NRK Meny
Normal

Norgesglasset 11.08.08

Hva skjedde med Redningsselskapet? - Luftfartshistrorie del 13 - Dagen i dag 11. August - Gründere for fall - Marianne Meløy kåserer - Olympiske netter - Hvite perioder - Postkort fra livet - Sunt å ikke snakke om det

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 11.08.08

Hva skjedde med Redningsselskapet?

Mens lokallagskvinnene solgte lodd sløste lederne vekk pengene på sprit, forteller forfatter og journalist Lars Sigurd Sunnanå i si bok om Redningsselskapet. Fyll, underslag og maktkamp preget selskapet i mange år, sier han. Rep: Camilla og Bjørn.

Luftfartshistrorie del 13

Ungdom i Syden

Flyet ga oss Syden.

Foto: GREGORY BULL / AP

Flyet ga oss Syden. Hvert eneste år søker solhungrige nordmenn i tusentall seg til sol og varme. Engelskmennene førte an, men snart kom svensker, dansker og tilslutt vi nordmenn etter. Den første pakketuren fra Norge gikk til Mallorca i 1959 i et fly som hadde tilhørt emiren av Kuwait. Reporter Sjur Sætre er klar med nok en flyvning inn i vår luftfartshistorie.

Dagen i dag

11. August

Den 11. august, 1984, sier Ronald Reagan at han har underskrevet en lov om at Russland er ulovlig, og at bombingen begynner om fem minutter.

Gründere for fall

Folk ønsker ikke lenger å skape sin egen arbeidsplass. Antall gründere har gått ned med 30 prosent på bare et år. Mange gründere innenfor kreative yrker føler at det blir for mye papirarbeid og for lite skaperglede. Årsaken til nedgangen kan også være et bedre arbeidsmarked: Man trenger ikke lenger starte egen bedrift for å få drømmejobben.

Kåseri

Marianne Meløy kåserer: ”Feriesutring”.

Olympiske netter

Fleire tusen smalaugde nordmenn fekk ein god start på dagen då dei såg Alexander Dale Oen ta OL-sølv klokka 04:33 i dag tidleg. Men det spørs om dei ikkje vil slite med formen utover ettermiddagen. Korleis kan ein både få med seg OL på direkten og gå opplagt på jobb?

- Om du absolutt vil sjå alle OL-sendingane og vere utkvilt på dagtid så kan du rett og slett flytte døgnrytmen din. Slik vil du kunne gjere unna søvnbehovet FØR sendingane startar. Det seier Ståle Pallesen, professor ved Nasjonalt kompetansesenter for Søvnsjukdommar ved Haukeland Universitetssjukehus. Reporter Gøril Grov Sørdal møtte søvspesialisten for å få oppskrifta på korleis ein kan stille inn ein norsk kropp på kinesisk tid.

Hvite perioder

Ferietid innebærer gjerne mer drikking for en del av oss. -Ferien er en sårbar tid for utvikling av uheldige alkoholvaner, sier informasjonssjef Steinar Glimsdal i Blå Kors. Mange tar kontakt etter ferien. - Det er smart og sunt med en alkoholfri periode etter ferien, sier fagsjef Kristin Tømmervik ved Lade behandlingssenter i Trondheim. Hun sier det er et faresignal dersom det blir vanskelig å gjennomføre hvite perioder.

Ved reporter Sjur Sætre og programleder Camilla Tjønn Thingvoll.

Postkort fra livet

Postkort fra livet
Foto: Montasje: Tuva Tagseth / NRK

Elsk din mann og stopp hans hoser så får du vandre på røde roser", lover ordtaket. Og nettopp denne lovnaden førte tankene tilbake til en lykkens dag i 1954. Dagens postkort er sendt inn av Astrid Karlsmoen, Nybergsund

Sunt å ikke snakke om det

Mange tror vi før eller siden går på en smell hvis vi går inne med problemer og traumer uten å snakke om dem, men krisepsykolog Atle Dyregrov mener at ikke alle trenger få det ut. Psykolog Atle Dyregrov ved Senter for krisepsykologi i Bergen, sier at det er oftes er mannen som tier om traumatiske hendelser.

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

  • Fant ukjent Stanley Kubrick-manus

    Et Stanley Kubrick-manus de fleste trodde ikke fantes er funnet. «Burning Secret» er en filmatisering av en novelle av Stefan Zweig, skriver The Guardian. Manuset er skrevet i 1956 sammen med forfatteren Calder Willingham, og ble funnet av en filmprofessor ved Bangoor-universitetet, Nathan Abrams. – Alle trodde dette var tapt, jeg kunne ikke tro det da jeg fant det. Kubrick-fans har visst at han ville skrive dette manuset men ingen visste at han gjorde det ferdig, sier Abrams til avisen. Les mer om Kubrick hos NRK Filmpolitiet.

    Stanley Kubrick
    Foto: AP/Scanpix
  • "Pariserne" på Lillehammer

    Per Krogh var blant Matisse-elevene som levde det livlige bohemliv i Paris, men han tjenestegjorde også som skiskoldat for Frankrike under den 1.verdenskrig. I utstillingen "Pariserne" på Lillehammer kunstmuseum vises Krohgs kunst fra Paris sammen med flere andre norske kunstnere som ble en del av Matisse-kretsen tidlig på 1900-tallet. Hør historien i Studio 2 i NRK P2: