Hopp til innhold

Norgesglasset 11.12.06

E-julaften - Bort med trafikkskilt - Verdens første medisintelefon - Smaken av Norge: Torsk med pinnekjøtt - Marianne Meløy kåserer - Petter Dass - ein korrupt pengeinnkrevar - Nordlys på reise fra vest til øst - Hva statistikken forteller oss i dag

E-julaften

Dagen i dag, den andre mandagen i desember, er den store dagen for juleshopping på internett i hele verden. Dagens Næringsliv kaller dagen e-julaften. Det begynner jo å nærme seg den virkelige julaften, og mange har brukt de siste dagene, kanskje helgen til å studere tilbudene. Og så bestiller de på nettet i dag. Men hvem handler på nettet, og er det trygt? Ved reporter Sjur Sætre og programleder Arild Opheim.

Bort med trafikkskilt

Sju europeiske byer har kvittet seg med skilt, lys, fartshumpar, filoppdeling og annen trafikkregulering i utvalgte områder. De deltar i det europeiske prosjektet "Shared Space", og de hevder at trafikken blir tryggere uten skilter.

- Den lille usikkerheten en føler når det ikke er regulering gjør at farten blir svært lav, og en er mer oppmerksom på hverandre, forteller Maria Hakonsson, trafikkplanlegger i Nordkøping i Sverige. Her bygget de et tradisjonelt femarmet lyskryss om til èn eneste stor plass; Skvaldertorget. Siden 2000 har de hatt to ulykker.

Jo mer skiltjungelen vokser, jo mer skrumper ansvarsfølelsen til den enkelte, mener tilhengerene av Delt Plass-tankegangen. Innestengt i skiltlabyrinter, kjører vi med tunellblikk kun på våre egne fordeler og formelle rettigheter, uten å ta manerer og hensyn til andre med i bilen, mener de.

Verdens første medisintelefon

Har du tenkt over hvordan du skal lese om en medisin hvis du ikke kan se? Hvordan kan du være sikker på at du tar riktig medisin? Kanskje tar du viagra i stedet for paracet? Ja, så ille trenger det ikke å være, men hverdagen for mange blinde og svaksynte skal bli enklare fra og med i dag. I dag åpner verdens første medisintelefon. Du kan ringe et nummer og få lest opp den lappen som bruker å ligge inni medisineskene. Leder i Blindeforbundet, Åge Nigardsøy, ser fram til et problem mindre. Reporter er Astrid Engen.

Smaken av Norge:

Torsk med pinnekjøtt

Torsk med pinnekjøtt
Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

To julemiddager i ett. Bacon til torsk er jo ikke uvanlig, men Inge blander bacon og pinnekjøttrester som tilbehør til torsken. Og i tillegg appelsinsyltet gulrot. Mange spennende smaker på den gang.

Kåseri

Marianne Meløy kåserer: "K-ordet".

Petter Dass - ein korrupt pengeinnkrevar

- Diktarpresten Petter Dass var ein kynisk pengeinnkrevar, seier historikaren Kåre Hansen frå Sandnessjøen. I ei ny bok slår han hull på myta om Petter Dass som ein folkekjær og snill diktaprest. - På slutten av 1600-talet var Petter Dass ein av dei rikaste mennene mellom Bergen og Kirkenes, med over 1100 leiglendingar i si teneste. Petter Dass krevde inn all gjeld. Enker og born etter omkomne fiksrar sat att i den største armod, seier Kåre Hansen.

I boka avslørar han også at Petter Dass samarbeidde med storsmuglaren Benix Nebel. Mykje av det eg har funne gjer at moralen til Petter Dass kjem i eit underleg lys, seier Kåre Hansen.

Nordlys på reise fra vest til øst

Nordlys
Foto: Stephen Nowers / Scanpix/AFP

Om noen år kan nordlyset oppleves i Sør-Norge og være helt borte i nord.

- Jordens magnetssystem bestemmer hvordan nordlyset skal plasseres geografisk, sier professor i fysikk ved Universitetet i Tromsø, Asgeir Brekke.

Forskerne mener å se at dette systemet er i endring. Den magnetiske nordpolen er i ferd med å bevege seg fra Canada til Sibir. Samtidig blir magnetfeltet - som fungerer som en beskyttende skjerm mot stråling - stadig svakere. Dette kan føre til at nordlyset vil kunne ses oftere i Sør-Norge, men deretter bli helt borte dersom magnetfeltet forsvinner. Reporter er Ane Nydal.

Hva statistikken forteller oss i dag

Flere ganger i uka kommer Statistisk Sentralbyrå med nye tall og fakta om Norge. Tron Soot-Ryen har lest dagens statistikker og funnet ut at det ikke er sant at annethvert ekteskap går i oppløsning og at stadig flere menn ikke får seg dame. Det er forresten når vi er 62 år at det er like mange menn som kvinner her i landet.

Hør: Norgesglasset 11.12.06

Norgesglasset NRK P1  

 

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober