000 per øye for å kvitte seg med briller eller kontaktlinser. Men hvor godt hjelper slike operasjoner og kan de hjelpe alle? Øyekirurg ved Argusklinikken i Oslo, Willy Pettersen, har stor tro på metoden, og merker pågangen fra folk som vil operere. Hilde Heger, som er overlege ved Ullevål Universitetssykehus, advarer mot å tro at laser er en mirakelkur.

Fantomtegninger del 1

Polititegner Harald Nygård.
Foto: Thor Henry Bjor / NRK

Fantomtegninger, håndlagede tegninger i avisene i bakkant av alvorlige forbrytelser. Kriminalsaker der gjerningsmannen ennå ikke er kjent, men der noen har sett ham eller henne. Håndtegnede bilder av gjerningspersonene slik vitner kan huske dem. Harald Nygård er landets mest brukte polititegner. Han har hjulpet politiet i 28 år. I Norgesglasset forteller han hvordan han går frem for å lage en tegning av en ukjent gjerningsperson. Reporter: Thor Henry Bjor.

Skikjendiser i kø til NM i skiskyting

Dobbeltmesteren fra skiskytter-VM, Ole Einar Bjørndalen, er selvskreven, det samme er dobbeltmesteren fra langrenns-VM, Lars Berger. Og folldølene har også et håp om at jenta som ble både verdensmester og skiskytterpensjonist på samme dag i februar, Linda Grubben, skal gjøre et ett-løps comeback for å takke av skikkelig overfor det norske skiskytterpublikummet.

Synstolking for synshemmede

Varga, Terje Karlsrud og Gunhild Haug.
Foto: Lea Cossais / NRK

  

Synshemmede ser like mye på TV som resten av befolkningen og forskning viser at fjernsyn er deres viktigste nyhets- og underholdningsmedium. Men synshemmede får ikke samme glede av sendingene, fordi bildene ikke tolkes og tekstingen ikke lydsettes. Selv om Terje Karlsrud er blind ser han på TV og går på kino og teater, men han savner et bredere kulturtilbud for synshemmede. Norge ligger langt etter andre land i Europa når det kommer til synstolking for blinde, noe Karlsrud ønsker å gjøre noe med. Gunhild Haug var med som synstolk på et synstolkingsprosjekt (Karlsrud var initiativtaker) der film og teater ble synstolket. Hun synes det var gøy å tolke, men poengterer at synstolking krever mye forberedelse og intens konsentrasjon.

Penganes historie del 6:

Frå kontantar til kort

Kredittkort
Foto: Scanpix / SCANPIX

Frå betalingskorta blei vanlege i Norge på midten av 1980-talet har bruken eksplodert. I dag finst det til saman 7,9 millionar betalingskort her til lands, og i 2005 brukte me korta våre 756 millionar gonger. Faktisk er det berre islendarane som brukar kort meir enn oss nordmenn. Med sjekkheftet, som betalingskorta var meint å erstatte, går det motsett veg. Frå over 60 millionar sjekkar i 1989 skreiv me ut mindre enn ein million sjekkar i 2005.

Hør: Norgesglasset 14.03.07

Norgesglasset NRK P1