NRK Meny
Normal

Norgesglasset 11.09.07

Truende renteøkning -Smaken av Norge på tur: Hjortefilet - Vår daglige Betales: "Hello Goodbye" - Rehabilitering av hunder - HC Hanssen kåserer - Osebergkiste åpnes - Vanskelig å stumpe røyken - Kunsten å stole på noen - Satser på småpoteter

Hør: Norgesglasset 11.09.07

Truende renteøkning

Varsellampene begynner å blinke hos nordmenn som har høy gjeld. Årsakene er de hyppige renteøkningene fra Norges Bank. Det viser en spørreundersøkelse fra Sparebankforeningen. Det såkalte forventningsbarometeret viser at nordmenn er mindre optimistiske enn før med tanke på egen økonomi. Unge i etableringsfasen er mest bekymret. Reporter Kjetil Lillesæter har spurt folk på gata i Trondheim, mens programleder Tron Soot-Ryen snakker med Sparebankforeningens Hilde Johansen.

Smaken av Norge på tur:

Hjortefilet

Bodil Birkeland i Hitra Gårdsmat varter opp med hjortefilet av kalv, og radiokokken blir begeistret, for det har han aldri spist før. Den skal stekes forsiktig og ikke ødelegges med for smaksrikt tilbehør.

Vår daglige Betales:

"Hello Goodbye"

Hvordan kunne en ordlek resultere i en av singlene til The Beatles? Og hvorfor ble John Lennon fornærmet, selv om singlen gikk til topps? Dette er noe av det du får svar på i historien om "Hello Goodbye".

Rehabilitering av hunder

Terskelen for å avlive hunder var lavere før. For dagens hundeeiere bruker mer enn gjerne penger på å holde kjæledeggene friske. Samtidig har dyreklinikkene et bredere behandlingstilbud enn tidligere. Som for eksempel rehabilitering. I følge Forskning.no er rehabilitering av kjæledyr en trend som har utviklet seg i løpet av de siste par årene. Og det gjelder spesielt hunder. Reporter: Ann Jones.

Kåseri

HC Hanssen kåserer: "Trofast velger"

Osebergkiste åpnes

Det ble skrevet et nytt kapittel i Norges historie i dag da kisten med skjellettene fra Osberggraven ble åpnet på Vikingskipshuset i dag. Osbergskipet ble funnet i 1904, men i 1948 ble en metallkiste med skjellettdelene fra de to kvinnene som ble funnet i graven lagt ned igjen. I går ble metallkisten tatt opp av graven i Vestfold og fraktet til Bygdøy, og i dag var det mange spente fagfolk som fulgte arbeidet. Ved reporter Sjur Sætre.

Vanskelig å stumpe røyken

Er det vanskeligere å stumpe røyken dersom du har lav utdanning? Ny rapport viser at høy utdanning og god inntekt gjør det lettere å leve et røykfritt liv.

Kunsten å stole på noen

Det er sagt og skrive mykje klokt om kunsten å stole på nokon. Henrik Ibseb sa ein gong, - Det mest infame er venns misbruk av venns tillit.

Men kva har born å seie om tillit? Kva vil det seie for dei å stole på nokon? Stiller dei andre krav enn vaksne?

No er klasse 6a ved Minde skole i bergen i full gang med å kartlegge nettopp dette. 22 elevar skal intervjue 50 av sine medelevar om kven dei stolar på, - og kvifor dei gjer det.

Skuleprosjektet er eit samarbeid mellom skulen og forskar Svein Tvedt Johansen ved Norges Handelshøgskule, og resultatet skal presenterast på Forskningsdagane i Bergen neste veke. Reporter Gøril Grov Sørdal var med då Tarita Lewis og Lisa Hatland intervjua ein fjerdeklassing i dag. Neste veke besøker ho skulen igjen når Svein Tvedt Johansen skal legge fram resultata av prosjektet i klassen.

Satser på småpoteter

Potetinnhøstinga pågår for fullt, men tonnevis av småpoteter blir ofte liggende igjen og råtne på jordene fordi de er for små. Samtidig kjøper vi småpoteter fra utlandet og bruker dem som gourmetmat. Bonde Geir Sivesind fra Kongsvinger bestemte seg for å gjøre noe med dette og har satset for fullt på dyrking og salg av småpoteter. Han leverer nå rundt 300 kilo i uka som blir til nydelig restaurant-mat.

Hør: Norgesglasset 11.09.07

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK