NRK Meny
Normal

Norgesglasset 13.03.08

Unødvendig helseforsikring - Nettavisene er tenåringer - Dagen i dag 13.mars - Burugle - Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer - Lokalavisene vinn over Akersgata - Ukjent innvandrerfattigdom - Postkort fra livet

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Unødvendig helseforsikring

Stadig flere i Norge velger å kjøpe helseforsikring, og i løpet av det siste året har antall nordmenn med slik forsikring økt med 77 prosent. I dag er det 75 000 nordmenn med slik forsikring, som garanterer deg behandling ved et privat sykehus innen en viss tid, dersom du blir syk.

Men Unni Veirød, konstituert generalsekretær i Norsk Pasientforening, mener at folk kan stole på hjelpen fra det offentlige. Hun frykter at økt bruk av privat helseforsikring

- Privat helseforsikring fører til mer bruk av private sykehus. Dette kan føre til overføring av ressurser og personell fra det offentlige til det private, noe som kan lede til en svekking av de offentlige sykehusene.

Nettavisene er tenåringer

Denne måneden har de første norske internettavisene blitt tenåringer. I mars 1995 var det to aviser som kniva om å være først på nett, og Dagbladet ble slått med to dager. Torkil Marsdal Hanssen var journalist i avisa som var vant kampen.

Dagen i dag

13.mars

I dag den 13. Mars - for 70 år siden - erklærte Adolf Hitler at Østerrike var innlemma i Tyskland. Dagen FØR hadde tyske tropper gått over grensa til Østerrike, og dette ble offentliggjort i tysk radio.

Burugle

Hvis du vil være frekk mot ei dame, så kan du kalle henne for ei gås for eksempel. Det går også an å kalle ei dame for ei røy, og dét er ikke spesielt morsomt å få høre at man er. Og det er jo litt rart da, at vi jenter kan bli kalt for forskjellige typer fugler; hvorfor det egentlig? Jenter kan jo ikke fly og ikke har de nebb.

Kåseri

Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer: ”Trubaduren”

Lokalavisene vinn over Akersgata

Medan VG og Dabgladet melder om stadig dårlegare salstal, spirer og gror det blant dei aller minste avisene. Berre i fjor blei det etablert 6 nye lokalaviser, og dei siste førti åra er det blitt 50% fleire lokalaviser i Norge.

- Folk er meir trufaste mot lokalavisene enn med laussalsavisene, seier Geir Hus, informasjonssjef i Landslaget for Lokalaviser. Han meiner dessutan nordmenn brukar avisene ulikt. Medan ein oppsøker laussalsavisene for å bli oppdaterte, så vil ein bruke tid på lokalavisa, - ein vil lese den frå perm til perm.

- Samstundes som dei store avisene møtte sterk konkurranse frå den nye teknologien, gjorde nyvinningane det enklare for lokalavisene, seier Helge Østbye, professor i medievitskap ved Universitetet i Bergen. Han seier det har blitt enklare å produsere, trykke og transportere lokalaviser, noko som gjer det enklare å overleve økonomisk.

Østbye trur lokalavisene vil bli vinnarane i avis-Norge i framtida.

Ukjent innvandrerfattigdom

Nesten 10 prosent av Noregs befolkning definerast som fattige. Og ein stor del av disse er familier som har kommet ikke-vestlege land.

Postkort fra livet

Postkort fra livet
Foto: Montasje: Tuva Tagseth / NRK

Hun var millimetre fra å slå ihjel den innpåslitende idioten med ei steikepanne, men ombestemte seg og fikk fire barn med ham istedet. Interessant snuoperasjon i dagens Postkort fra livet.

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

  • Se NRKs dokumentar om Pushwagner

    I 2008 fikk Pushwagner mer enn ti henvendelser fra produsenter som ville lage dokumentar om kunstneren. Mannen som hadde mistet alt, og som ingen trodde ville kunne reise seg igjen. Men i 2008 skjer det ingen trodde var mulig, Pushwagner fikk sitt internasjonale gjennombrudd. NRK-regissør Kristin Rosenløw Eeg fulgte ham gjennom dette fantastiske året.

  • Maler for åpen scene

    I hele april har ni kunstnere fra ulike steder i verden bodd sammen og hatt Galleri Ramfjord i Oslo som sitt atelier. Anledningen for kunstmønstringa er galleriets 20-årsjubileum, forteller innehaver og daglig leder Elisabeth Ramfjord. I galleriets åpningstid kan besøkene kan se kunstnerne i arbeid, og resultatene kan sees i utstilling fra 5.–20. mai.(NTB)

    Laster Instagram-innhold