Hopp til innhold

Norgesglasset 12.09.06

- Munch-maleriene stilles ut - Familiegraver til salgs i Bergen - Raske boligsalg gir flere klager - Høstmiddag på 10 minutter del 2: Krabbesalat - HC Hanssen kåserer - Barn av alenefedre sliter mest - Nidarosdomen som ruin? - Nytt galleri for lydkunst - Reinsdyrmannen

Munch-maleriene stilles ut

Munch-maleriene "Madonna" og "Skrik" etter at de ble gjenfunnet 31. august.
Foto: Munch-museet, Munch-museet / Richard Jeffries / handout

Stor pågang fra publikum og media gjør at Munch-maleriene "Skrik" og "Madonna" skal stilles ut før de er ferdig restaurert etter skadene som oppsto i forbindelse med tyveriet. Arild Opheim snakker med direktør for Kultur- og idrettsetaten, Gro Balas.

Hør: Munch-maleriene stilles ut

Familiegraver til salgs i Bergen

Sidan 1997 har det ikkje vore lov å lage seg familiegraver på norske kyrkjegardar. I mellomtida forfell dei gamle, erværdige familiegravene, og busker og kratt skjuler monument og kors. No har styresmaktene gitt dispensasjon til fire kyrkjegardar i Bergen, slik at bergensarane kan kjøpe dei gamle, overgrodde familiegravene som familiane ikkje lenger vil ha. Prislappen? Mellom 15 og 40 000 kroner... Reporter: Gøril Grov Sørdal.

Hør: Gjenbruk av gravplassar

Raske boligsalg gir flere klager

Det raskt økende tempoet i boligmarkedet gjør at kundene ikke alltid vet hva det er de kjøper. Ofte blir en bolig kjøpt dagen etter at den er lagt ut for salg, uten at kjøperen har fått sjekket boligdrømmen godt nok. Jørund Tuveng i Forbrukerrådet er skeptisk til at man bruker like kort tid på å kjøpe bolig som f. eks. et par sko, og mener folk må ta seg tid til å tenke seg godt nok om. Han tror mange er uvitende om at det ikke er angrerett på boliger, og at slike saker ofte ender i rettsystemet. Forbrukerrådet har de siste årene opplevd en mengde henvendelser fra personer som oppdager feil etter boligkjøpet. Reporter: Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Hør: Raske boligsalg gir flere klager

Høstmiddag på 10 minutter del 2:

Krabbesalat

Krabbesalat
Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

 

Mens radiokokk Inge Johnsen koker pasta, lager Tron Soot-Ryen dressing av rømme, majones, dill, salt og pepper. Inge steker kantareller, østerssopp, sjampinjong og løk.

- Nå vender jeg soppen i pastaen, og heller dressingen over. Til slutt legger jeg krabben på toppen og vi har en fin rett på litt over 10 minutter, sier Inge.

Hør: Krabbesalat med pasta

Kåseri

HC Hanssen kåserer: "Sosialismens fyrtårn".

Hør: Sosialismens fyrtårn

Barn av alenefedre sliter mest

Adferdsproblemer, depresjon, dårlige skoleprestasjoner og fire ganger større risiko for rusbruk. Dette rammer oftere unge som vokser opp hos alenefedre enn andre unge, viser en ny norsk undersøkelse fra Universitetet i Bergen.

2550 skoleelever i 7-9 klasse har svart på spørsmål om blant annet skoleprestasjoner, selvbilde, sosial adferd og rus. Foreldrene deres har vært skilt eller separert i minst to år, og undersøkelsen ser på hvordan det er å vokse opp med alenemor, med alenemor og stefar, med alenefar eller med delt omsorg.

- En av grunnene til at barn med alenefedre kommer dårlig ut, kan nok være at disse familiene har vært spesielt konfliktfulle allerede før far fikk omsorgen, sier en av forskerene bak studien, stipendiat Kyrre Breivik.

Hør: Barn av alenefedre sliter mest

Nidarosdomen som ruin?

Vestfronten, Nidarosdomen
Foto: Hans H. Bjørstad

 

I dag står bryggen i Bergen på UNESCOS verdensarvliste og er byens stolthet. Men hadde det vært opp til de som bestemte på 50-tallet, er det ikke helt sikkert det hadde vært sånn. Mange ville nemlig rive den såkalte tyskerbryggen. Når det gjelder Nidarosdomen, kunne den vært en godt bevart ruin.

Hva som er kulturminner og hvem som skal bestemme dette, er en stor utfordring. Tor Einar Fagerland er postdoktor ved Program for kulturminneforvaltning ved NTNU og forteller hvilke monumenter vi ikke kunne hatt og hva man kan gjøre med kulturminner som ikke er positive for nasjonen.

Hør: Nidarosdomen som ruin?

Nytt galleri for lydkunst

Et slitt, gammelt Bergenshus skal bli verdens 4. galleri for lydkunst. Denne uka huser det lydkunstfestivalen Høstlyd 06.

Hør: Nytt galleri for lydkunst

Reinsdyrmannen

Reinsdyrmannen
Foto: Privat / Scanpix

Mens huseieren er borte, plassererer en person utkledd som et reinsdyr, en stol i hagen for deretter å sette seg ned, lese og la seg avbilde. Fotografiet av reinsdyret ligger i postkassen når husieren kommer hjem. Det er nettutgaven av Drammens tidende som denne uka forteller om flere tilsvarende episoder i ei lita bygd i Øvre Eiker i Buskerud. Reporter Thor Henry Bjor tok turen til Skotselv i Øvre Eiker i Buskerud.

Hør: Reinsdyrmannen

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP