NRK Meny
Normal

Norgesglasset 12.06.07

Nakenskanning av flypassasjerer - Livet er som Joker Nord - Vår daglige Beatles: "Yellow Submarine" - Tuneflua - HC Hanssen kåserer - Tujahekk stjålet fra Vestre Gravlund - Norske oppfinnelser: Påhengsmotoren - Sametingskritiker fratatt oppdrag av politiske grunner - Melkeprisen går opp 60 øre

 

Nakenskanning av flypassasjerer

Avkledd i sikkerhetskontrollen kan bli en realitet for norske flypassasjerer til høsten, melder P4. Avinor planlegger å teste ut en ny kroppsskanner på Sola lufthavn. Skanneren gjennomlyser klær, så du fremstår som naken på en skjerm, forteller Ole Folkestad i Avinor. Reporter: Arild Opheim

Livet er som Joker Nord

Livet er som Joker Nord det er forferdelig urettferdig, sier Ståle Fredriksen. Dr. med Ståle Fredriksen, har tatt doktorgrad på helsemessig flaks og uflaks. Til høsten kommer han med boka Uflaks. Hovebudskapet er at vi har mindre kontroll over helsa vår og andre ting i livet enn det vi kanskje tror. Assistentlegen ved psykisk helsevern Sanderud sykehus sier det er en kultur i helsevesenet for at vi har kontroll over helsa vår, men det har vi ikke sier Fredriksen.

-Det blir som å spille yatzy der noen hare fått utdelt terninger med bare seksere mens andre må nøye seg enere og toere.

Vår daglige Beatles:

"Yellow Submarine"

 

Åge Brabrand

Forsker Åge Brabrand ved Naturhistorisk Institutt prøver å bekjempe tuneflua.

Foto: Sjur Sætre / NRK

Hva var det som fikk The Beatles til å lage barnesangen "Yellow Submarine"? Hvordan var tilstanden i studio da innspillingen ble gjort? Og hvorfor var det Ringo Starr som måtte synge den?

Tuneflua

Tuneflueproblemet i Østfold er menneskeskap, mener forsker Åge Brabrand ved Naturhistorisk Museum. Nå er den blodtørstige skapningen her igjen til plage for mange. Brabrand prøver på oppdrag fra blant annet Sarpsborg å komme frem til tiltak mot tuneflua. Reporter Sjur Sætre ble med ham på studietur til Ågårdselva ved Sarpsborg. 

Kåseri

Hallvard C. Hanssen kåserer: "Gammel årgang"

Tujahekk stjålet fra Vestre Gravlund 

 

Roger Larsen.

Roger Larsen er gravlundsjef ved Vestre Gravlund.

Foto: Vibeke Schjem / NRK

Det har vært deilige sommerdager i store deler av landet. Det har lege en sky av grillos over riket, og hager og parker er godt besøkte. Men ikke alle hager er så pene som eieren kanskje ønsker. Dette er i alle fall nærliggende å tro, når en hører at det er stjålet nittifire tujatre frå Vestre gravlund i Oslo. Tujatre er ikke de eneste som ikke får stå i fred. Prosessor Kjell Ivar Flatberg ved Ringve botaniske hage i Trondheim, fortalte at også de har opplevd frekke tyver.

Norske oppfinnelser: Påhengsmotoren

Verdens første påhengsmotor ble laget av Ole Evenrudstuen fra Eina på Toten i 1905. Og det var kjærligheten som drev fram oppfinnelsen. Ole hadde en kjæreste på andre siden sjøen, og for å spare krefter utviklet han en "automatisk romaskin" som rett og slett var en totaktsmotor som han festet i bakparten av prammen. Da han flytta til USA fikk han utvikla ideen videre - og i 1905 var "Evenrude" påhengsmotor en realitet. Reporter var Øyvind Stefan Brunvatne - og denne serien ble første gang sendt i Norgesglasset i 1999.

Sametingskritiker fratatt oppdrag av politiske grunner

Odd Mathis Hætta ved Høgskolen i Finnmark får ikke lenger skrive årboka for Sametinget, noe han har gjort i fire år."Dette er en politisk beslutning" hevder Hætta, men visepresident Johan Mikkel Mikkelsen Sara nekter og skylder på administrasjonen.Reporter: Bjørn Vang.

Melkeprisen går opp 60 øre

1. juli stiger melkeprisen mer enn på mange år. For få år siden ville det ført til store overskrifter, men nå er det ingen som bryr seg. Melk har mistet sin viktige posisjon i norsk kosthold, og forbruket bare fortsetter å falle, forteller Tron Soot-Ryen.

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm