Hopp til innhold

Norgesglasset 12.07.07

Stopp vær-sytinga! - Medisin i det grøne: Apotekerrosa, tepperota og signaturlæra - Fotoskolen: Regnvær - Selger ulovlig helsekost - Kjersti Berge kåserer - Elgoppdrett - Utrydda dyr: Kjempebeltedyret - Hardt arbeid fører til et lengre liv - Sommerfenomen: Sirupsøl og surmelk

Hør: Norgesglasset 12.07.07

Stopp vær-sytinga!

Det er mot normalt, blir det sagt, været som Norge opplever nå. Fra nord blir det sendt trøstemeldinger til ”søringan” som syter over regnet. Eller: Er det virkelig for å trøste, eller er det for å terge?

Uansett, Dagbladets journalist Hallgeir Opedal er lei av nord- og midtnorsk værskryt og ber dem holde kjeft. Professor i psykologi Torill Christine Lindstrøm sier østlendinger klager etter tre uker med sammenhengende regn, mens bergenserne sier: - Åja det har begynt å regne... Og Lindstrøm forteller at man ikke blir deprimert av dårlig vær.

Medisin i det grøne:

Apotekerrosa, tepperota og signaturlæra

- Blåveisen har leverforma blad - ergo er planten medisin mot leversjukdommar. Ei valnøtt minner om ein hjerne, så den kan brukast mot hjernesjukdommar. Slikt står ikkje lenger i pensumbøkene til medisinstudentane, - heldigvis. Men i hundrevis av år var trua på at likt kurerer likt ein viktig del av medisinen. Rosa Gallica Officinalis, eller apotekerrosa, vart til dømes brukt mot ulike blodsjukdommar, ganske enkelt fordi den var rød. Botanikar og direktør ved arboretet på Milde, Per Salvesen, intervjues av reportar Gøril Grov Sørdal.

Fotoskolen:

Regnvær

Selv om regnet skulle hølje ned i sommerferien, må du ikke la det hindre deg i å ta gode feriebilder. Et av tipsene fotograf Lasse Berre gir i Norgesglassets fotoskole er å slå av blitzen i kraftig regnvær. Reporter: Ellen Borge Kristoffersen. 

Selger ulovlig helsekost

I april fortalte Norgesglasset om slankemiddelet "Bitter orange and green tea" som selges i Norge, på tross av at det er ulovlig i Danmark. Etter innslaget i Norgesglasset ble produktet forbudt å selge som helsekost i Norge. Nå har slankemiddelet dukket opp i ny drakt som "New bitter orange and green tea". Produsenten har fjernet stoffer som gjør at produktet er et legemiddel og mener de selger slankemiddelet lovlig. Det er ikke Legemiddelverket helt enige i. Reportere er Vibeke Schjem og Astrid Engen.

Kåseri:

"Murphys lov"

Kjersti Berge er Norgesglassets torsdagskåsør denne sommeren. I dag forteller hun om hendelser som bekrefter det kjente uttrykket ”En ulykke kommer sjelden alene”.

Elgoppdrett

Snart kan en ny næringsvei se dagens lys her i landet, nemlig elgoppdrett. Aldri før har noen i Norge prøvd å ale opp skogens konge for kjøttproduksjon. Men i Lierne i Nord-Trøndelag har tre bønder satt seg fore å gjøre nettopp det. - Dette har vi tro på, sier Hans Roger Tangen til reporter Ann Jones.

Utrydda dyr:

Kjempebeltedyret

Stor, tung og dum - kjempebeltedyret sin skjebne ligger i de tre ordene. Da mennesket forflytta seg sørover i Sør-Amerika, tok det ikke lang tid før mennesket utrydda kjempebeltedyret. Slik er evolusjonen; den dummeste bukker under. Dyret hadde ingen naturlige fiender. I tillegg var det planteeter og trengte ikke engang være lur for å få fatt i maten. Da mennesket kom, ble dyret utrydda ved at mennesket tente bål rundt dyret, som stod dønn stille til det var ferdig stekt.

Hardt arbeid fører til et lengre liv

En norsk undersøkelse som har pågått i 24 år viser at hardt fysisk arbeid fører til et lengre liv. Personer med høy utdanning og høy lønn lever lenger enn dem som har lav utdannelse og lav lønn. Hvis man ser bort fra dette, er dødeligheten 16 prosent lavere blant mennesker som for eksempel jobber med jordbruk og industri, enn dem som har mer stillesittende kontorarbeid.

Sommerfenomen:

Sirupsøl og surmelk

Astri Riddervold

Astri Riddervold i hagen med klassisk sommermat: Spekeskinke, flatbrød og surmelk eller yoghurt.

Foto: Astrid Engen / NRK

Noen blir kanskje ikke så sultne i sommervarmen. Men hvis du hadde levd i gamle dager, hadde du muligens vært sulten etter hesjing eller annet arbeid. Kanskje det hadde smakt godt med blenge eller noen vellagrede smuler? Sommermat i gamle dager er tema for dagens serie om sommerfenomener i Norgesglasset. Astri Riddervold forteller om mer eller mindre velsmakende måltid.

Hør: Norgesglasset 12.07.07

Norgesglasset NRK P1

 

 

Kulturstrøm