Norgesglasset 13.07.07

Uskyldige barn straffes - Medisin i det grøne: Groblad og valurt - Fotoskolen: Farger - Sommerens plageånder: Flua - Båtvett med Sildakongen del 3 - Hvordan oppstår kø? - Alkoholforgiftning - Sommerfenomen: Snurring - Radio Røynda: Flesland

Uskyldige barn straffes

Hvert år opplever omtrent 4000 barn at mor eller far kommer i fengsel og over halvparten av de som sitter i fengsel her i landet er foreldre. Norgesglasset møtte Bjørn som har en datter på 9 år, og han forteller om hvor vanskelig det er for datteren at han sitter i fengsel. 42-åringen har alltid vært åpen overfor datteren om hva som skjedde og hvorfor han sitter inne. - Vanlige reaksjoner hos barn av foreldre i fengsel er skyld, sinne og redsel for politiet, sier Nina Morseth Lauritzen i Foreningen for fangers pårørende.

Medisin i det grøne:

Groblad og valurt

Løvetann, blåklokke og revebjelle er tre av mange plantar som har fått navnet sitt etter korleis dei ser ut. Andre plantar har fått navnet sitt fordi den skal ha spesielle egenskapar, for eksempel medisinsk. På arboretet på Milde har botaniker Per Salvesen plukka seg eit godt eksempel på akkurat dette, nemlig grobladet.

Fotoskolen:

Farger

Bilder er alltid kjekt å se tilbake på igjen, og for å virkelig fiffe opp fotomotivene er det enkle grep å gjøre bare ved å tenke på fargene.

- Ved å la klesplagg matche øyefargen kan portrettbildene virkelig få en ny glød, forteller fotograf Lasse Berre til reporter Ellen Borge Kristoffersen.

Sommerens plageånder:

Flua

Den setter seg på deg og drikker svetten din i sommervarmen. Den både tråkker og spytter i maten din. Flua er en av sommerens små plageånder. Men visste du at den også kan oppklare mord, spør biolog Alex Strømme. Reporter: Ann Jones.

Båtvett med Sildakongen del 3

- Bruk hodet når du skal slenge ut dreggen. Det sier Arvid O. Mørch, bedre kjent som Sildakongen fra Stavanger. Planlegg utleggingen av dreggen i god tid. Tauet må ligge fritt og uten floker, og blir en stressa er det fort gjort å vikle foten i tauet, advarer Mørch. La båten gli rolig mot land dersom du skal legge til og øyemålet er ditt beste redskap. Båtvettserien med Sildakongen er laget av Øystein Ellingsen.

Hvordan oppstår kø?

Bilkø
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Den kan lages på fem minutter, men forsvinner ofte ikke før det har gått flere timer. Bilkø kan oppstå selv om det ikke er hindringer i vegen, men hvordan? Er det fordi folk kjører for sakte eller for fort? Hjelper det hvis du kjører forbi? Og hvor mye kø kan én bil lage? Trond Hauan i Statens Vegvesen gir deg svar på sommerens kømysterier. Reporter er Astrid Engen.

 

Alkoholforgiftning

Folk kan for lite om alkoholforgiftning. Norsk alkoholforsker er overraska over manglande kunnskap. I fjor ble 3290 nordmenn innlagt på sykehus med alkoholforgiftning. Dette er ei kraftig økning sammenlignet med 1999. Årlig dør 400 nordmenn på grunn av skader av alkohol.

Sommerfenomen:

Snurring

En av de varene som du synes har stått i butikkhyllene i alle år, og som du kanskje mistenker ikke har blitt byttet ut siden 1984, er boksen med Snurring. Og ganske riktig så har den ekistert i butikkhyllene lenge, i år feirer den nemlig turmaten 60 år. Hvert enaste år blir det solgt nesten en halv million bokser med Snurring, og salget er særlig høyt no om sommeren. Men hva er hemligheten bak denne snurringen, som holder seg så overraskende godt til tross for alderen? Reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo har besøkt fabrikken i Namsos.

Radio Røynda:

Flesland

Finn Tokvam og Vetle-Ivar

Vetle-Ivar og Finn Tokvam.

Foto: Merete Høidal

I dag er redaktør Finn Tokvam og Vetle-Ivar opptekne av impulsar frå den store verda...

 

Kulturstrøm