Hopp til innhold

Norgesglasset 12.12.06

Og landets fyrste shoppingstipend går til... - Hvordan bør norske myndigheter håndtere pengespill på Internett? - Varmeste høst på 500 år - Ungdomsbråk i Hemsedal - HC Hanssen kåserer - Årets mamma - Internasjonal skikk og bruk - Nintendo i undervisningen

Og landets fyrste shoppingstipend går til...

Bergen Storsenter går nye vegar for å bli betre. Faktisk går dei så langt at dei betalar kundane sine for å shoppe hjå konkurrentane. I dag delte leiinga ut landets to fyrste shoppingstipend. Sunniva Orlin frå Bergen og Silje Anita Knutsen frå Haugesund får betalt eit tre dagars opphald i London, og med seg får dei 10 000 kroner å shoppe for. Til gjengjeld skal dei skrive utførlege rapportar frå butikkane og kjøpesentra dei handlar i så Bergen Storsenter kan bli eit meir attraktivt kjøpesenter.

Hvordan bør norske myndigheter håndtere pengespill på Internett?

Det er spørsmålet Teknologirådet skal prøve å finne svar på. Pengespill på nettet organisert fra Norge er forbudt, men mange nordmenn spiller blant annet nettpoker på utenlandske nettsteder. Trolig kommer det reguleringer av nordmenns nettspill i løpet av kort tid. Teknologirådet har som oppgave å gi råd til myndighetene om konsekvensene av ny teknologi, og skal nå gi råd om pengespill på nett. Ved reporter Sjur Sætre.

Varmeste høst på 500 år

Denne høsten er den mildeste i Europa på 500 år. Det fastslår to sveitsiske klimahistorikere fast i det vitenskapelige tidsskriftet Nature. Temperaturer fra Sør-Norge er med i beregninga. Øyvind Nordlie på Metereologisk institutt i Oslo forsker på langtidsvariasjoner i norsk klima, og har vært en av bidragsyterne til de sveitsiske klimahistorikerenes artikkel. Han forteller hvordan de har brukt klosterbøker og gårdsdagbøker for å fastslå at dette er den mildeste europeiske høsten på 500 år.

Ungdomsbråk i Hemsedal

De siste romjulene har Hemsedal opplevd fyll og bråk fra tilreisende ungdom. Spesiellt ille var det i fjor, da spetakkelet foregikk fem dager på rad rundt nyttår. Nå håper turistnæringen at nye tiltak skal gi alpinbygda en roligere høytid.

- I år stiller vi strengere krav til hvem som får bestille og bo i hyttene, sier turistsjef i Hemsedal Gunn Eidhamar til programleder Arild Opheim.

Kåseri

HC Hanssen kåserer: "Juletrefoten av faen".

Årets mamma

Årets mamma Anne Gullborg Brym og Astrid på 2 år
Foto: Thor Henry Bjor / NRK

Vil du høre en ganske uvanlig historie? Anne Gullborg Brym i Oslo ble adoptivmamma, fostermamma og gravid på en gang, skriver Aftenposten. Den tidligere enbarnsmora ble firebarnsmor i løpet av 8 uker og nå er hun kåret til årets mamma. Reporter er Thor Henry Bjor.

Internasjonal skikk og bruk

Vet du hvordan du skal oppføre deg på middag i England, eller hvordan du skal reagere hvis en araber tar deg i hånda? Er du av typen som bare snakker om Norge når du er ute og reiser? I dagens "Norgesglasset" ser vi på skikk og bruk i utlandet. Henrik Ulven har skrevet boka "Internasjonal skikk og bruk", om ulike skikker i 63 land. Han forteller hvordan nordmenn oppfører seg, hva vi må passe på og hvordan andre ser på oss. Reporter er Astrid Engen

Nintendo i undervisningen

Dataspillet Nintendo er kjent blant foreldre som en trussel mot leksene. Nå reiser spillselskapet rundt til norske syvendeklasser for å vise frem et nytt spill som tester elevenes matematiske evner. Kunnskapsdepartementet har nylig sendt ut på høring et lovforslag om forbud mot uønsket reklame i læremidler og skolebygg. Hvor bør grensa gå for hva som tilbys av reklame i undervisningssammenheng? Barneombudet er kritisk til denne sammenblandingen av kommersielle selskap og undervisning, mens inspektør ved Lade skole i Trondheim, Kjell Skoglund, er åpen for at et dataspill kan stimulere elevenes lærelyst. Og elevene er begeistret. Reporter er Ane Nydal.

Hør: Norgesglasset 12.12.06

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)