Norgesglasset 11.10.06

Vil ha eige nødnummer for born - Albuekroken redder oss fra forkjølelse - Strengere regler for håndbagasje på fly - Skolegården gjennom 100 år del 2 - Kåseri - Småbarns hverdag i asylmottak - Etaten om "Etaten" - Nekter bilberging - Folk kan ikke snekre

Vil ha eige nødnummer for born

Kvar femte nordmann trur born i nabolaget vert mishandla, men me gjer ingenting med det. No krev barneombodet eit eige nødnummer slik at fleire born får hjelp. Reidar Hjermann trur terskelen for å seie ifrå blir lågare om ein kan ringe eit nødnummer for å rådføre seg med fagfolk om kva ein skal gjere. I dag blir berre 10 prosent av all barnemishandling oppdaga. Det er 90 prosent for lite.

Albuekroken redder oss fra forkjølelse

Våte sokker, hutring og frysing gjør oss ikke forkjølet. – Det er smitte som har skylda, forteller overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet. Han lærer reporter Øyvind Wik å hoste i albuehulen. – Hoster vi i håndflata sprer vi fort smitte, hoster vi heller i den lite brukte albuehulen unngår vi å spre sykdommen.

Strengere regler for håndbagasje på fly

Underdirektør Bjørg Ulset i Luftfartstilsynet tilrår at du heretter handler inn all alkohol på flyplassene. Kjøper du kvoten andre steder kan du ikke ta den med som håndbagasje, men må pakke den inn og legge den i kofferten, ifølge nye krav fra EU-kommisjonen. Skulle det bli lekkasje fra kofferten kan du bli erstatningspliktig. Reporter: Bjørn Vang.

Skolegården gjennom 100 år del 2

Etter at asfalt ble underlaget i norske skolegårder på 60-tallet, har bruken av plassen utenom skoletida økt. Forsker Hans Petter Ulleberg fra NTNU mener skolegården er svært viktig for nærmiljø i dag, og nevner hvordan 17. mai ville sett ut uten samlingsstedet ved skolen.

Hans Petter Ulleberg
Foto: Agnete Daae-Qvale Holmemo / NRK

- Mange husker nok bedre det som foregikk i skolegården enn inne i selve klasserommene, forteller Ulleberg til reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo. Han peker også på de mørkere delene i skolegården, der både smugrøyking, men også mobbing har vært et utbredt problem.

Kåseri

Per Inge Torkelsen kåserer: Trond Giske

Små barns hverdag i asylmottak

Hverdagen til små barn i asylmottak i Norge ligger ifølge ny forskning langt unna hverdagen til andre barn på samme alder her i landet. Foreldrene er fattige, tilværelsen er preget av midlertidighet og usikkerhet og boforholdene er dårlige. Reporter Thor Henry Bjor har snakket med forsker Marie Louise Seeberg ved NOVA, Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring og besøkt et asylmottak i Oslo.

Etaten om "Etaten"

Torsdag er det klart for en ny episode av komi-serien "Etaten" på NRK1, med Atle Antonsen i hovedrollen. Handlingen i serien er lagt til plan- og bygningsetaten i en kommune. Og det er vel ingen tvil om at den gjør litt narr av saksbehandlere. Og du har lurt på: Hva mener den virkelige etaten i Bamble i Telemark? Om Etaten...?

Nekter bilberging

Denne uken nektet Viking redningstjeneste i Orkanger å bistå en russisk trailer etter et trafikkuhell, skriver avisa Sør-Trøndelag. - Vi har sett oss lei på utenlandske transportfirmaer som ikke betaler for bergingsoppdrag, forklarer Olav Brudeli i Viking. Lensmann Jostein Rindal i Hemne sier de forstår reaksjonen, men understreker samtidig at det skaper problemer for politiet. Reporter: Ann Jones.

Folk kan ikke snekre

Vi pusser opp for utrolige summer hvert år. Flere og flere bruker snekkere, men mange velger å ta i et tak selv. Problemet for de sistnevnte, er at mange ikke kan snekre. Dagens unge menn har ikke lært håndverket fra sine foreldre. De synes det er greit å sitte i sofaen eller være macho ved å drive ekstremsport i stedet for å hamre. Trendanalytiker Gunn-Helen Øye hos markedsanalytikeren Prognosesenteret mener handyman-en er forsvunnet. Reporter er Astrid Engen.

Hør: Norgesglasset 11.10.06

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

  • Stan Lee er død

    Den amerikanske tegneserielskaperen Stan Lee er død, 95 år gammel, melder TMZ. Lee er kjent for sine mange heltefigurer i Marvel-universet, som Spider-Man, Hulk, X-Men, Daredevil og Iron Man. Lee har også hatt en rekke småroller i Marvel-filmer.

    FILE PHOTO: Stan Lee gestures as he poses at the premiere of "Iron Man 3" at El Capitan theatre in Hollywood
    Foto: Mario Anzuoni / Reuters
  • Forfatterforeningen beklager urett

    Etter 2. verdenskrig ble 17 medlemmer av Den norske Forfatterforening urettmessig dømt av den såkalte æresretten. – De 17 opplevde på urettmessig grunnlag å bli dømt for å ha sviktet under krigen. Straffen mot dem var ubegrunnet og basert på til dels uriktige opplysninger og skjønn, sier Forfatterforeningens leder Heidi Marie Kriznik. Torsdag kommer foreningen med en offentlig beklagelse. (NTB)