NRK Meny
Normal

Norgesglasset 12.09.07

Norgesglasset 12.09.07 - Alle mann i arbeid - Smaken av Norge på tur: Brunost med blomster - Vår daglige Beatles: "I Am The Walrus" - Dårlig potetkvalitet - Kåseri - Flaxlodd-salget øker - Bakterier i flaskevann - Norsk psykiatrisk Forening 100 år - Sølvtøylandet Norge

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 12.09.07

Alle mann i arbeid

Norge skriker etter arbeidskraft, og norske bedrifter må si nei til oppdrag fordi de mangler folk. Bransjeforeningen Norsk Industri tror den beste løsningen er import av arbeidskraft. Feil, sier Terje Nygaard. Konsernsjefen i bemanningsbyrået Manpower sa til dagsnytt i morges at Norge må bli flinkere til å utnytte egen arbeidskraft. Nå må alle mann i arbeid, også pensjonister og uføre. Men vil de arbeide?

Smaken av Norge på tur:

Brunost med blomster

Hvordan lager man en rett av gårdens egen brunost? Radiokokk Inge tar utfordringen, og kombinerer råvarer fra gården til Bodil Birkeland. Her bli blomster, yoghurt, tyttebær og nøtter en meget spesiell dessert.

Vår daglige Beatles:

"I Am The Walrus"

John Lennon ble kraftig provosert over at tekstene hans ble analysert av enkelte engelsklærere, og derfor satte han seg ned og laget den mest ordrike og usammenhengende teksten han kunne komme på. Men verken Bård Ose eller Finn Tokvam lar seg skremme, de analyserer "I Am The Walrus".

Dårlig potetkvalitet

Kvaliteten på potetene er dårligere i år enn i fjor. Det viser en undersøkelse fra Mattilsynet. Spesiellt har giftige, grønne poteter blitt et voksende problem i grønnsaksdiskene. Det er særlig de hvite potetsortene som lett blir grønne, forklarer Johannes Værdal i Mattilsynet til programleder Tron Soot-Ryen.

Kåseri

Kjersti Berge kåserer: "Doping".

Flaxlodd-salget øker

Salget av Flaxlodd har økt kraftig de siste månedene. - Til glede for spillets eier, Norsk Tipping. Men ike alle gleder seg, Landsorganisasjonen for Spilleavhengige roper nå et varsko.

Bakterier i flaskevann

Flaskevann inneholder flere bakterier enn vann fra springen viser en ny svensk undersøkelse.

Det skal ikke være mer enn 100 bakterier per mililiter vann, men dette måles når vannet tappes.

I følge undersøkelsen inneholder en flaske med Imsdal 3100 bakterier per mililiter og grunnen til det høye bakterieantallet er at vannet har vært lagret over lengre tid. Selv om flaskene er tette, formerer bakteriene seg raskt. De er helt naturlige og finnes i alt vann, de er ikke farlige, men kan føre til vond lukt og smak på vannet om det lagres for lenge.

Norsk psykiatrisk Forening 100 år

Det var først fra midten av 1800 tallet at galskap ble sett på som en sykdom, sier professor Einar Kringlen. Han er selv psykiater og snart kommer boka hans om norsk psykiatris historie. Norske psykiatre har holdt på med oss i nesten 200 år, men Norsk psykiatrisk forening ble stiftet for 100 år siden. Denne uken markeres bursdagen med pressekonferanse, festseminar og jubileumsfest. Ved reporter Sjur Sætre.

Sølvtøylandet Norge

Ingen andre land har mer sølvtøy pr. hode enn Norge, tilsammen har vi verdier for 40 milliarder kroner liggende i skuffer og skap. Likevel synes vi ikke dette er nok, hvert år fyller vi bestikkskuffene med veridier til 350 millioner kroner. Hva er det egentlig med nordmenn og sølvtøy? Per Bredo Østby som driver Bogstadveien Antikk, mener det handler om tradisjoner. Tidligere invisterte man i sølvtøy som en forsikring, for sølvtøyet var jo praktisk og kunne brukes i det daglige, samtidig som det var verdifullt. Reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo pirker i norsk bestikkhistorie med en sølvkniv.

Norgesglasset NRK P1

Hør: Norgesglasset 12.09.07

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK