Norgesglasset 11.07.07

Sikkerhetsbelte med startsperre - Medisin i det grøne: Mesterrot - Fotoskolen: Mobilkameraet - Begredelig vær? - Arkivsommer: Fiske i midnattssol - Fødselspremie til unge mødre - Sommerfenomen: T-skjorte - NRK3, - hva er det? - Verdifullt koffertfunn - Radio Røynda: Grilling

Hør: Norgesglasset 11.07.07

Sikkerhetsbelte med startsperre

Ifølge utrykningspolitiet kunne 50 liv vært spart hvert år i trafikkulykker, dersom de drepte hadde brukt bilbelte. Konstituert sjef for utrykningspolitiet, Roar Skjelbred Larsen, er positiv til en løsning der det er umulig å starte bilen uten at beltet er på. Forskningsleder ved Trafikkøkonomisk Institutt, Rune Elvik, forteller at løsningen finnes. Nå er det opp til politikerne. Reporter: Julie Worsøe-Walla.

Medisin i det grøne:

Mesterrot

Reformasjonen betydde slutten for klostera i Norge. Men der dei katolske munkane ein gang heldt hus, finn vi fortsatt spor etter kunnskapen dei tok med seg frå Europa. Mesterrota var ein av mange plantar som kom til Norge med dei katolske munkane i middelalderen. Planten er svært sjelden å sjå i dag, men den gror endå der dei gamle klostera ein gang låg.

Fotoskolen:

Mobilkameraet

Mobiltelefonen er blitt en integrert del av hverdagen, nå også som fotoapparat. I dagens utgave av Norgesglassets fotoskole gir fotograf Lasse Berre gode tips om hvordan mobilkameraet kan komme til sin rett. Skal du klare å fange små hverdagsøyeblikk, er det blant annet viktig at den lille linsa alltid holdes ren.

Begredelig vær?

Dagbladet og Dagsrevyen fornærmer lesere og seere i godværsområdene i Trøndelag, Nordland, Troms og store deler av Finnmark når de maser om den dårlige sommeren og det beredelige været, det hevder Bjørn Vang.

Arkivsommer:

Fiske i midnattssol

I 1956 dro programposten Feriemagasinet nordover for å finne godvær. Radiolegenden Rolf Kirkvaag tilbrakte sin første nordnorske sommernatt på sjøen, for åpen mikrofon. Der ble møtet med midnattssola en skjellsettende opplevelse.

Fødselspremie til unge mødre

Unge kvinner uten yrkeserfaring bør premierast økonomisk når dei får barn. Det meiner tidlegare statsminister Kåre Willoch. Han vil gi unge mødre uten jobb ein fødselspremie på omlag 250.000 kroner, skriv Verdens Gang.

I dag får kvinner som ikkje har vore i jobb ein eingangsstønad på berre 33.500 kroner når dei får barn. Medan du som yrkesaktiv kvinne kan få utbetalt opptil ti gangar meir i fødselspengar. Kåre Willoch vil auke fødselspremien for unge mødre uten jobb for å stimulere til fleire ungar. Reporter Kjetil Lillesæter spør kvinner i Trondheim kva dei synest om framlegget. Programleiar Arild Opheim intervjuar familieforskar Anne Kjevik Grødem.

Sommerfenomen:

T-skjorte

To verdenskriger var det som skulle til før sommerens mest brukte plagg slo igjennom. Under 2. verdenskrig kastet nemlig soldatene skjorta, og viste seg offentlig i den mer komfortable t-skjorta. Dette plagget var egentlig brukt som herreundertøy, men fordi soldatene ble sett på som skikkelige folk, døde kritikken fort. Reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo tok på seg herreundertøy, og intervjuet t-skjorteekspert Åshild Adsen.

NRK3, - hva er det?

Mener du det er lite å se på tv om sommeren? Til høsten kommer så mange kanaler på tv at du kan ha problemer med å få tid til å gjøre andre ting. Men hva får vi se på tv til høsten, som vi ikke får se nå? NRK kommer med to nye kanaler på tv, men det er ikke sikkert alle får se. Fungerende tv-sjef i NRK, Arne Helsingen, gir deg en liten innføring.

Verdifullt koffertfunn

Er det lenge siden du har ryddet loft og kjeller? Ved Frederik den andres videregående skole i Fredrikstad ryddet de nettopp i kjelleren. Og der fann de noe som gledet Vidar Øverland i Riksarkivet. Det var noen oppvakte elever som tydeligvis må ha fulgt godt med i historie timen, som fant en koffert med verdifullt innhold.Vidar Øverland forteller reporter Vibeke Schjem at han vil kalle innholdet i denne kofferten for en aldri så liten godbit. To brev fra statsminister Johan Nygaardsvold til forsvarsstatsråd Birger Ljungberg og 20 originale brev signert Kong Haakon dukket altså opp da de rydda i en skolekjeller i Fredrikstad. Kanskje på tide å ta ei forsinket vårreingjøring i ditt hus?

Radio Røynda:

Grilling

Finn Tokvam og Vetle-Ivar

Finn Tokvam og Vetle-Ivar i Radio Røynda.

Foto: Merete Høidal

Dei ferierande karane i bladstova i Radio Røynda set i dag fokus på grilling. Det er berre å finne fram penn og papir, og gjere klar til Vetle-Ivars grill-fakta.

Hør: Norgesglasset 11.07.07

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

 • Pris til norsk film i Berlin

  Den norske filmen "Ut og stjæle hester" vant filmprisen Sølvbjørnen i Berlin for beste foto lørdag kveld. Filmen er basert på en bok med samme navn av den norske forfatteren Per Petterson.

 • Filmpolitiets guide til HBO-seriene

  «Better Things» og «Billions» er blant seriene Filmpolitiet mener du absolutt ikke bør bla forbi i HBO Nordic-spilleren. Hør hvorfor, og hvilke andre serier du bør få med deg her:

  Det kan være vanskelig å finne frem i seriejungelen, og jungelen hos HBO Nordic er tett. Vi vet om noen skatter du absolutt ikke bør bla forbi! Her snakker vi ikke om de mest opplagte seriene som for eksempel «Game of Thrones» og «Fargo», men har funnet frem noen av våre favoritter som har gått litt under radaren for mange. Vi tar for oss «The Magicians» (2 min), «Better Things» (9 min), «Billions» (15 min), «Tales from the Tour Bus» (24 min), «The Leftovers» (31 min), «Mr Inbetween» (39 min), «Killing Eve» (46 min).
 • Skuespilleren Bruno Ganz er død

  Den sveitsiske skuespilleren Bruno Ganz er død, 77 år gammel. Ganz ble født i Zürich, hvor han også døde lørdag. Det skriver blant annet Deutsche Welle. Ganz er blant annet kjent for rollen som Adolf Hitler i den Oscar-nominerte filmen Der Untergang i 2004, en rolle han høstet en rekke priser for. (NTB)

  Bruno Ganz
  Foto: Erlend Aas / NTB scanpix