Norgesglasset 11.10.07

Tuberkulose - Vår daglige Beatles: Piggies - Glemte bøker i retten - Kåseri - Det uønska barnet - Biometrisk innsjekking - Amerikanerne kopierer norsk foss - Grip inn ved mobbing, -men lat borna ta konflikta

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 11.10.07

Tuberkulose

To unge menn er døde i løpet av siste halvår av tuberkulose i Oslo. Sykdommen smitter sjelden mellom mennesker, sier avd.dir. Preben Aavitsland i Nasjonalt Folkehelseinstitutt. Symptom er nattesvette, vekttap og hoste. Reportere: Ann Jones og Bjørn Vang.

Vår daglige Beatles:

Piggies

Uken før Woodstock-festivalen gikk av stabelen i august 1969, ble det gjennomført en serie bestialske mord i Los Angeles. Blant de som ble drept, var skuespilleren Sharon Tate. Bak disse ugjerningene sto en hjernevasket hippie-gjeng, som hadde mistolket Beatles-sangen "Piggies".

Glemte bøker i retten

bøker
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Har du husket å levere tilbake boka som du lånte på biblioteket? Hvis ikke bør du spisse ørene nå, for det lille boklånet få uante konsekvenser. En glemt bok kan nemlig fort bli en erstatningssak på flere tusen kroner, og kanskje til og med havne i retten. Ved Tønsberg og Nøterøy bibliotek ender årlig 100 boklån opp i forliksrådet, forteller biblioteksjef Vigdis Gjelstad Jakobsen. Reporter er Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Kåseri

Ingvild Wedaa Tennfjord: ”Klem FM”

Det uønska barnet

Når en ung kvinne blir gravid forventer samfunnet at hun vil mistrives som mor. Hun får høre at hun er "ferdig med livet" hvis hun bærer fram et barn i så ung alder - og løsningen blir abort. Dette leser vi i en kronikk i Aftenposten i dag av Line Kostali som ble gravid 23 år gammel.

Hun mener vi er for selvopptatt, vi er mer opptatt av å realisere oss selv.

Biometrisk innsjekking

Nå blir det vanlig å sjekke inn bagasjen med fingeravtrykket ditt når du skal ut å fly. Passasjerer i Molde, Kristiansund og Kirkenes har allerede brukt fingeren en stund, og i løpet av oktober skal det bli mulig på alle større norske flyplasser, i følge SAS. Bergen Lufthavn tok i bruk systemet onsdag denne uken, og reaksjonene blant passasjerene var positive. Reporter: Helene Vassbotten Olsen.

Amerikanerne kopierer norsk foss

Amerikanere elsker den norske naturen. Mange forbinder den amerikanske turisten, med han eller hun som snakker pent om, " the beatiful fjårds and fjelds".

Og nå skal den amerikanske byen La Crosse som ligger i staten Wisconsin, bygge sin egen kopi av den 90 meter høye Huldefossen i Førde, melder avisa Firda. Førde og La Crosse er vennskapsbyer, og har vært det siden 2005. Reiselivssjef Tom Farsund var i forrige med en delegasjon til La Crosse. Han forteller at amerikanerne har planer om en park med fosser, torvtak, skigarder og vikingskip.

Grip inn ved mobbing, -men lat borna ta konflikta

Ikkje alle foreldre ser forskjell på mobbing og vanlege konfliktar. Når poden kjem gråtande heim frå skulen hender det varsellampene lyser litt i sterkaste laget.

Ordet mobbing blir ofte brukt feil. Det seier Omar Mekki til Bergens Tidende i dag. Den tidlegare rektoren, som no er rådgjevar innan skule- og ledelsesutvikling, blei fleire gonger oppsøkt av foreldre som trudde borna blei utsette for mobbing utan at dette var tilfelle.

Men kva er forskjellen på mobbing og konflikt? Erling Roland, professor ved Senter for åtferdsforsking ved Universitetet i Stavanger, seier mobbing er eit overgrep, prega av ubalanse i forholdet mellom eit offer og ein overgripar. Ein konflikt står derimot mellom to nokonlunde jevnbyrdige partar.

Både Roland og Mekki presiserer at nokre konflikter er så alvorlege at vaksne uansett bør gripe inn, men begge meiner borna har godt av å sjølve takle konfliktane dei kjem opp i. Mekki seier konfliktløysing er ein viktig lærdom borna treng på vegen til det vaksne liv.

Saka er laga av reporter Gøril Grov Sørdal.

Norgesglasset NRK P1

Hør: Norgesglasset 11.10.07

Kulturstrøm

 • Kostyme som symbol i abortkamp

  Demonstranter kledd i røde kapper og hvite kyser viste i dag sin motstand på slottsplassen mot den nye regjeringens varslede endringer i abortloven. Kostymevalget er en referanse til Margaret Atwoods dystopiske roman «The Handmaid's Tale» som også har blitt TV-serie. Fortellingen handler om et totalitært samfunn hvor grupper av kvinner, «handmaids», iført røde kapper, er slaver i reproduksjonens tjeneste. Kostymet har blitt et symbol i kampen for kvinners rettigheter og mot innskrenking av abortloven verden over. USA, Irland, Argentina og Polen er andre land hvor kvinner har demonstrert kledd som «handmaids».

  Handmaids
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Skal gi liv til regjeringskvartalet

  Arkitektkontorene Tuvalu og Vi Oslo har fått oppdraget å skape løsninger som gjør at det nye regjeringskvartalet integreres i byen, skriver Arkitektnytt. Statsbyggs prosjektleder Jo Ulltveit-Moe sier i en pressemelding at målet er at nybyggene skal fungere godt for alle ulike brukere og bidra positivt til bylivet i området.

  Adapt
  Foto: Team Urbis
 • Slutt på pressemøte i Det kvite hus

  President Donald Trump har fortalt pressesekretær Sarah Sanders at det ikkje lenger er verdt bryet å halde jamlege pressekonferansar i Det kvite hus. Grunnen er at han misliker journalistanes dekning, og meiner pressa behandlar Sanders uforskamma.

  Laster Twitter-innhold