Hopp til innhold

Norgesglasset 12.04.07

Danskene inntar Hytte-Norge - Smaken av Norge: Grønnsakssuppe med melboller - Vår daglige Beatles: ”Help!” - Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer - Farlig slankeprodukt -
Videoovervåkning gir falsk trygghet - Nyhavna og Ladehammeren - Orgelbyggeren

Hør: Norgesglasset 12.04.07

Danskene inntar hytte-Norge

Utlendinger kjøper flere hytter enn før, særlig danskene, og megler Tore Rugsveen tror naturopplevelsen betyr mest. Megler Anita Moen i Trysil tror tilgjengelighet og varierte bakker er viktig, mens hyttekjøper Stiig Broby fra Danmark hevder de norske fjellene er snillere enn i Alpene.

Smaken av Norge:

Grønnsakssuppe med melboller

Inge Johnsens barndomsfavoritt er ferskt kokt kjøtt med løksaus som på Fosen i Trøndelag spises sammen med kraften som grønnsaksuppe. Her bruker man kjøtt som er mindre mørt fra naturens side, og koker det i inntil 3 timer. Kraften man får brukes både i løksausen og som suppe. I suppa bruker Inge et norsk svar på pasta, nemlig melboller. Med masse gode grønnsaker både til kjøttet og i suppa, blir dette riktig sunn mat.

Vår daglige Beatles:

”Help!”

"Help!" er ikke bare ei av de beste platene som blei utgitt i 1965, det er også ei av de mest ærlige. John Lennon synger faktisk om seg selv, i ei tid han senere refererte til som sin "fat Elvis"-periode.

64-åring tok svart belte

Han er 64 år, men tilbringer fritida i eit svært ungdommelig miljø - på kampsporttrening. Høyskolelæreren Åge Haugslett i Tromsø har tatt svart belte i Tae Kwon Doe, noe han trolig er den eneste som har klart i såpass solid alder, - i alle fall her i landet.  

Kåseri

 

Ingvild Wedaa Tennfjord
Foto: Linda Næsfeldt

 

Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer: "Kvinnekamp”

Farlig slankeprodukt

Snart er det badesesong, og mange har lyst å gå ned noen kilo. Noen leter etter en snarvei, en pille som kan hjelpe. Bare her i Norge er det 30 000 som har kjøpt kosttilskuddet og slankepillen, "Bitter orange and green tea" fra norske Bio Pharma. Men nå har det danske mattilsynet ”Fødevarestyrelsen” sagt at dette kosttilskuddet fra norske Bio Pharma er farlig og ulovlig. Det norske Mattilsynet advarer mot produkter som inneholder koffein og synefrin. Det forteller rådgiver ved Mattilsynet Svanhild Vaskinn til Norgesglasset sin reporter Vibeke Schjem. 

Videoovervåkning gir falsk trygghet

Videoovervåking i offentlig rom gir falsk trygghet med tanke på vold, mener forsker Heidi Mork Lomell ved Universitetet i Oslo. I ei doktoravhandling som blir gitt ut i dag, har hun sett på bruken av overvåkingskamera i hovedstaden. Hun har blant anna studert politiets bruk av kamera ved Oslo sentralstasjon og bruken av kamera i et kjøpesenter.

Nyhavna og Ladehammeren

Under krigen bygde tyskerne befestninger ved mange norske byer. En av dem som bærer preg av det den dag i dag er Trondheim. I området Nyhavna nær sentrum ligger fortsatt restene av det store marineverftet. Men også i turområdene rundt Nyhavna er det mange spor som folk er nysgjerrige på, kan historiker Knut Sivertsen fortelle.

Orgelbyggeren

Et kirkeorgel er ikke som andre musikkinstrumenter. Det består av hundrevis av orgelpiper , titusenvis av deler, og et svært orgelrom bygd av 8 ulike typer treslag. Ikke rart det tar måneder å sette alt møysommelig sammen. Jan Ryde reiser Norden rundt og bygger kirkeorgler. Nå er han i ferd med å sluttføre det nye orgelet i Elverum kirke. Der jakter han på den rette klangen. Han sammenligner det å bygge et kirkeorgel med å male et kunstverk, han mener orgelbrus kan påvirke folks pysiske helse, noe han testet ut på noen danske murere. En gang han bygde et kirkeorgel holdt samtidig noen håndverkere på å sette opp en mur i kirkerommet han arbeidet i. Han testet ut ved å spille surt og stygt for dem en dag. Dagen etter viste det seg at muren var så skjev at den måtte rives. Etterpå spilte han pent og harmonisk i dur, mens arbeiderne plystret og murte rett.

Hør: Norgesglasset 12.04.07

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober