NRK Meny
Normal

Norgesglasset 13.09.07

Trøtte oljearbeidere - Fysiotekar - Vår daglige Beatles: "Magical Mystery Tour" - Hjertesyke ringer ikke 113 - Kåseri - Tillit på prøve - Sertifikat for bruktboliger - Etterlyser Frk. Anna og Bodil Nergaard

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 13.09.07

Trøtte oljearbeidere

Trøtte oljearbeidere som jobber nattskift er en risiko på plattformene, mener fagforbundet Lederne. En av 10 oljearbeidere jobber om natten, og en undersøkelse viser at mange sliter med søvnproblemer både før, under og etter et skift. Tillitsvalgt Per Helge Ødegård i Statoil frykter det vil føre til ulykker , og krever bedre arbeidsvillkår. Reporter Sjur Sætre intervjuer Per Helge Ødegård og Finn Døvik.

Fysiotekar

Siden 2003 har vi hatt en ordning med grønn resept her i landet: Fysisk aktivitet foreskrevet av legen.

Men for mange er det vanskelig å begynne å trene, derfor prøver flere kommuner nå en ordning med såkalte fysioteker hvor fysiotekarer hjelper innbyggerne i gang med fysisk aktivitet. Nå blir prøveprosjektet evaluert, og resultatene vil vise om det skal ansettes såkalte fysiotekarer flere steder her i landet.

Vår daglige Beatles:

"Magical Mystery Tour"

Gode minner fra en blåtur i barndommen var utgangspunktet for Beatles-filmen "Magical Mystery Tour". Men bak den uskyldige fasaden lå det et ønske om å ta lytteren med på en litt annen "tour".

Hjertesyke ringer ikke 113

En halv million nordmenn oppgir å ha hatt symptomer på hjerte- og karsykdommer, men bare 2 prosent ringte

1-1-3. Dette viser en ny undersøkelse fra Norges Røde Kors.

- At bare 2 prosent ringer 1-1-3 er et skremmende lavt tall. Sannsynligheten for å overleve hjertestans eller hjerneslag synker drastisk etter hvert som tiden går. Tid er også avgjørende for hvor godt man kommer seg igjen i etterkant, sier Carl Christiansen, som er førstehjelpskonsulent i Røde Kors og prosjektleder for undersøkelsen.

- Årsaken til at mange venter for lenge kan være at de ikke tolker signalene som alvorlige forvarsler. Det kan også være folk er redde; både redde for å være alvorlig syke og redde for å være til bry, tror Christiansen.

Kåseri

Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer: "Glamourmodell i trøbbel"

Tillit på prøve

Trondheimspolitiet får kritikk for rasistiske holdninger. - En av ti politimenn synes det er greitt å kalle innvandrere for "pakkiser" og "svartinger". Like mange sier at det forekommer rasisme og diskriminering i egen etat, sier samfunnsforsker Berit Berg ved NTNU. Hun har laget en uavhengig rapport om Trondheimspolitiets holdninger til innvandrere. - Dette er helt uakseptabelt. Vi skal ha nulltoleranse når det gjelder rasisme og diskrimering, sier politimester Per M. Marum i Trondheim. Intervjuer er Kjetil Lillesæter

Sertifikat for bruktboliger

Hvert år mottar Forbrukerrådet flere henvendelser fra folk som har kjøpt en bolig, men i ettertid oppdaget feil og mangler som ikke sto opplyst i takstrapporten. Professor Svein Bjøberg mener dagens tilstandsrapporter som følger med i et prospekt, er alt for dårlige. Han har utviklet en ny type rapporter der feil og mangler skal fremheves på en helt annen måte enn dagens. Reporter er Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Etterlyser Frk. Anna og Bodil Nergaard

Norsk Genressurssenter søker en borgemester, Bodil Nergaard og frøken Anna. De ber de som har disse frukttrærne voksende i sin hage om å sende de en kvist.

Åsmund Asdal er rådgiver ved Norsk Genressurssenter. Norsk genressurssneter jobber med å ta vare på, bruke og utnytte eggenskapene til nytteplantene våre, og nå er de ute etter, eple, pærer, plommer og kirsebærtrærne de ikke har i sin samling fra før. De har en stor samling, som rommer fire hundre sorter frukttrær, men de mangle fremdelse 100 sorter. Så hvis du har en frøken Anna, en Bodil Nergaard eller en Camilla i hagen må du kontakte Norsk Genressurssenter. For å se en oversikt over alle de hundre sortene genressurssenteret er på jakt etter gå inn på www.genressurser.no

Norgesglasset NRK P1

Hør: Norgesglasset 13.09.07

Kulturstrøm

  • Madonna sørger over Avicii

    Tragisk, skriver popstjernen Madonna om den svenske DJ-en Aviciis død. De to samarbeidet om flere musikkprosjekter. Madonna delte et bilde av de to på sin Instagram-konto fredag kveld.

    Laster Instagram-innhold
  • To album fra Kanye West

    Kanye West kommer med to album i løpet av våren. Det kunngjorde artisten på Twitter noen dager etter at han twitret for første gang på snart ett år. Grammy-vinneren sier det første albummet består av åtte låter og kommer 1.juni. Det andre er et samarbeide med Kid Cudi, og gis ut en uke senere. West sier han også jobber videre med en filosofibok, som han har live-twitret på kontoen sin de siste dagene.

    Laster Twitter-innhold