NRK Meny
Normal

Norgesglasset 12.11.07

Gjengroing til energi - Hvorfor blogger jeg? - Vår daglige Beatles: "Get Back" - Eksotisk frukt og grønt - Marianne Meløy kåserer - Hollywood-Lappland i England - Uvaner blir svindel - Tilbake til klasserommet - Åge i audiens

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 12.11.07

Gjengroing til energi

Landet gror igjen! Det som tidligere var dyrket mark og åpne landskap blir sakte, men sikkert dekket av kratt og trær.

Grunnen er rett og slett at det er færre husdyr på beite i vårt langstrakte land.

Norsk Institutt for skog og landskap på Ås utenfor Oslo følger nøye med på disse forandringene i landskapet og der har forskerne begynt å se at det faktisk ikke bare er negativt at landet gror igjen. Stikkord er energi. Ved reporter Sjur Sætre.

Hvorfor blogger jeg?

Blogging, altså en persons egne, subjektive nettsted, har gått fra å være nytt og spennende til å bli allemannseie. Bestemødre, postbud og 15-åringer, -alle slags mennesker har en blogg. Men hvorfor? Hobbyblogger og reporter Kjetil Rydland er ikke sikker.

Vår daglige Beatles:

"Get Back"

"Get Back" startet som en antirasistisk sang, men endte opp som en forvirrende historie om to livsnytere.

Eksotisk frukt og grønt

- Eksotiske grønnsaker er en gavepakke til norsk landbruk! - Det mener prosjektleder Arnulf Rein i Forsøksringen Telemark. De dyrker rundt 90 matplanter fra andre himmelstrøk og etterspørselen bare øker. Mange eksotiske grønnsaker er robuste og tåler norsk vinterklima. Nå vil bønder andre steder i landet kopiere suksessen. Reporter: Tron Soot-Ryen.

Kåseri

Marianne Meløy kåserer: "Påtrengende reklame".

Hollywood-Lappland i England

En kunstig landsby er bygd sør for London, der reinsdyret Rudolf hopper rundt i kunstig snø og man kan møte flyvende rein i magiske tuneller. En britisk millionær og Hollywood-interesser står bak prosjektet. "De sprer feil informasjon om samisk levemåte og kultur, og det er svært betenkelig", sier visepresident i Sametinget Marianne Balto. Hun får støtte fra Beate Juliussen i Finnmark Reiseliv, som heller ønsker at britene og andre kommer hit for å oppleve ekte samisk levemåte, samt nord-norsk folkeliv, natur og kultur. "Men kanskje kan vi lære noen fortellertriks" sier Juliussen. Reporter er Bjørn Vang.

Uvaner blir svindel

I dag bebudes det full granskning innen toppledelsen av Landsforeningen for hjerte og lungesyke. Påstandene svirrer, og nok en gang gjelder det konsulenthonorarer i millionklassen, økonomisk samrøre og bekyring for ledelsesfilosofi, etikk og moral.

Landsforeningen har 53 000 medlemmer, omsetter for opp mot en milliard kroner i året, og er en av de største av våre frivillige organisasjoner. Og dem er det mange av, flere av dem har vært innom samme uføre. Hva er i ferd med å skje innenfor den folkelige frivilligheten vår? Professor Håkon Lorentsen ser gapet mellom basarfolket lokalt og konserntenkerne sentralt vokse.

Tilbake til klasserommet

Den norske grunnskolen har de siste 15-20 årene vært gjennom reformer og endringer som ingen andre land kan sammenligne seg med. Men har alle endringene vært til det bedre? Den siste store endringen skjedde i 2002, da klassene og klasseromsundervisningen forsvant. Forskere mener nå endringene har ført med seg uheldige konsekvenser for barna. Reporter er Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Åge i audiens

Da kongen klokka halv ett i dag mottok Åge Aleksandersen i audiens, tror jeg kanskje artisten hadde litt høy puls. Trønderen er nå siste ledd i rekken av tusenvis av nordmenn som opp gjennom århundrene har møtt sin hersker på denne måten.

Om Åge Aleksandersen lå våken i natt med funderinger på hvordan man oppfører seg i en konges nærvær, vites ikke. Men det finnes en oppskrift.

Norgesglasset NRK P1

Hør: Norgesglasset 12.11.07

Kulturstrøm

  • Kjemper om finaleplass

    Cellist Birgitta Elisa Oftestad (16) representerer Norge i solistkonkurransen Eurovision Young Musicians, som i år finner sted i Edinburgh. I kveld kjemper hun om en av seks finaleplasser i den prestisjefylte konkurransen. Se semifinalen her, eller på NRK2 torsdag 23.08. kl. 20.00.

    Birgitta Elise Oftestad i Eurovision Young Musician 2018
    Foto: Karen Brodshaug Sveen / NRK