NRK Meny
Normal

Norgesglasset 12.02.08

Politikerstunt - Vårt vanskeligste ord - Dagen i dag 12.februar - Eksosrensing - HC Hanssen kåserer - Røyker vi mer eller mindre? - Darwins bursdag - Samlivskurs del 2 - Flere kulturer inn som domsmenn 

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 12.02.08

Politikerstunt

Politikarar gjer dei underlegaste ting for å bli lagt merke til. Fabian Stang har bada naken, Torbjørn Jagland har jubla for feil fotballag, og Valgerd Svarstad Haugland har avslørt på TV at ho verkeleg ikkje kan synge. Går det i det heile tatt ei grense for kva politikere kan gjere i streben etter å bli populære? Reporter er Ingrid Stolpestad.

Vårt vanskeligste ord

"Jeg er dessverre ikke interessert i satellitter". Dette er trolig den vanskeligste setningen i Norge i dag. Fem ganger i året må hver enkelt av oss ta i bruk bokmålsordboka og nynorskordboka på nettet. Til sammen ble det gjort 20 millioner søk i ordbøkene i 2007, men over en tredel av disse søkene ga ingen treff. Lars Nygaard har på oppdrag fra Universitet i Oslo, som lager bokmåls -og nynorskordboka på nett, sett på hva det er vi egentlig søker etter, og dessverre topper listen over mest søkte ord. Reporter er Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Dagen i dag

12.februar

Åpningsseremonien, Lillehammer-OL

Fra åpningsseremonien på Lillehammer.

Foto: NTB / SCANPIX

Dagen i dag i 1994 var det klart for den storslåtte åpningssermonien for OL på Lillehammer. Tron Soot-Ryen har tatt ut noen glimt fra arkivet.

Eksosrensing

Verden strømmer til Os utenfor Bergen, for å gjere millionavtaler med den vesle bedriften Mecmar AS.

Det heile dreier seg om eit rensesystem av eksos frå dieselmotorar på hurtiggåande fartøy til sjøs. Sjøforsvaret i Sverige, Tyskland, Frankrike, Sør-Afrika, Sør-Korea og Malaysia står for dei største avtalene.

Kåseri

HC Hanssen kåserer: ” Drøm om vår i livets høst”

Røyker vi mer eller mindre?

Tobakksalget går ned, det mener Kari Huseby i Helse-og Sosialdepartementet. Hun viser til tall fra SSB, som har spurt fem tusen nordmenn om deres røykevaner. Dette stemmer ikke, vi har tall som viser at vi røyker minst like mye som før, sier Jan Robert Kvam i Tobakksindustriens Felleskontor. Rep: Bjørn Vang.

Darwins bursdag

Charles Darwin

I dag har Darwin burddag.

Foto: Julia Margaret Cameron / ©Stapleton Collection/CORBIS

12. februar 1809 kom Charles Darwin til verda i Shropshire i England, og i dag blir forskaren feira på universitet verda over. På byrjinga av 80-talet blei Darwin-dagen arrangert på amerikanske universitet og i år feirar universiteta i Oslo og Bergen Darwin-dagen for tredje og andre gong.

Men då Charles Darwin publiserte 'Artenes opprinnelse' i 1859 var det mange som ikkje såg nokon grunn til å feire. Biskopar tordna og fine fruer sette teen i vrangstrupen, skulle mennesket stamme frå apene? var me ikkje skapte i Guds bilete?

Charles Darwin var sjølv ein religiøs mann. Han var utdanna teolog, og lei store kvaler under arbeidet sitt. Konklusjonane hans kolliderte med synet på at Gud stod bak alt. Men han våga likevel å stole meir på observasjonane sine enn på dei innarbeidde teoriane, og endra med det vitenskapen for alltid.

Samlivskurs del 2

Et godt parforhold krev ofte sin innsats. Etter at man får barn, krev det kanskje hart arbeid. Det skal være en god investering. Anine og Thomas Mildestveit er kursholdere på samlivskurs i offentlig regi.

Flere kulturer inn som domsmenn

Ei enkel gjennomgang av listene over meddomara i Trondheim, viser det er langt mellom navna som ikkje høyres norsk eller nordisk ut. Det vert no gjort ei undersøking på landsbasis.

Tor Langbach, direktør ved Domstoladministrasjonen, seier det er skuffande resultat så langt. Særleg med tanke på at det i fjor vart gjort ei endring av domstollova som understreka at kommunane må ta omsyn til etnisk mangfald.

Norgesglasset NRK P1

Hør: Norgesglasset 12.02.08