NRK Meny
Normal

Norgesglasset 11.06.07

Piller mot problemer - Samemisjonens hjerte selges - Vår daglige Beatles: "Here, There and Everywhere" - Kvinne fakket båttyver - Marianne Meløy kåserer - Sunt, men ikke nødvendigvis miljøvennlig - Småsmugling i ferien - Fiskere aksjonerer mot seismikkskip - Kan isbjørnen flyttes til Sydpolen?

Hør: Norgesglasset 11.06.07

 

Piller mot problemer

Vi spiser mer smertestillende medisiner enn noen gang, viser tall fra Folkehelseinstituttet. Apotekerforeningen tror det skyldes økt tablettbruk blant unge. De støtter seg til en dansk undersøkelse som slår fast at ungdom står bak mesteparten av økningen i Paracetsalget der i landet. Nå frykter Apotekerforeningen en lignende trend i Norge, skriver i Dagens Medisin. Og enkelte elever ved Strinda Videregående skole i Trondheim kjenner seg igjen. reporter er Léa Cossais.

Samemisjonens hjerte selges

En av Trondheims mest atraktive bygårder er nå solgt, for 36 millioner kroner. Selgeren er Norsk Samemisjon, som trenger pengene for å betale ned gjeld og lån som organisasjonen har opparbeidet seg opp gjennom årene. Men betyr salget av hovedkontoret at det går mot slutten for Norsk Samemisjon? Reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo møter Magne Gamlemshaug i samemisjonens hjerte.

Vår daglige Beatles:

"Here, There and Everywhere"

Paul McCartney satt i hagen til John Lennon da han skrev en av populærmusikkens vakreste sanger. Han var inspirert av musikken til Brian Wilson og kjærligheten til Jane Asher da han skrev "Here, There and Everywhere".

Kvinne fakket båttyver

Unni Nilsen i Havøysund er ikke skvetten. I helga tok hun to voksne båttyver på fersk gjerning og fikk dem i kasjotten. Brorens båt var meldt stjålet. Da hun oppdaget at den kom til kaia, tok hun med seg mann, bil og kikkert og satte i gang. Nilsen hevder hun ikke var redd! Reporter: Bjørn Vang.

Kåseri

Skuespiller Marianne Meløy

Marianne Meløy.

Foto: Per Kristian Johansen / NRK

 

Marianne Meløy kåserer: "De glade badere".

Sunt, men ikke nødvendigvis miljøvennlig

Kjøtt er den store matmiljøsynderen og det skyldes mange forhold; produksjonen, oppbevaringen, innpakningen og oppdretten. Fem om dagen det må kroppen ha, sier ekspertene. Vi oppfordres til å spise mer frukt og grønt og fet fisk. Men vårt ønske om å leve sunnere lar seg ikke nødvendigvis kombinere med det å være miljøvennlig. For noen av grønnsakene du bruker, kan også være miljøsyndere.

Småsmugling i ferien

- Nordmenn flest ser på småsmugling som en spenning i hverdagen. Men de færreste vet hva de får i bot i tilfelle smuglinga oppdages, sier antropolog Runar Døving. En spørreundersøkelse viser at seks av ti nordmenn godtar småsmugling av røyk, alkohol og kjøttvarer, skriver Aftenposten. - Folk mener vi har så høye tollregler at det bare er rett og rimelig å heve seg over dem, sier Runar Døving. Straffetollen er det få som tenker på. - Hvis du har med deg 400 sigaretter for mye må du ut med 300 kroner i bot. Med inntil 1000 sigaretter i overlast blir bota på 1900 kroner. En liter brennevin for mye, betyr ei bot på 300 kroner. Tar du med deg fem liter med brennevin, så må du ut med 2600 kroner. I tillegg blir selvsagt smuglervarene beslaglagt, sier kontorsjef Paul Ask ved Tollvesenet på Gardermoen. Han intervjues av programleder Tron Soot-Ryen, mens antropolog Runar Døving snakker med reporter Kjetil Lillesæter.

Fiskere aksjonerer mot seismikkskip

Tre fiskebåter hindret seismikkskipet "Polshkov" å drive oljeleting i havområdet utenfor Vesterålen

Tre fiskebåter hindrer seismikkskipet 'Polshkov' å drive oljeleting i havområdet utenfor Vesterålen

Foto: Scanpix / SCANPIX

 

- Vi vil sette garn for å hindre seismikkskipet når de skal lete etter olje og gass, sier leder Tom Tobiassen i Nordland fylkes fiskarlag. "Meget uheldig" sier Eldbjørg Våge Melberg i Oljedirektoratet. Reporter: Bjørn Vang.

Kan isbjørnen flyttes til Sydpolen?

Bildet av isbjørnen som klamrer seg til en ensllig isklump går verden rundt, og eksperter er enig: Det varme klimaet fører til at isen i nord smelter og livsgrunnlaget for isbjørnen forsvinner. Spørsmålet er om vi nå kan redde isbjørnen, eller om det er for sent. Reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo mener hun har løsningen på problemet, og vil flytte alle isbjørnene til Sydpolen. Men er zoolog Petter Bøckman enig?

Norgesglasset NRK P1

 

Hør: Norgesglasset 11.06.07

 

Kulturstrøm

 • Sterkt om Nina Simone

  Nosizwe Baqwa gjør en sterk tolkning av Nina Simones dramatiske liv i forestillingen «I am Nina», som har gått i flere runder på Nordic Black Theatre i Oslo. Nå sist under Oslo jazzfestival. Her er hun hos oss i NRK og legger igjen en musikalsk perle til oss alle.

 • Aurora i svært god form.

  Lekenheten og bruken av hele Auroras feilfrie vokalspekter gjør «Forgotten Love» til et mer definerende og fascinerende «comeback» enn forrige singel, mener P3s anmelder. Terningkast 5.

  Aurora
  Foto: Ketil Mosnes
 • Dansk nasjonalpoet er død

  Benny Andersen er i Norge er mest kjent for sitt samarbeid med sangeren Povl Dissing. Deres vise «Svantes lykkelige dag (om lidt er kaffen klar)» var en monsterhit i Norge. Benny Andersen fikk sitt folkelige gjennombrudd med diktsamlingen og platen Svantes viser i 1972. Han er en høyt elsket nasjonalskald, og utgivelsen av hans samlede dikt i 1998 slo alle rekorder for diktutgivelser. (NTB)

  Benny Andersen er død.
  Foto: Liselotte Sabroe/ritzau Scanpix / NTB scanpix