NRK Meny
Normal

Norgesglasset 11.05.07

Blir muren gjenreist i Melodi Grand Prix? - Steinfeldt om Melodi Grand Prix - Vår daglige Beatles: "Think for Yourself" - Gutter vil ha bunad til konfirmasjon - Verd si vekt i gull: Kylling

Hør: Norgesglasset 11.05.07

Blir muren gjenreist i Melodi Grand Prix?

Jostein Pedersen
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Europa hadde ikke sans for det norske bidraget til Melodi Grand Prix i semifinalen torsdag kveld, og i ettkant ble det fra mange hold hevdet at øst-europeerne hadde rottet seg sammen. Jostein Pedersen, som har fulgt Grand Prix tett i årevis for NRK, sier at det ikke er noe nytt at tyngdepunktet i Melodi Grand Prix ligger i det vi kaller tidligere Øst-Europa. Her finner vi flest deltagerland, som også har annen populærkultur enn den vi kjenner.

- Hvorfor kan ikke disse landene få lov til å stemme på hverandre når det er helt greit at Norge gir 12 poeng til Sverige annethvert år, sier Pedersen.

Steinfeldt om Melodi Grand Prix

NRKs tidligere korrespondent i Øst-Europa, Hans Wilhelm Steinfeldt, gleder seg over den østeuropeiske dominansen i Melodi Grand Prix. Men han tror ikke de bevisst rotter seg sammen for å feie de vestlige bidragene av banen. Beviset mener han ligger i at østeuropeerne ikke akkurat er gode naboer politisk sett.

Vår daglige Beatles:

"Think for Yourself"

George Harrison ble ofte kalt "den mystiske Beatle", men han var også den første i bandet som var samfunnskritisk. Et av de tidlige eksemplene finner man i "Think For Yourself".

Gutter vil ha bunad til konfirmasjon

De siste åra er det blitt vanlig at de fleste jentene får bunad til konfirmasjonen. Nå kommer gutta etter. Tømmerholen bunadstue i Løten har sydd mannsdrakten til Hedemarksbunaden i 20 år. De har aldri så stor etterspørsel etter bunader til unge gutter som nå. Stadig flere konfirmanter kommer for å sy bunad. Det at mange gutter ikke er ferdig utvokst nmår de konfirmeres løser de ved å sy bunadene ekstra løse, samtidig får alle tilbud om å vente med jakka til de er ferdig utvokste.

15-årige Atle Rustad Trættebergstuen fra Løten er en av stadig flere gutter som skal ha bunad til konfirmasjonen i pinsen. Han sier han synes det er et tøft plagg, som viser hvor du kommer fra. Han ønsket seg drakten og han får den i gave fra besteforeldrene. Husfliden sier det varierer fra sted til sted hvor mange gutter som vil ha bunad til konfirmasjonen, men at de generelt advarer folk mot å kjøpe bunad til unge gutter som ikke ferdig utvokste siden det er en så kostbar investering.

Verd si vekt i gull:

Kylling

I dag er kylling det billegaste kjøtet du får. Men ein gong var kjøtet så eksklusivt at det var hovudrett i brullaup, fortel forfattar Henry Notaker til reporar Gøril Grov Sørdal.

Norgesglasset NRK P1