NRK Meny
Normal

Norgesglasset 13.05.08

Går fattigdom i arv? - Dagen i dag 13. Mai - Frå Falkeklubben til Barnas Supershow - HC Hanssen kåserer - Opphold ved livets slutt - Nabokrangler del 2 - Sametinget styrer Stortinget - Katastrofer som selger

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 13.05.08

Går fattigdom i arv?

Hvert fjerde barn av sosialklienter, ender selv med å bli sosialklient, det viser ny rapport fra FAFO. Utdanning er veien ut av den negative spiralen, viser tallene. Reporter er Anne Line Abotnes.

Dagen i dag

13. Mai

13. mai i 1981 åpnet en ung tyrker ild mot Pave Johannes Paul II da han hilste på folket på Petersplassen i Roma. Paven ble truffet av 4 skudd, to traff i brystet, men han overlevde. Attentatmannen ble tatt. Trolig som bulgarsk etterretning bak. Tron Soot-Ryen forteller historien.

Frå Falkeklubben til Barnas Supershow

På 60-tallet skulle barne-TV være oppdragende og informativt, - med fornuftige, dresskledde programledere. Kontrasten er stor til dagens program der barna selv styrer showet. Men ser vi nøyere på det så er ikke forskjellen så stor likevel. Reporter er Gøril Grov Sørdal.

Kåseri

Halvard C. Hanssen kåserer: ”Et lite pip i telefonen”.

Opphold ved livets slutt

Flere bør få mulighet til å avslutte livet på et hospice. Det mener en nystiftet organsiasjon som synes det er for få valgmuligheter på slutten av livet. Reporter Thor Henry Bjor har snakket med leder for Hospiceforum Norge, Astrid Rønsen og støttespillerne Thorvald Stoltenberg og Liv Ullmann.

Nabokrangler del 2

For mange mennesker er naboskap en uønsket konskvens av det å bo.

Det sier forsker Erling Dokk Holm ved Norges arkitekthøyskole. Han mener nabokrangler oppstår fordi folk rett og slett ikke ønsker å ha naboer.

Forsikringsselskapene betaler årlig ut høye summer i erstatning i forbindelse med nabokrangler og konfliktrådene må stadig mekle mellom kranglende naboer. Ved reporter Sjur Sætre.

Sametinget styrer Stortinget

Det mener gullanalytiker Truls Birkeland i Glitnir Securities. Mineralutvinning i Finnmark kunne gitt Norge titalls milliardinntekter, men slik blir det ikke sålenge rikspolitikerne opptrer som feiginger, sier Birkeland. Konsekvensutredning er nødvendig før man setter igang, svarer visepresident Marianne Balto i Sametinget. Rep: Bjørn Vang.

Katastrofer som selger

Petter Eide, generalsekretær i Norsk Folkehjelp, er fortvilet over norske mediers manglende dekning av katastrofen i Burma. For samtidig som hundretusenvis av mennesker har mistet noen de er glade i, må drikke vann fra elver der det flyter lik og fly fulle av nødhjelp ikke får lande, virker norske medier mye mindre interesserte enn de var ved for eksempel tsunami-katastrofen i 2004. Petter Eide tror det er to hovedgrunner til at noen katastrofer havner på forsiden, men andre blir notiser. Reporter er Ingrid Stolpestad.

Norgesglasset NRK P1

Hør: Norgesglasset 13.05.08