Norgesglasset 12.10.06

Avslørt, - men svindlar vidare - Kultur versus natur - Oljeovner bør skiftes etter fem år - Tar fiskens følelser på alvor - Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer - Barnevernsbarn på sosialen - Arbeidsmarkedet uten polakker - Silikon inn og ut av brystet - Stygt å være solbrun?

Avslørt, - men svindlar vidare

Når ein person blir avslørt for å ha svindla til seg uførepensjon og sjukepengar, skulle ein kanskje tru at pengane slutta å rulle inn. Men nei, forsikringsselskapet betalar framleis ut uførekompensasjonen til svindlaren. Dei veit nemleg ikkje at han er avslørt av Trygdeetaten. Forsikringsbransjen seier dei tapar hundrevis av millionar på taushetsplikta som hindrar Trygdeetaten i å seie ifrå. Men heller ikkje forsikringsselskapa seier ifrå til Trygdeetaten om dei avslører svindel, så også staten gir pengar til avslørte svindlarar. No vil begge leirar avsløre svindlarane til kvarandre, og dei ber om ei lovendring.

Kjærlighetens bakgater del 3:

Natur versus kultur

Vi lever i en kultur hvor det monogame parforholdet er normen, men opprinnelig levde mennsket polygamt: Vi levde i flokker der menn hadde flere kvinner, og dette bærer vi fremdeles med oss, forteller familieterapeut og psykolog Frode Thuen. Likevel er det monogami som var vunnet fram som foretrukket samlivsform. -Grunnen er blant annet at stabile parforhold hadde evolusjonsmessige fordeler, både for kvinner og menn, mener Thuen.

Oljeovner bør skiftes etter fem år

Det sier Geir Ottersen i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, og årsaken er fare for lekkasje. Nancy Jensen i Bergen hadde en oljeovn som sprakk og sprutet glovarm olje i hele rommet allerede før den var to år gammel. Hun advarer mot alle oljeovner og krever strengere kontroll før de kommer i salg. Reporter: Bjørn Vang.

Tar fiskens følelser på alvor

Verdens dyrehelseorganisasjon (OIE) vil at fisken skal lide mindre når den blir slaktet. Nye retningslijer ble lagt frem på OIEs akvakultukonferanse i Bergen denne uka. – Fisk har følelser, forteller Erik Slinde ved Havforskningsinstituttet. – Vi vet lite om fiskens følelsesliv, men det lønner seg å ta den på alvor. Stresset fisk mister slaktevekt og blir ulønnsom. Dermed er det ikke lenger så vanskelig å få fiskerinæringa til å tenke på fiskens ve og vel. Forteller Slinde til programleder Arild Opheim.

Kåseri

Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer: Om mus og menn

Barnevernsbarn på sosialen

3 av 4 barnevernsbarn trenger sosialhjelp etter fylte 18 år. Det viser en undersøkelse fra NOVA. - Barnevernet lar fosterhjemsbarn flytte for seg selv alt for tidlig, sier Torunn Hauen Aks i Norsk Forsterhjemsforening til programleder Arild Opheim.

Arbeidsmarkedet uten polakker

Vi har fått et C-lag i arbeidsmarkedet og vi opplever en Klondykeperiode. Det mener forskningssjef Jon Erik Dølvik, som sikter til den polske arbeidskrafta vi benytter oss av. Tirsdag ble det lagt fram en rapport for Nordisk Ministerråd som tok for seg arbeidsinnvandring fra de nye EU landene til de nordiske landene. Den forteller at den nye arbeidsinnvandringen vil bli mindre men årene, for lønningsvinden lønningsvinden snur nedover i Europa vil det meste av arbeidskrafta forsvinne. Reporter er Ellen Omland.

Silikon inn og ut av brystet

Noen ganger i livet er det full klaff. Andre ganger ganger blir det ikke helt som en hadde håpet. Det er kanskje årsaken til at 500 unge kvinner i Sverige står i kø ved Karolinska universitetssykehus for å få fjerna sine silikoninnlegg. Vårt land skriver om dette i dag. Om kvinner som fjerner silikonen. Reporter Thor Henry Bjor har møtt Gerd Helene Hansen, leder i Støtteforeningen for silikonskadde. Arild Opheim snakker med forsker ved NOVA, Tilmann Von Soest.

Er det stygt å være solbrun?

Før i tida var det mote å være bleik. Å være solbrun var noe de fattige var. Sammen med tidligere redaktør i Norsk Ukeblad, Astrid Gunnestad, ser vi på skjønnhetstrender før og nå. Både tykke og tynne trender, tatoveringer eller påklistrede figurer blir diskutert. Og det er noe som aldri går av moten! Reporter er Astrid Engen.

Hør: Norgesglasset 12.10.06

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

  • Stjernespekket Hitchcock-hommage

    Netflix-filmen «The Woman in the Window» er en visuelt forseggjort og velspilt psykologisk thriller med et imponerende rollegalleri (Amy Adams, Gary Oldman, Julianne Moore). – Fungerer godt som popkornvennlig kveldsfilm, skriver Filmpolitiet. (Terningkast 4)

    Amy Adams i filmen "The woman in the window"
    Foto: Melinda Sue Gordon/Netflix
  • Ingen konserter i Borggården

    Det blir ingen konserter i Borggården under Olavsfestdagene i Trondheim i sommer. Det betyr at konsertene med Manic Street Preachers, Ole Paus og Motorpscyho, Aurora, Iris, Kari Bremnes og Trondheim Symfoniorkester, blir avlyst. Det opplyser arrangørene fredag formiddag.